Krysař - Viktor Dyk


Autor: Viktor Dyk
Počet stran: 108
Nakladatelství: Omega

Anotace:
Poklidný život ctihodných občanů hanzovního městečka Hammeln narušují krysy. Jsou úplně všude a v takové situaci může pomoci už jen krysař. Jenže jeho práce není zadarmo... Novela Viktora Dyka je příběhem o lásce, zradě, lidské hamižnosti, ale také o naději, která se může objevit i v nejzoufalejší situaci. Kniha, která nejprve vyšla na pokračování pod názvem Pravdivý příběh, je unikátním zpracováním staré německé legendy. Autor nabízí neotřelý pohled na klasický příběh, kde se mistrně snoubí iluze s realitou a čtenář se nemůže od knihy odtrhnout, dokud nedočte poslední stránku.
Do města Hammeln přišel muž beze jména, který se živí likvidací krys. U sebe má zdobenou píšťalu, s jejíž pomocí vyvádí nepohodlné hlodavce z jejich skrýší. U vrat jednoho domu se potkal s Agnes, která mu řekla, že přišel včas. Město totiž sužují krysy. 

Viktor Dyk se narodil v Pšovce u Mělníka. Studoval v Praze, jedním z jeho profesofů byl Alois Jirásek. Již od mládí se zajímal o politiku, na jeho pozdější literární tvorbu měly velký vliv národnostní bouře spojené s pádem Badeniho vlády. Byl zastáncem silného českého státu. Na začátku spolupracoval s TGM, ale později se jejich politické cesty rozešly a Viktor Dyk se stal hlasitým kritikem tzv. hradní politiky. Mezi jeho nejvýznamnější díla se řadí novela Krysař, tragédie Zmoudření Dona Quijota a sbírka poezie Okno, do které patří i slavná báseň Země mluví. *)

Krysař je tajemná postava a u lidí vyvolává strach. On sám říká, že ho lidé rádi vidí přicházet (koneckonců potřebují, aby udělal svou práci), ale ještě raději odcházet. Charakteristická je pro něj vysoká a štíhlá postava v přiléhavém oblečení. Jeho štíhlé ruce jsou ideální ke hře na dlouhou zdobenou píšťalu. Na píšťalu hraje raději opatrně. Jeho schopnosti jsou natolik silné, že by přivábil nejen krysy, ale i lidi. Krysař má sice spory s radními, ale najde si čas i na lásku. Ta postupně vzplane mezi ním a Agnes.
Dále je tu rybář Sepp Jörgen, který bydlí v malém domku na břehu Vesery. Bohužel se mu všichni posmívají, protože všechno pomalu chápe. Jedinou společnost mu tak dělal drozd, zavřený v klícce.
Na druhou stranu jsou tu hamižní radní, kterým se zdá slíbená částka příliš vysoká nebo Faust.

Novela je psaná na základě jedné německé legendy. Zajímavé je, že legenda měla několik variant. V některé krysař vlákal všechny děti do jeskyně, v jiné je utopil stejně jako krysy nebo je vrátil rodičům po obdržení odměny od radních. Tolik k legendě a teď zpět k příběhu od Viktora Dyka.
Hned na začátku je psáno, že byl původní text upraven, aby byl pro dnešní generaci čitelnější, ale zároveň nezmizel autorův styl psaní. Nutno říct, že se kniha opravdu četla dobře a děj rychle utíkal. Jednak je to dáno krátkým rozsahem a pak také tím, že se autor nikde zbytečně nezdržoval. Jedním z témat je zde hamižnost, kterou zosobňují dva radní. Když krysař zbaví Hammeln krysí pohromy, zdá se jim původně slíbená odměna moc vysoká a zkoušejí kličky s tím, že smlouva není platná. Nabízejí krysaři odměnu ve formě výrobků z jejich dílen (Frosch je truhlář a Strumm krejčí). Ale je tu i místo pro lásku a naději.

O oblibě Krysaře svědčí nejen nová knižní vydání, ale i loutkový film, hraný film a muzikálové zpracování. Koneckonců téma hamižnost, láska a naděje budou pořád aktuální. Za sebe můžu Krysaře doporučit.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Omega za poskytnutí recenzního výtisku knihy Krysař.






*) životopis ze stránek nakladatelství Omega

Komentáře

  1. Odpovědi
    1. Určitě si Krysaře přečti, myslím, že by se ti mohl líbit. :)

      Vymazat
  2. Přečetla jsem ji vcelku rychle, ono to ani jinak nejde a i když je to hodně lyricky založeno a chvílemi se to kostrbatěji čte, neznám lepšího čtení na teplé a slunečné dny ;)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø