Smrtící nevinnost - J.D. Robb


Autor: J.D. Robb
Překlad: Jaroslava Novotná
Počet stran: 384
Nakladatelství: Metafora

Anotace:
Oblíbená řada vynikající kriminálních románů z New Yorku nedaleké budoucnosti pokračuje dalším zapeklitým případem. Evu Dallasovou, jednu z nejlepších policejních vyšetřovatelek, nasadí na stopu zabijáka, jehož obětí se stal na první pohled obyčejný učitel dějepisu. Jeho žena je zdrcena; vždyť ještě ráno mu láskyplně zabalila svačinu. A desetiletá děvčátka, která našla svého učitele v kaluži nevábných tekutin, si odnesou trauma na celý život.

Poručík Eva Dallasová je samozřejmě, pokud jde o vraždy, mnohem otrlejší. A tohle vražda zcela evidentně je. Do oné svačiny byl totiž přidán jed. A kolegové, jakkoli šokováni, mají svá vlastní neméně šokující tajemství. Na Evě potom je, aby rozpoznala všechny potenciální podezřelé a zjistila, proč někdo tohle udělal muži, jenž se zdál tak neškodný, tak milý… a nevinný.
Jestli ovšem existuje někdo, koho by si Eva dokázala představit zavražděného, pak je to určitě Magdelana Percellová – tu by nejraději sprovodila ze světa vlastní rukou. Úlisná blondýnka, stará láska Evina manžela, miliardáře Roarka, se zčistajasna objeví v New Yorku a je všechno, jen ne nevinná. Roarke je slepý k jejím intrikám, k lepé postavě a svůdnému koketování bohužel nikoli. Eva je tak deprimovaná, že je pro ni těžké soustředit se na vyšetřování. Ale hněv, žárlivost i bolest musejí nakonec jít stranou. Přibude totiž další mrtvý a případ nabere podivné obrátky…Eva ví až příliš dobře, že nevinnost může být jen maskou. A právě to jí nakonec pomůže vyřešit případ, ale současně to může znamenat konec jejího manželství.
Craig Foster jako obyčejně obědvá ve třídě a přitom přemítá nad plánovaným testem. Jeho žena Lissette mu připravila sendvič, jablko, pár čipsů a termosku horké čokolády. Craig svou práci i ženu miluje. Napíše jí zamilovaný email a s chutí se pustí do jídla. Ale to je začátek konce. Foster ve velkých bolestech umírá.
Na místo činu přijíždí Eva Dallasová se svou kolegyní Peabodyovou. Procházejí po chodbách akademie Sarah Childové až k třídě, kde se tragédie stala. Už po prvním ohledání místa činu je téměř jisté, že byl mladý muž otráven! Ale kdo za tímto činem stojí? 

Nora Roberts, píšící pod pseudonymem J.D. Robb, se narodila v roce 1950. Její kariéra začala v roce 1979, kdy zůstala doma zasněžená spolu se svými syny. Zpočátku byli její rukopisy odmítány, ale v roce 1981 jí vyšla první kniha. Několik jejích knih bylo i zfilmováno. Smrtící nevinnost je detektivní příběh z budoucnosti.

Hlavní hrdinkou knihy je Eva Dallasová, která pracuje u policie. V zaměstnání dosáhla hodnosti poručíka. Pracuje opravdu pečlivě, všechno zaznamenává, dedukuje a dobře používá svůj ostrý jazyk. Dokáže být totiž opravdu sarkastická. Další důležitou postavou je její manžel Roark, který jí při vyšetřování pomáhá. Do města přijíždí jeho bývalá milenka Magdalena, která pěkně zamíchá zavedený vztah. A další postavy, které na škole pracují jako učitel Williams, ředitelka Moseblyová nebo děti a jejich rodiče.

Detektivní příběh se odehrává v budoucnosti, kde můžete najít třeba androidy nebo videofony a jedná se o běžnou součást každodenního života. Eva Dallasová musí řešit vraždu mladého učitele, který je oblíbený jak u kolegů tak u dětí, má milující ženu a dbá o svoje tělo v posilovně i plaveckém bazénu. Proč by takového člověka někdo vraždil? V průběhu vyšetřování vyplouvají na povrch překvapující informace o některých lidech a vynořuje se první podezřelý.  Můžu říct, že vykreslení vraha mě opravdu překvapilo.
Příběh má také, dalo by se říci, druhou příběhovou linku. Do města totiž přijíždí Roarkova bývalá milenka, která ho kdysi nechala. To samozřejmě Evu nenechá chladnou, zvlášť když je Magdalena taková vypočítavá manipulátorka. Ve vztahu mezi Evou a Roarkem to tedy pěkně skřípe a hádky střídají hádky. Jak obě tyto linky dopadnou si budete muset přečíst sami.

Smrtící nevinnost je detektivka psaná z pohledu třetí osoby. Příběh je čtivý, plný vyšetřování, dedukcí, rozhovorů s podezřelými a vším co by se od detektivky dalo čekat. Chladnokrevnost vraha a jeho motivy jsou opravdu šokující. Kniha má i druhý motiv týkající se soukromého života hlavních postav. Tento díl se mi líbil rozhodně víc než ten předchozí.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka