Návrat z PODZEMÍ - Roderick Gordon & Brian Williams


Kdo nečetl předchozí díly, ať se nepřibližuje 

Autor: Roderick Gordon & Brian Williams
Překlad: Zdík Dušek
Počet stran: 360
Pořadí v sérii: 4
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Dobrodružství Willa Burrowse pokračuje! 
V centru Země - ve světě, o jehož existenci nemá na Povrchu nikdo ani tušení, jde Willovi o život. Pronásledují ho nebezpeční Styxové. Jsou odhodláni jít za ním až na konec světa, jen aby získali zpět smrtící virus! Dokáže jim Will uniknout? 
Jeho přítel Drake se chystá zaútočit na Styxe na povrchu. Povede však jeho odvážný plán k vítězství nebo k jisté smrti? 
Jestli se domníváte, že jste na Povrchu v bezpečí, raději se znovu zamyslete!
V minulém díle Willův otec doktor Burrows skočil do propasti, aby našel "Zahradu druhého slunce" a obyvatele, kteří opustili vnitřní svět. Will s Elliott a Bartlebym ho následovali, aby našli Rebeccy a smrtící vir, který mají u sebe.  Čtvrtý díl série PODZEMÍ začíná ve chvíli, kdy se dvojčata pokouší utéct před hořícím peklem, které jim Elliott připraví poté, co Will získá lahvičky s virem. Zázrakem se jim podaří vyváznout a nechtějí nic jiného, než se pomstít. Plahočí se rozpálenou zemí a narazí na město, obývané německými přistěhovalci - zemi zvanou Nová Germánie - kde se setkají s armádou likvidátorů. Podaří se Rebeccám vykonat tu svou šílenou pomstu?
Ve stejnou chvíli se doktor Burrows zaobírá studiem tří stupňovitých pyramid, které v Zahradě našli a na nic jiného mu jaksi nezbývá čas. Elliott prozkoumává spolu s Bartlebym okolní prales a Will se potácí mezi touhou být s ní a láskou k historii a záhadám. Vyváznou z téhle zvláštní země živí a zdraví? 
Ve třetí dějové linii se Chester s Martou dostávají na povrch. Chester hledá příležitost, jak Martě utéct, protože se mu zdá, že ho hlídá a stará se o něj až moc úzkostlivě. Marta Chestera unese a schová v jedná opuštěné chatce, kde  se o něj "stará". Tam ho také nachází Drake s Eddiem, Elliottiným styxským otcem. Jak je možné, že se Drake spojil se Styxem? Proč to udělal?
Odpovědi na všechny tyto i další otázky dostanete, když si přečtete knihu Návrat z podzemí.

Roderick Gordon vyrostl a studoval v Londýně, ale nyní se přestěhoval i s rodinou do hrabství Norfolk. Brian Williams prožil dětství v Zambii, nyní ovšem žije v londýnské čtvrti Hackney spolu se svým psem. Nápad na tyto knížky se zrodil v Gordonově hlavě, když jednou kopal na zahradě a knihu vydal za pomoci svého přítele Williamse a své manželky. Nejdříve si knihu vydali na vlastní náklady a poté ji objevil nakladatel slavného Harryho. První kniha se již po měsíci na trhu stala jedním z bestsellerů. Knížka byla původně psaná jako trilogie, nakonec je ale knížek šest.

Hlavními hrdiny jsou jako vždy Will a Elliott, kteří se ani v tomto díle od sebe neodloučí. Začíná se mezi nimi rozvíjet nějaký ten vztah a je to dost roztomilé. Dále tu máme Chestera a Martu. Celou dobu byla divná, ale to, co udělala v téhle knize už překročilo všechny meze. Chester byl statečný a hodně pomohl na konci příběhu. Nečekali jste doufám, že Vám řeknu, co udělal, že ne :-). Rebeccy jsou jako obvykle mrchy a doktor Burrows je posedlý nalezenými artefakty a hledáním zajímavých historických faktů. Stejně jako obvykle :-). Drake je zapřísáhlým odpůrcem Styxů, přesto se spojí s Eddiem, bývalým likvidátorem. Nakonec se ukáže, že to není až takový kamarád, jakým se zdá na začátku. A objevují se tu i nové postavy z řad armády Nové Germánie, kteří se nedobrovolně zapojují do plánů našich "roztomilých" dvojčat. Zvláště na konci ukážou, co všechno udělá to protivné černé světlo.

Pár slov k obálce. Hlavní dominantou je muž na motorce, který stojí nad schody do Podzemí. Součástí přebalu jsou, jako vždy, lesklé předměty. Tentokrát jsou to části klenby a několik schodů. Zajímavější by sice bylo, kdyby se zalesklo světlo z motorky, ale nevadí. Obálka je pěkná, ale ty předchozí se mi tak nějak líbily víc.

Knížka se mi líbila, byla napínavá a rozhodně nebyla předvídatelná. Pátý díl jsem sice četla, ale už je to nějaká doba, takže jsem nevěděla přesně, jak se to s některými hrdiny vyvine dál. Teď už se můžu jen těšit na šestý a poslední díl série z PODZEMÍ. Knížce dávám, jako těm ostatním, 4,5 hvězdičky, protože pořád čekám, jak to dopadne.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan