Délka četby


Jak víte, tento blog píšeme dva. Dumání se nám oběma zalíbilo, ale určitě nemá cenu psát to samé dvakrát. Rozhodli jsme se proto, že spojíme své síly a napíšeme příspěvek dohromady. Myslíme, že série o dumání je určitě dobrý nápad a rádi se přidáme. Snad se u čtení našeho zamyšlení budete bavit.
Jarní dumání je série zamyšlení, které pořádá Syki.

Délka četby

Délka četby je u každého člověka jiná. To jak rychle knížku přečtete, záleží na mnoha faktorech. Například dostatek volného času, čtivost daného titulu, počet stran, momentální nálada, místo a jestli okolo vás není moc rušno.
Můžu říct, že když jsme já a Hanča byli na střední škole, příležitostí ke čtení bylo víc. Například takové dojíždění autobusem bylo ideální ke čtení a poskytovalo i slušnou míru času. To určitě plno z vás zná - hodina čekání na nádraží a pak půl hodiny jízdy autobusem není nic neobvyklého.
Některou knížku tedy přečteme za týden nebo dva, další za měsíc a u jiné stačí den pokud je dost volného času.
Do další knihy se pustím hned a jindy je potřeba si odpočinout. Takže se do dalšího příběhu pustím třeba za týden. 
Osobně mám radši při čtení klid, protože se mi lépe čte. Pokud je třeba puštěná televize stane se, že čtu jednu větu klidně i třikrát.

 
Podle čeho si vybírám co budu číst? První důležitý faktor je pro mě autor. Pokud je to někdo koho už jsem četl, vím že je to záruka kvality a co můžu od příběhu čekat. Ale je plno nových autorů, které člověk nezná a tak se koukám i na další věci. Obálka by měla zaujmout a určitě hraje důležitou roli ve vybírání. Také si přečtu anotaci a recenze (buď na blogu nebo v časopise) a také ukázku z knihy. Dnes plno vydavatelství poskytuje na svých webech poměrně dlouhou ukázku což je výborné pro každého čtenáře. V klidu domova si tak můžete přečíst kus z té či oné knížky a rozhodnout se jestli se vám líbí.

 
Knihy patřící do nějaké série čtu obvykle s odstupem. Maximálně třeba přečtu dva díly nějaké série za sebou, ale pak už se pouštím do něčeho jiného. Asi je to tím, že si potřebuju odpočinout od stylu daného autora a jeho příběhu, přečíst si něco jiného a pak se opět vrátit. Koneckonců pokud kupujete nějakou sérii od začátku musíte na další díl čekat třeba půl roku nebo déle než se dočkáte další části.

 
Čím mě kniha zaujme souvisí s tím podle čeho si vybírám co budu číst. Ať už koukám na recenze v nějakém časopise, prohlížím si knihy v ochodě nebo eshopu, první co mě přiměje k nějakému dalšímu kroku je obálka (případně jméno autora na ní).

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø