Tulák - Peter Newman


Autor: Peter Newman
Překlad: Jakub Kalina
Počet stran: 375
Nakladatelství: Host

Anotace:
Osamělá pouť němého hrdiny. Strhující debut z originálního temného světa plného démonů a ztroskotaných létajících lodí.

Po více než tisíc let střežili Andělští rytíři Trhlinu, avšak jak generace míjely a žádné nebezpečí se neobjevilo, jejich pozornost ochabovala. Nakonec se nechali ukolébat. Když se jednoho dne z Trhliny vyvalilo mračno démonických stvoření, zastihlo rytíře naprosto nepřipravené. Lidstvo svedlo bitvu a prohrálo. Rytíři padli. Nestárnoucí vůdci se stáhli do mlčenlivého exilu. Lidé žijí v područí démonických vládců. Už není naděje. Je jen Tulák.

Tulák je zničený, zlomený muž: nemá jméno, nemluví. Nese však vzácné břemeno, na němž závisí osud lidstva.
Na jedné straně plno neonů a na druhé hromada trosek. To je Nový obzor. Místo, které je údajně otevřené všem poutníkům tak šikovně maskuje fakt, že městská brána už není provozuschopná. Na mechanismu brány se podepsal nesmlouvavý zub času a nenechavé ruce ziskuchtivých zlodějů. Na toto místo přichází Tulák zahalený do dlouhého kabátu. Prochází ulicí, kde dívky nabízejí samy sebe za dávku drog. Kde kvete obchod s otroky. Zamíří do vraku letadla, kde v jedné části obchodník vede svůj krámek. Tulák si od něj koupí lahvičku s lékem a zamíří z Nového Obzoru pryč. Při souboji s psověkem, který číhá u východu z města, Tulák použije okřídlený meč. A nechtěně také ukáže, že pod kabátem skrývá nemluvně. Putování začíná.

Peter Newman nám prostřednictvím nakladatelství Host přináší svojí prvotinu. V zahraničí už vyšel i druhý díl a příští rok by měl vyjít závěr celé trilogie.
Tulák jakožto hlavní postava knížky vůbec nemluví. Tím si na sebe autor upletl slušný bič. U krátké povídky by to nemusel být takový problém, ale tady? Beze slov a bez možnosti nahlédnout mu do hlavy. Jediný způsob, jak snad něco vyčíst, byl z jeho mimiky. Smutný úsměv, zamračení nebo zavření očí. Toliko ke škále vyjadřování emocí. I přesto to funguje a Tuláka si oblíbíte. Možná i kvůli jeho smyslu pro spravedlnost. A řekněte sami, chlápek, který se stará o nemluvně, nemůže být špatný. Navíc mu autor nadělí společníky. Například kozu. Dobře, ta toho moc nenamluví. Dojde ale i na lidi. Ať už jsou takoví nebo makoví (řeč je jen o společnících) putování s osamělým rytířem je změní.

Před čtením jsem si myslel, že půjde o fantasy. Na obálce se píše, že jde o četbu pro fanoušky sci-fi. Děj se odehrává ve světě, kde dříve bylo plno technických vymožeností od solárních elektráren přes tanky až po letadla. V současnosti jsou ze spousty těchto věcí trosky v různém stádiu rozpadu. Něco se použije na další účely a něco postupně chátrá dál. Na druhou stranu jsou tu i jiné velmi pokročilé technologie. Celý svět mi zkrátka přišel postapokalyptický. Což ještě dokreslovali zmutovaní lidé i zvířata. Úplně to asi nedokážu vysvětlit, ale měl jsem pocit, jako by se jednalo o knížku podle hry. Svět mi přišel jako kombinace Falloutu a Warcraftu. Možná za to částečně mohla zvláštní jména jako Uchvatitel, Necivila a podobně. Démoni, kteří prošli Trhlinou mi zas připomínali monstra z Warcraftu. Ale to už berte jako hodně subjektivní dojem. Líbilo se mi to, že všichni démoni slepě nenásledovali svého vůdce. Někteří se naopak chtěli dostat z jeho vlivu a podmanit si své území čistě pro sebe.

Celá kniha je o putování Tuláka a jeho společníků. Zpočátku vlastně nevíme nic ani o hlavní postavě ani o světě. Autor informace o tom, jak došlo k napadení světa démony, dávkuje pomocí kapitol několik let zpátky. Kromě toho se dovíme i Tulákův příběh, díky kterému bude ještě sympatičtější. Hodně se mi líbil nápad s podstatou (jde o něco na způsob duše), o které toho moc nechci prozrazovat. Nicméně se jednalo o způsob, jakým si můžou démoni podrobit lidské služebníky. Příběh má temnou atmosféru. Přežít není vůbec jednoduché a někteří jsou ochotní udělat opravdu hodně. I Tulák častokrát stojí před těžkým rozhodnutím. Přestože má příběh ponurou atmosféru, najdou se tu i úsměvné okamžiky. Hlavně v souvislosti s malým dítětem.

Tulák je díky němé hlavní postavě trochu zvláštní kniha. Odehrává se ve světě, který zaměstná vaši představivost na maximum. Ať už kvůli démonům nebo zmutovaným lidem. Svět je poměrně ponurý, ale přítomnost malého dítěte a různých vtipných situací dokáže atmosféru odlehčit. Příběh je o putování, ale není tu nouze o akční momenty. Líbili se mi různé nápady jako meč s inteligencí nebo podstaty. Kniha skončila poměrně uzavřeně, takže jsem zvědavý, jak autor naváže druhým dílem.


Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí knihy Tulák.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Severská mytologie - Neil Gaiman

Saturnin - Zdeněk Jirotka