Mycelium 1: Jantarové oči - Vilma Kadlečková


Autor: Vilma Kadlečková
Účinkují: Jaroslav Plesl (Lucas Hildebrandt), Klára Issová (Pinkertina Wardová), Jana Stryková (Kamëlë), Jan Vlasák (Roy Stafford), Valerie Zawadská (Maëwënë), Kristýna Frejová (Fiona Fergussonová), Jan Meduna (Rantanagan), Dana Pešková (Sofie Hildebrandtová), Jitka Škápíková (loď Angaëdaë)
Délka: 12 hod. 54 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Velkolepá audio adaptace nejlepšího českého sci-fi románu loňského roku v podání devíti pečlivě vybraných interpretů, která zprostředkuje literární zážitek lépe než dalekozření i osvícení dohromady.

Lucas Hildebrandt poznal rigidní, fanaticky nábožné Össeany až nepříjemně zblízka; jeho otec byl největší pozemský odborník na jejich kulturu a rozhodl se své vědomosti synovi předat, ať už o to Lucas stál nebo ne – což jejich vzájemným vztahům příliš neprospělo. Kdo by se ale o desetiletí později trápil traumaty z dětství, když mu právě diagnostikovali smrtelnou, neléčitelnou chorobu? S tím Lucasovi nepomůže ani jeho sarkastická povaha a tak se raději noří do práce. Zdá se totiž, že existuje alternativa ke zvláštním schopnostem Össeanů, na jejichž mimozemské technologii je lidstvo závislé. Rovnováhu sil by mohla navždy změnit spolupráce s tajemným Aš~šádem z Fomalhiwy, cizincem obdařeným psychotronickým nadáním, jehož chce Lucas za každou cenu dostat na Zemi. Mezitím se o něj strachuje dávná kamarádka Pinkertina, která ho od puberty platonicky miluje, a tajně na něj dohlíží též össenská gleewarinská bojovnice Kamëlëmöernü, jíž v minulosti pořádně zkomplikoval život.


Lucas Hildebrandt dostal smrtelnou nemoc, která je příčinou opakujících se bolestných stavů. Zpočátku se jednalo o krátké záchvaty, které se s postupem nemoci začaly prodlužovat. Zároveň potřebuje na Zem dostat jistého Aš~šáda z Fomalhiwy. Pinkertina má u sebe schovaný dopis, který jí kdysi dal Lucasův otec. Jenže se mu ho teď bojí předat, protože by to znamenalo vysvětlit hned několik věcí. Jenže kolem Lucase (i naivní Pinky) se začne motat gleewarinka Kamëlë, která si díky pohledu trëighrü (kontakt očima) a psychotroniky dokáže zjistit co potřebuje.

Jaroslav Plesl je mi znám především díky seriálu Čtvrtá hvězda. Tady ztvárnil ironického Lucase Hildebrandta, kterého v současnosti trápí nevyléčitelná choroba. I přes bolesti si ovšem odmítá píchat injekce, na kterých by si vypěstoval závislost. Kromě toho bych zmínil i jeho interpretaci Lucasova otce, který už figuruje jen ve vzpomínkách, s jeho chladným až arogantním tónem. Klára Issová už namluvila pro OneHotBook part Naoko v knize Norské dřevo. V Myceliu načetla part Pinkertiny Wardové, zkráceně Pinky. Působí naivně a celou dobu je nerozhodná. Přestože jí Lucas před něčím varuje, neposlechne ho jakoby si myslela, že přehání. Janu Strykovou jsem poslouchal už ve Zmizelé. Kamëlë už zná Lucase z dřívějška a potajmu ho sleduje. Určitě bych zmínil ještě Jana Vlasáka, který hraje Roye Stafforda, Lucasova nadřízeného. Plno lidí ho bude mít zapsaného jako laskavého bručouna Oveho, ale tady celkem plánuje a taktizuje. Ozdobou audioknihy je hlas Valerie Zawadské jakožto Maëwënë.

Téměř třináct hodin už je skutečně slušná dávka poslechu, i když se nejedná o nejdelší audioknihu, jakou jsem od OneHotBook poslouchal. Prvenství Jantarových očí spočívá v počtu účinkujících. Těch je totiž devět, což překonalo i audio zpracování Atlasu mraků se sedmi účinkujícími. Ale zpátky k Myceliu. Každý herec nečte jen svoji postavu, ale celý text a postupně se střídají. Příběh není úplně lineární, ale vrací se i zpátky do minulosti. Například když Lucas vzpomíná na svého otce a jeho výchovu. Mohlo by se zdát, že v tom u audioknihy vznikne zmatek, ale tyto pasáže jsou odděleny hudebním motivem. Znělky u kapitol jsou také jiné. Chvilku trvá než nás autorka seznámí se všemi aktéry příběhu, občas se vrací o pár let dozadu, aby tím něco vysvětlila a tak je příběh pomalejší. Psaný text obsahuje několik slov s přehláskami, které se opakují. Někdo třeba nemusel vědět, jak je správně vyslovit a od čtení ho to odrazovalo, ale po poslechu audioknihy už s tím určitě nebude mít problém. Líbilo se mi to jakým způsobem fungují v příběhu vesmírné lodě.


Jantarové oči nejsou akční sci-fi, kde by hlavní hrdina pobíhal po planetě a střílel laserovou pistolí. Především první část je pomalejší, přeci jen nás autorka musí seznámit se všemi postavami a spádu nepřidají ani vsuvky v podobě vzpomínek. Ale i ty jsou důležité, protože ledacos vysvětlují. Každá postava se snaží uskutečnit svoje záměry a jedná podle svého charakteru. Pokud někoho odrazovalo množství slov s přehláškami, u audioknihy už si s tím nemusí dělat hlavu. Hlavní zápletka tohoto dílu se sice uzavřela, ale jsem zvědavý co se bude dít dál.



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Mycelium 1: Jantarové oči.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø