Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare



Autor: Lucinda Hare
Překlad: Veronika Nohavicová
Počet stran: 276
Nakladatelství: Zoner Press

Kouzelný fantasy příběh o mladé tvrdohlavé zaříkávačce draků a malém neohrabaném gnómovi, kteří odhalí spiknutí ohrožující celé království a všechny draky a stanou se nerozlučnými přáteli.

Mladá hraběcí dcera Quenelda odmalička sdílí magické pouto s draky. Umí s nimi komunikovat a jejím přáním je létat na jenom z nich a bojovat po boku svého otce, vrchního velitele Tajné dračí služby, v kruté válce proti hobgoblinům.

Zato malý gnóm Kořínek se snaží za každou cenu strašlivým drakům chrlícím oheň vyhnout, takže když je jmenován do funkce Queneldina panoše, začnou létat jiskry. Přesto se ti dva nečekaně spřátelí, a když pak Dračí palác začne ohrožovat nebezpečné magické spiknutí, bojují společně bok po boku.

Velkolepé bitvy, prastaré legendy a probuzená mafie, ale také svižnost a vtip se splétají v tomto napínavém fantasy příběhu autorky Lucindy Hare, doplněné o krásné ilustrace Zdeňky Bouškové

zdroj (obálka i anotace): zonerpress.cz

Quenelda, Kořínek a trpasličí drakmistr Tangnost ošetřují draka Dva hlty a je po tobě. Za pomoci kladkostroje se jim povede ošetřit jeho zlomený ocas a nasadí mu dlahu. Osud Queneldy a Kořínka se později spojí a to je začátek jejich dobrodržství.

Lucinda Hare je stejně jako Quenelda nadšenec do péče o zvířata. Žije blízko Edinburghu a s rodinou se stará o zachráněná zvířata. Ta, která tančí s draky je její první kniha. Dále napsala Flight to Dragon Isle a Dragon Lords Rising. Kniha se řadí mezi fantasy.

Quenelda je jedenáctiletá dívka, která, spíše než o šaty, má zájem o draky. Díky svému zvláštnímu daru s nimi dokáže komunikovat. Také se jí podaří s trochou pomoci vyléčit jednomu drakovi zlomený ocas. Zpočátku se chová dost  sobecky, ale postupem času se začne měnit. Quenelda má staršího bratra, který její nadšení pro draky nesdílí. Jmenuje se Darcy a je opravdu arogantní, zlý a svou mladší sestru nesnáší. Navíc mu nezáleží mu na tom, jestli někoho poraní. Další postavou je Kořínek. Na začátku příběhu se draků bojí a nechce se k nim přiblížit, ať už se jedná o létání nebo ošetřování. Jeho otec je přitom hrdina a zvěd Lupen. Postupem času se ale Kořínek mění a jsou s Queneldou přátelé.

Ta, která tančí s draky je fantasy pro mladší čtenáře (10+), ale je zde jedna scéna, kdy rozzuřená gryfka jednomu z chlapců roztrhne břicho a vytrhne střeva. Líbí se mi, jak autorka o dracích píše. Jedním z příkladů je více dračích druhů jako třeba chameleóní drak, který je drobný, rychlý a dokáže splynout s pozadím. Draci tu nejsou jen soběstační tvorové, ale lidé o ně musí pečovat například pilovat drápy, hřebelcovat a podobně. Moc se mi nelíbila dračí jména. Dva hlty a je po tobě nebo Létá ke hvězdám opravdu nezní moc dobře. Kromě draků, lidí, gnómů a trpaslíků je tu ještě jeden národ. Hobgoblini! Podle autorky mají mezi prsty plovací blány a zanechávají za sebou slizkou stopu. Hrozba jejich útoku na království působí docela napínavě, ale tenhle motiv se v knize jaksi rozplyne. Nezbývá než si počkat jestli si ho autorka schovala do další knihy.

Kniha je vhodná pro fanoušky fantasy a draků. Zajímavé charaktery, pohádkový příběh a pěkné ilustrace jsou určitě plusem. Na druhou stranu se mi moc nelíbí dračí jména. Také je škoda, že hrozba hobgoblinů byla prozatím odsunuta. Ale i tak byl konec knihy dostatečně napínavý a těším se na pokračování. 

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Zoner Press.


Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka