Mráz - James Hayman


Autor: James Hayman
Překlad: Irmgard Kolínská
Počet stran: 320
Nakladatelství: Fragment


Anotace
Atraktivní a ctižádostivá právnička se chce stát partnerkou v prestižní advokátní firmě v Nové Anglii. Jedné mrazivé noci je však její mrtvé tělo nalezeno v kufru auta nahé a na kost zmrzlé. Případ přebírá detektiv z oddělení vražd Michael McCabe a hned začíná s vyšetřováním. Kdo by mohl chtít ublížit krásné a inteligentní ženě? Ve chvíli, kdy zmizí i jediná svědkyně zločinu, začínají na povrch vyplouvat okolnosti ze života zavražděné právničky. Podaří se detektivovi včas odhalit vraha a vyřešit případ? Proč musela zmizet svědkyně?

Elaine Goffová čeká v kanceláři na svého nadřízeného, Henryho Ogdena. Respektive na telefonát s ním. Když stále nevolá, začne mít podezření, že z povýšení nic nebude. Aby se stala partnerkou ve firmě, je ochotná udělat cokoliv. Právě dokončila práci a čeká jí dovolená, ale nejdříve si potřebuje promluvit s Ogdenem. V očekávání toho, že si v práci polepší začala poměrně utrácet, ať už se jednalo o boty nebo červené BMW. Později se splní její nejčernější obavy a opravdu se dozvídá, že si bude muset na povýšení počkat. Nicméně povýšení už se nedočká. Elaine Goffová je nalezená v kufru svého auta, mrtvá a na kost zmrzlá. 

James Hayman se narodil v Brooklynu a vyrostl v Manhattanu. V roce 2001 se odstěhoval do Maine a začal se věnovat psaní. Jeho manželka se jmenuje Jeanne a je brunetka stejně jako bývalá žena jeho literárního hrdiny. Je mu nejlepší kamarádkou, ale i čtenářkou a kritičkou. Má rád whiskey a staré filmy. Přestože mají s hlavním hrdinou mnoho společného, najdou se i rozdílné vlastnosti. McCabe je prý mnohem statečnější, má rád box a také je lepší střelec. Mráz patří mezi thrillery. 

McCabe se narodil v Bronxu. Nedokončil filmovou školu a začal pracovat u NYPD. Vzal si Sandy, ale později se s ní rozvedl. Z tohoto manželství má dceru Casey, která s ním také bydlí. Jeho bývalá manželka si našla bohatého muže a raději žije v přepychu než s obyčejným policistou. Michael se rád napije whiskey. Miluje svojí přítelkyni Kyru, která je umělkyně. S vyšetřováním mu pomáhá jeho kolegyně Maggie, ale i další policisté. Nicméně se tu najde i jeden, který je spíš na obtíž. Další postavy jsou z okruhu podezřelých.

Pokud jste četli první díl s názvem Řez, tak nebudete překvapení, protože autor se držel stejného stylu. Příběh je klasicky psaný v er formě. Díky tomu se autor mohl věnovat i dalším postavám, například pohledu mladé dívky jménem Abby Quinnová, která je schizofrenička. Díky práškům, které bere, nabrala na váze, což jí mrzí. Ale na druhou stranu alespoň neslyší Hlasy. Také chodí běhat a přitom kontroluje domy na ostrově, když tam jejich majitelé nejsou. Tuto sousedskou domluvu bere velmi vážně a právě to jí také přivede do smrtelného nebezpečí, protože se stane svědkem vraždy. Ale nepřeskakujme. Po jedné hádce se od McCabea odstěhuje jeho přítelkyně Kyra s tím, že se vrátí až bude případ uzavřen. Jeho dcera je také pryč a má se vrátit až v neděli. Ale z toho si čtenář nemusí dělat vrásky. Určitě stojí za zmínku i to, že se McCabe při prvním pohledu na mrtvolu domníval, že se jedná o jeho bývalou ženu. Oběť jí totiž byla dost podobná. Dokonce Sandy raději zavolá aby se ujistil, že je živá. Díky tomu, že má Michael eidetickou paměť, každý rozhovor mu uvázne v paměti. Během řešení případu si tak některé informace zpětně v duchu vybavuje. 

Mráz je čtivě napsaný thriller, u kterého vám nehrozí nuda. Přiznám se, že vraha jsem tentokrát netrefil. Závěr je skutečně napínavý a nenechá vás vydechnout, dokud nebudete mít dočteno. Kapitoly z pohledu Abby jsou příjemným zpestřením. Dávám čtyři hvězdičky.


zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.


Komentáře

  1. Hezky jsi to shrnul. Jako oddechovka to bylo super čtení. Hodně tomu pomohlo i to, že jsem Řez četl a tak trochu věděl, co od Haymana můžu očekávat. Kapitoly z pohledu Abby byly bezesporu zajímavé. Hlavně ta její psychika.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Asfalt - Štěpán Kopřiva