Vôňa oceánu - Martina Miková


Autor: Martina Miková
Počet stran: 270
Název série: Volanie krvi
Pořadí v sérii: 3
Jazyk: Slovenský

Anotace:
Connor je zapáleným ochrancom prírody, preto ho šokuje, keď objaví pozostatky nelegálne ulovených veľrýb. Netuší, že nie je sám, koho tieto vraždy zaujímajú, aspoň do chvíle, kým mu more k nohám nevyplaví kliatbou zmenenú ženu - sirénu, ktorá miluje podmorský život ešte viac, ako on. 
Merina Darxová spolupracuje s Connorom pri zastavení lovu veľrýb. Ich vzťah nezostane bez následkov. Zmieri sa Connor s nadprirodzeným Merininým životom? A dokáže sa Merina vzdať milovaného oceánu, aby mohla ísť za hlasom svojho srdca?
Zdroj (obálka i anotace): www.goodreads.com

Tato třetí a poslední knížka vypráví o Merině, jediné dívce ze sourozenců Darxových. Merina je siréna, ale jednou za měsíc při úplňku se z ní stává člověk. A to je právě dnes. S pomocí svého snoubence z podvodní říše se jen tak tak dostane nad hladinu a podaří se jí doplavat na pláž.
Connor většinu roku tráví na moři, protože je zapáleným ochráncem zvířat. Jednoho dne ale objevil pozůstatky mrtvé velryby, a proto se rozhodl, že si chvilku odpočine. Jde se projít po pláži, kde narazí na krásnou nahou dívku, kterou vyplavilo moře.
Oba se dohodnou, že spolu stráví jednu noc. Merina se potom vypaří, ale opět se ke Connorovi vrací, protože i sirény moc trápí zabíjení velryb a posílají ji na výzvědy. Během dalších společných nocí mívá Connor záhadný sen, ve kterém  se objevuje záhadná a éterická Shine. Od ní se dozvídá, že Merina není jen tak obyčejná mladá dáma. Když ale nakonec pochopí, co je opravdu zač, tak jí vyžene. Merinin podvodní snoubenec je ale naprosto znechucený. Sice si ji pořád chce vzít, ale teď už jen proto, aby jí udělal ze života peklo. Když ji ale chce (velmi nepříjemným způsobem) potrestat, tak zjistí, že Merina je těhotná. Co se ale bude dít dál? Smíří se Connor s tím, že je Merina podvodní příšera nebo zavrhne ji i jejich dítě? Přečtěte si tuto zajímavou knížku a uvidíte.

Martina Miková napsala trilogii Volanie krvi. První díl Volanie krvi o Aidanovi, ze kterého se stal upír. Druhý díl Vytie vlka je o Cedricovi, ze kterého se stal vlkodlak a třetí díl Vôňa oceánu je o Merině, která žije jako siréna. Tuto sérii bych zařadila mezi YA, protože námět je podobný Stmívání.

Hlavními hrdiny jsou zde Merina Darxová a Connor Mitchell. Merina je siréna. To je něco jako mořská panna, jen mnohem nebezpečnější a rozhodně ne tak krásná. Má na těle spoustu jedovatých ostnů a je celá pokrytá šupinami. Ale všechny sirény milují oceán a všechny živočichy v něm. Stejně jako Connor. To je s Merinou spojuje. Jak jsem již řekla, Connor miluje oceán a proto pracuje jako mořský biolog za almužnu, za kterou by nikdo jiný nepracoval. Důležitou postavou je tu Shine. Ano, je to ta samá, která si před časem vzala Cedrica. Shine našim hrdinům pomůže, aby vše pochopili. I když trošku nešťastným způsobem. A pak je tu také Zuri, Merinin podmořský snoubenec. Chce si ji vzít jen proto, že je hezká a že si to přeje hlavní siréna, která je mimochodem jeho sestřenka. Zuri je zlý a zvrácený floutek, který si o sobě myslí, že je to nejlepší, co mohlo mořské dno potkat. Ale nezoufejte - kdo si počká na konec knížky, trošku si o něm zlepšíte mínění. Řekla bych, že tohle je první knížka ze série, kde je vícero důležitých postav. Chtěla bych se vyhnout tomu, že všude byly jen dvě hlavní postavy, protože Azazel byl pro příběh důležitý. Jsem ráda, že jsem se ho zbavila. Byl to prostě "pořádnej hajzlík".

K obálce můžu říct jediné slovo a to KONEČNĚ. Takhle jsem si to celou dobu představovala. Obrázek hlavního hrdiny je přesně to, co knížce předtím chybělo. Tahle je totiž naprosto skvělá a velmi povedená. Z bezpečného zdroje vím, že tuhle obálku navrhovala sama autorka, kdežto ty předchozí má na svědomí nakladatelství. A je to vidět. Autor má totiž vždycky lepší představu o tom, jak má jeho postava vypadat. A tahle představa se mi opravdu líbí.

Knížka se mi opravdu líbila. Je moc pěkně napsaná a měla jsem ji přečtenou během jednoho odpoledne. Když si zvyknete na slovenštinu, tak není problém porozumět čemukoli a hlavně porozumět rychle. Tento díl je ze všech nejkratší ale v tom bych určitě neviděla problém. Stihlo se stát všechno, co se stát mělo a dokonce i něco navíc. Celý příběh také osvěžilo to, že jsem se při každém zhmotnění strážného anděla nemusela otřást opovržením. Knížce dávám krásné čtyři hvězdičky, protože všechny tři knížky byly prostě stejně dobré.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat autorce za zaslání třetího dílu této zajímavé série.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio