Děsivé splynutí-Vidím to, co vrah - Jill Hathaway


Autor: Jill Hathaway
Překlad: Michaela Škultéty
Počet stran: 272
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Fragment



Středoškolačka Vee je normální dívka, která řeší problémy jako každý teenager. Kromě toho však trpí poruchou spánku, která způsobuje dočasné bezvědomí. Během tohoto stavu se Vee ocitá v těle jiných lidí a vidí jejich očima. Jednoho dne se ocitne v těle vraha, který má na svědomí smrt její nejlepší kamarádky. Tento čin zamaskoval jako sebevraždu. Brzy poté zemře další dívka a Vee se začne strachovat o svou mladší sestru.

Stojí před rozhodnutím, zda pátrání ponechat na policii, nebo se do něj pustit na vlastní pěst. Dokáže vrahovi jeho vinu?

Zdroj (obálka i anotace): fragment.cz

Silvie (neboli Vee) se během jedné hodiny uvolní a odchází na toaletu, protože jí není dobře. Tam nachází Sophii, která zvrací v kabince. Vee v tu chvíli omdlívá a přenese se do hlavy Amber. Ta se zrovna domlouvá s Mattie (Silviinou sestrou), že něco provedou právě Sophii. Vee se poté probírá opět ve svém těle a Sophie jí dává ručně dělaný náramek, aby ho předala své sestře. Na chodbě pak Silvie potkává svého kamaráda Rollinse, se kterým se domluví na večerní sledování hororového filmu. Vee se později na tribunách poraní o rozbité sklo a musí na ošetřovnu, kde potkává nového studenta jménem Zane Huxley. Pozdě v noci, potom co se stihne rozhádat s Rollinsem, se přenese do hlavy někomu neznámému a zjišťuje, že ten člověk právě zavraždil Sophii. Tím se dává do pohybu série událostí a překvapivých momentů. Kdo je vrah, který dívku zabil? Dopadne ho Vee, než budou zabití další lidé?

Jill Hathaway žije se svým manželem a dcerou. Kniha Děsivé splynutí-Vidím to, co vrah je autorčiným debutem. V roce 2013 by v originále mělo vyjít pokračování s názvem Impostor. Její kniha se řadí mezi YA tituly.

Hlavní hrdinkou knihy je Silvie, která žije se svým otcem a mladší sestrou. Díky tomu, že jejich matka zemřela a otec je hodně v práci, musí se Silvie o svou sestru starat sama. Jejich otec se po smrti manželky uzavřel a pomáhá lidem, kterým zemřel někdo blízký, přes internetové fórum a city projevuje vařením některých jídel pro speciální příležitosti. Vee trpí takzvanou narkolepsií a měla by brát prášky, ale místo nich si bere kofeinové tablety aby se udržela v bdělém stavu a nepropadala se jiným lidem do hlavy. Její otec jí nevěřil, když jako menší tvrdila, že omdlí a přenesla se do hlavy někomu jinému. Díky tomu se bojí svěřit pravdu i svému kamarádovi Rollinsovi. Pak je tu ještě nový student Zane a další postavy, které doplňují mozaiku ať už se jedná o profesory nebo spolužáky.

Jak už jsem psal výše, jedná se o žánr young adult a i zde narazíte na romantickou linii. Na jedné straně je zde kamarád Rollins, se kterým se Vee dobře baví a v minulosti dokázal, že mu může věřit. A pak je tu nový chlapec  s blond vlasy - Zane, který by, tedy podle Vee, mohl dělat modeling. Samozřejmě se Vee zamiluje právě do Zanea. V momentě, kdy se Silvie dozvídá o vraždě dívky, slibuje si, že vraha vypátrá. Nečekejte žádné kriminalistické metody, ale pouhé dedukce na základě několika splynutí do jiných osob. Čtenář tak může hádat spolu s Vee, kdo za je za všechno zodpovědný. Kniha obsahuje i nějaké nelogičnosti. Například poté, co Vee viděla zavražděnou dívku, zavolala jejím rodičům, prý aby se šli podívat do jejího pokoje. Oni ale místo toho, aby jí vynadali proč jim volá po půlnoci, jdou se podívat do toho pokoje. To se mi zdá nepravděpodobné. Kniha je napsaná čtivě a díky velikosti písma čtení rychle utíká. Nevýhodou je, že po prvním dočtení se dozvíte kdo za vším stál a kniha přichází o tajemno a napětí.

Celkově by kniha mohla zaujmout především milovníky YA literatury, které láká kriminální zápletka spojená s romantikou a mysteriozními prvky. Mezi postavami si určitě každý najde tu svojí oblíbenou. Nevýhodou je, že knížku si stoprocentně užijete vyloženě při prvním čtení, protože pak už budete vědět kdo je vrah a přijdete o napětí. Celkově dávám knize tři hvězdičky.


zdroj: veeebookshelf.blogspot.cz

Na závěr bych rád poděkoval nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna