Deltora #4 - Poušť zkázy - Emily Rodda


Kdo nečetl předchozí díly, ať se nepřibližuje!!

Autor: Emily Rodda
Překlad: Olga Staníčková
Počet stran: 128
Pořadí v sérii: 4
Nakladatelství: Fragment

Po úspěšné porážce velkého hada, který střežil Opál, se naši přátelé vydávají na další putování. Tentokráte pro čtvrtý kámen Lazurit, který je uschován někde v Poušti zkázy. Náš příběh začíná cestou z Města krys. Když se jim konečně podaří dostat z ostrůvku, na kterém město leží, narazí na jablka, ze kterých se vyrábí Mošt Včelí královny. Ten je oficiálním nápojem na hrách, které jsou dalším cílem našich hrdinů. Jdou tam hlavně kvůli tomu, že krysy jim sežraly úplně všechno a proto, že na hrách jsou vysoké odměny při finálovém boji. Když vejdou do města, potkají chromého, který se živí tím, že točí Kolem štěstí. Díky tomu, že mu Jasmína půjčí Kreje, tak si vydělají stříbrňák, kterým mohou zaplatit v hospodě, kde ubytovávají pouze účastníky her. Ale za ten stříbrňák dostanou jídlo i spánek po celou dobu her. Což se jim opravdu vyplatí, protože nic víc nemají. Protože už jsou hodně hladoví a unavení, tak vše přijmou bez námitek. Na poslední chvíli si účast rozmyslí, ale vzhledem k tomu, že je všechno zamčeno a zamřížováno, tak v hostinci zůstávají přes noc. Cestou do pokoje je někdo napadne a sebere jim klíč, což se ve výsledku projeví tím, že se ráno probudí v zamčeném pokoji a nemohou ven, protože, jak už jsem říkala, v okně jsou mříže. Nakonec se díky majitelce hostince, matce Jasně, dostanou ven a dorazí na zápasiště přesně když má všechno začít. Zápasy jsou dlouhé a vysilující, ale naši přátelé se dostávají všichni do finále, kde je jich osm. Každý zde dostane svého partnera, ale jen Jasmína dokáže svého porazit. No vlastně je to kontumační výhra. Zbývají nám čtyři účastnící, kteří se mají posilnit Moštem. Ten je ale plný uspávacího lektvaru, takže zbudou jen dva účastníci. Jasmína, která odmítla Mošt pít, a Zmar, náš starý známý z Tomova obchodu. Jasmína zvítězí a dostane své zlaťáky. Ale matka Jasna jim řekne, že v okolí řádí zloději a proto je pošle zadním vchodem. Tam jsou přátelé přepadeni a omráčeni. Poté, co se proberou zjistí, že jsou na voze řízeném Šedými strážci a ti je odvážejí do jakési arény, aby se tam utkali s příšerou zvanou Vral. To bude asi důvod, proč předchozí vítězové vždycky zmizeli. Co se bude dít dál? Podaří se našim přátelům uniknout před jistou smrtí v aréně? A získají nakonec tajemný kámen do Pásu? Přečtěte si a uvidíte.

Emily Rodda je pseudonym australské spisovatelky Jennifer Rowe. Pod pseudonymem píše knihy pro děti a pod svým pravým jménem píše detektivky pro dospělé.


Deltora se řadí do žánru YA fantasy. Má stejný námět jako Pán prstenů - tzn. výprava za na první pohled nemožným úkolem. Jsou stále pronásledování zlým pánem, který nyní vládne v jejich zemi. Také by se příběh dal přirovnat k Letopisům od C. S. Lewise. Hlavně tím, že děti se dostávají do nebezpečných situací.

Hlavní hrdinové jsou opět naši staří známí Lief, Barda a Jasmína. Tentokrát se přidávají další, vedlejší, hrdinové. Matka Jasna, která se na začátku chová jako nejhodnější paní, ale co se z ní nakonec vyklube, to se mi nelíbí. Zmar, který vede povstalce proti Pánovi Stínů a několik dalších postav, které dotvářejí děj příběhu.

Obálka je moc pěkná. Na obálce je nakreslená příšera, která je jednou z hlavních zlých obyvatel pouště. Ne však tím nejhorším, který střeží kámen. Navíc se mi líbí, jak je obluda vždy namalovaná v takovém průchodu lemovaném mýtickými bytostmi. Je to pěkné.

Hodnocení:
Knížka je pěkná a čtivá. Napínavé pasáže jsou strhující. Opravdu se při nich bojíte. Knížce dávám, stejně jako předchozím dílům, 4,5 hvězdičky.

zdroj: veeebookshelf.blogspot.cz

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø