Noční motýl - Ondřej S. Nečas


Anotace:
SETKÁNÍ S NOČNÍM MOTÝLEM MŮŽE ZNAMENAT ROZKOŠ, NEBO SMRT…

Září 1489. Mojmír Mráz ze Žezlic, zmocněnec moravského zemského soudu, přijíždí na hrad starého přítele, aby vyšetřil smrt jeho vnučky. Dívka se ztratila mezi potulnými komedianty, k nimž utekla před nuceným sňatkem – smutnému osudu však uniknout nedokázala.
Stopy vedou do zapadlého městečka uprostřed moravských lesů, kde pokojné občany právě děsí série podivných vražd. Vypráví se, že před dvanácti lety se v okolí zjevovala víla zvaná Noční motýl a setkání s ní znamenalo rozkoš, nebo smrt. Nyní se zdá, že přízrak někdo vyvolal opět, a starý strach získává novou podobu.
Mojmír však nevěří, že vraždy jsou dílem ďábelské bytosti a spravedlivou odplatou za chtíč a hrabivost. Vydává se najít vraha z masa a kostí, jehož temné záměry, skryté za útoky nehmotné víly, postupně vyplouvají na povrch.



Mojmír Mráz se se svým pážetem Kristiánem a zbrojnoši Otou a Borešem vydává na cestu, aby vyšetřil zmizení a smrt mladé dívky. Ta se chtěla vymanit z nuceného sňatku a přidala se ke komediantům, ale zemřela. S Mojmírem se k vyšetřování připojí dívčin bratr Radslav. Po cestě najdou v křoví umírajícího muže, který posledním dechem zamumlá slova Noční motýl a zemře. Naloží ho tedy na improvizovaná nosítka za koně a dovezou jeho tělo do  Častovic. Zde se dozvídají o koho jde a začnou rozplétat nitky zamotaného případu.

Případ je zahalený rouškou tajemna, protože Noční motýl je místní přízrak, který tu strašil už dříve. Mojmír Mráz je ale zkušený muž, který na nějaké přízraky moc nevěří. Sleduje stopy a promlouvá s místními. Díky zkušenostem ví, kdy promlouvat mírně a kdy je naopak potřeba přitlačit. Výsledné stopy skládá jako střípky do celkového obrazu. Během vyšetřování vyřezává ze špalíků dřeva jednotlivé postavy, staví si z nich živý obraz a čím jsou postavy detailnější, tím více se posouvá k odhalení. Kristián je mladík, páže Mojmíra a jako takový se také zapojuje do vyšetřování. Během pobytu spojí síly s komediantkou Milenou. Je sice pilný, ale díky nízkému věku se do všeho vrhá po hlavě.

Ondřej S. Nečas už má na kontě tři knihy ze série Případy hejtmana Ambrože. Také dvakrát přispěl do série Kladivo na čaroděje. Kromě toho napsal i dvě knihy pro děti.

Knížka se mi poslouchala velice dobře. Jednotlivé části oddělují různé melodie. U každé kapitoly je jiná. I podle melodie se dá docela dobře poznat jestli bude následovat něco dramatického. U jednoho předělu v závěru se mi zdálo, že by se hudba spíš hodila k nějakému sci-fi nebo příběhu ze současnosti, ale to je možná jen můj dojem a požitek to určitě nekazí.

Jiří Schwarz má příjemný hlas, který můžete znát třeba z dabingu. Ve filmu Jak vycvičit draka daboval Kliďase, v seriálu Živí mrtví ztvárnil Negana. Daboval například také Kevina Sorba v seriálu Herkules a spoustu dalších. Narátor nemění hlasy, aby jednotlivé postavy nějak odlišil a v tomhle ohledu se jedná  o čistou četbu. Ale i bez toho dokáže posluchače zaujmout a upoutat. Umí pracovat s hlasem, ví kdy klesnout a kdy mluvit s určitou naléhavostí. Samotný příběh je napsaný čtivě. Příběh se postupně zamotává a mrtvol přibývá. Mráz dává dohromady různá fakta a dedukuje. Během děje stoupá napětí a dojde i k několika napínavým akčním scénám. Také k několika zvratům. Když už to vypadá že víte co se stalo, tak je najednou všechno jinak. Myslím si, že pokud máte rádi historické detektivky, neměli byste Nočního motýla minout. Navíc se na příští rok plánuje další díl. Za sebe můžu říct, že jsem jenom rád.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audioteka.cz za poskytnutí audioknihy Noční motýl.


Autor: Ondřej S. Nečas
V hlavní roli: Jiří Schwarz
Délka: 9 hod. 34 min.
Vydává: Audiotéka, Mystery Press

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Impérium černé a zlaté

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna

Fan překlady knih

Ohnivá křídla: Dračí věštba - Tui T. Sutherlandová

Mariňáci - Robert Fabian