Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu - Svetozár Olovrant


Pozor, tato audiokniha je pikantní jako dobře uleželá kořalka, kyprá jako ženské tvary a úderná jako rána valaškou mezi oči.

Slovutný hrdina Juro Jánošík, pravá ruka palatina Turzy, vyjíždí na svém jízdním Kempelenu vstříc nervy drásajícímu dobrodružství, aby obhájil svou čest a zachránil Habsburskou monarchii před intrikami nebezpečného Dračího řádu. Jako dva neohrožení bratři cestují Jánošík s Turzem napříč střední Evropou, rotační valašku i parní palaš nachystané na místní zločince. Užívají si lokální krmě, pitiva i žen, aby takto posíleni mohli čelit zlu většímu a hrůznějšímu, než si obyčejný smrtelník vůbec dokáže představit. Šílená čarodějnice Mordula alias hraběnka Báthoryová, která praktikuje nekromancii a koupe se v krvi sličných panen, se rozhodla proměnit Rakousko – Uhersko v živoucí peklo na Zemi. Akční příběh z alternativních slovenských dějin je první částí knižní ságy tajemného autora Svetozára Olovranta.



Když vojáci procházejí krajem a verbují mládence do svých řad, všimnou si urostlého Jury Jánošíka. Jenže tomu se vyhlídka vojenské služby pranic nezamlouvá a zdrhne do polí, kde se tři dny živí rosou a trávou. Ale nakonec ho přemůže hlad a přece jen vyleze z úkrytu. Vojáci do něj lijí kořalku horem i dolem a nakonec ho udolají. Juro se brzo vypracuje díky své inteligenci a píli na velitele gardy a stává se přítelem palatina Turzy. Jenže všechno přeruší vražda, z které je obviněn právě Jánošík. Nezbývá mu nic jiného než utéct, najít důkazy o své nevině a odhalit skutečného vraha.

Svetozár Olovrant je slovenský spisovatel, ale jeho skutečné jméno je neznámé. Těžko říct jestli se ho třeba časem dozvíme, tak jako se stalo u Františka Kotlety. Každopádně je tohle první díl plánované série. Šílenství? Tohle je alternativní Slovensko! I takový by mohl být podtitul téhle recenze. Autor totiž vzal takové postavy jako Juro Jánošík, Marie Terezie, František Štěpán, hraběnka Báthory a vytvořil příběh z alternativních slovenských dějin. Takových, kde vynálezci vymysleli a udělali jízdní kempelen nebo třeba rotační valašku. Vše poháněné spalováním speciálních kartuší a výslednou párou. František Štěpán má svou pověst lepšího obchodníka než válečníka a hraběnka Báthory své známé koupele.

Jánošík dostal od autora samé skvělé vlastnosti a schopnosti až se zdá, že vlastně nemá žádnou chybu. Má skvělou postavu, umí se dobře prát a v pití vydrží jako málokdo. Ženy na něj letí sotva se na ně podívá. Umí číst a psát několika jazyky a dokonce ho matka naučila vařit, což se mu v druhé polovině knihy dost hodí.

Kniha je psaná v er formě a dělená na kapitoly. Většinou jsou kratší ale je tu pár takových, které bylo potřeba rozdělit na tři části. Autor si docela liboval v popisech. Na začátku nejdřív popisoval jakou má Jánošík postavu, obličej nebo jakou dostal uniformu a to samé u hraběnky Báthoryové. Stejně popisoval to, jak vypadá a funguje kempelen nebo rotační valaška. Na popis prostředí se tolik nesoustředil kromě nějakých klíčových scén, ale zato si užil popisy jídla a jeho přípravy. Vzhledem k tomu, že v Jánošíkově životě je spoustu žen, najdeme tu i několik sexuálních scén. Nejsou popsány nijak explicitně a Olovrant se kolikrát uchyluje k různým přirovnáním nebo opisům a scéna pak vyznívá spíš vtipně.

Ladislava Hampla můžete znát třeba z filmu Vy nám taky, šéfe! nebo ze seriálu Okresní přebor. Jeho hlas se mi poslouchal velmi dobře. Text četl rozvážným tempem a měnil ho podle potřeby. Některé postavy mluví s přízvukem - například přízvuk francouzského kuchaře. A poradil si i s obtížným projevem draka. Audiokniha je doplněná i o hudbu, která zní na konci kapitol jako předěl, ale také jako podkres některých scén. Takže podle toho poznáte, že se bude dít například něco dramatického.


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audioteka.cz za poskytnutí audioknihy Juraj Jánošík® proti Dračímu řádu.




Autor: Svetozár Olovrant
V hlavní roli: Ladislav Hampl
Délka: 6 hod. 32 min.
Vydává: Tympanum



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Asfalt - Štěpán Kopřiva