Evoluce: Město přeživších - Thomas Thiemeyer


Anotace:
Když Lucie a Jem spolu se skupinou dalších studentů cestují do Spojených států kvůli výměnnému pobytu, ani ve snu by je nenapadlo, co na ně čeká. Po nouzovém přistání letadla na letišti v Denveru si uvědomí, že svět, jak jej dosud znali, již přestal existovat. A to navíc nejspíše opravdu dávno. Přistávací dráha je zarostlá a letištní terminál opuštěný, nikde není ani živáčka. Město si bere zpátky příroda a na každém kroku na ně číhají všemožná nebezpečí. Zdá se dokonce, že se proti nim spikla i zvířata. Co se vlastně stalo? Během své nebezpečné cesty do centra města se dozvídají o nárazu komety a zničení civilizace. Stali se z nich jediní přeživší na ztraceném světě? A mají vůbec nějakou naději, když je proti nim nejspíše celá Země?



Cestování do cizí země na výměnný pobyt představuje celou řadu neznámých. Počínaje třeba zpožděným letem a konče špatnou komunikací v nové rodině. Ale to, co se odehraje tady, je něco z úplně jiného soudku. Zpočátku vše vypadá normálně. V partičce studentů najdete klasické archetypy jako je třídní frajírek, na kterého se lepí slečny nebo partičku nerdů. Jem se kromě nich seznamuje ještě s Lucií, která je něčím zvláštní. Let probíhá normálně, ale protože Jem pořádně nespí, tak si všimne nějakého zablesknutí. Nato musí letadlo předčasně nouzově přistát v Denveru. A tady začíná velká záhada. Venku je vše zarostlé a dlouho opuštěné. Kde jsou všichni lidé a co se vůbec přihodilo? Valná většina cestujících se raději rozhodne zůstat v relativním bezpečí opuštěného letiště. Malá část asi deseti postav se rozhodne najít lidi a zjistit co se stalo.

Město přeživších je první díl trilogie zaměřené především na mládež. Tomu odpovídá i věk hlavních postav, který se pohybuje okolo patnácti. Pro tenhle druh příběhu je příznačné i to, že všechno obstarávají mladí hrdinové. Ano, jsou tady i dospělé postavy, ale hybatelem děje je právě mládež. Oni jsou ti, kteří objevují možnosti, jak se dostat někam dál nebo zjišťují co se stalo a podobně. To bych ani nebral jako kritiku, ale jako určitý znak. 
Jak už jsem nakousl jsou tu některé typické druhy postav. Frajer Marek, kterého budete nesnášet stejně jako hlavní hrdina. Holky, které se ho pořád drží. Partička šprtů, kteří sledují různé technické trendy, mají znalosti a nebo hrají hry. Jem a Lucie jsou hlavní postavy, které mají každý svoje tajemství. Spřátelí se hned na začátku a i když jejich vztah není pro příběh to hlavní, určitě se tu částečně řeší.

Příběh je dělený do kapitol psaných z pohledu Jema a Lucie. Ty jsou psané v er formě. Pak jsou tu ještě části psané z pohledu nepřátel, ale tam se jedná čistě o přímou řeč. Hrdinové příběhu minimálně na začátku neví co se stalo a proti čemu stojí. Ale tak jako třeba ve Dni trifidů se změnila rovnováha sil a potažmo svět jako takový. A oni se musí přizpůsobit, aby přežili. Autor rozhodně píše čtivě. Střety mají potřebné napětí. Tomu napomáhá i fakt, že ne každá postava se dožije konce. Když už jsem u toho tak kniha končí v momentě velkého odhalení toho, jak se věci mají. I přesto zůstávají další otázky nezodpovězené a osud postav je nejistý. Musím říct, že bych rád měl po ruce další díl, abych se dozvěděl co bude dál.

Evoluce: Město přeživších je příběh o našem světě v budoucnosti, která není dvakrát veselá. Hlavní postavy se ocitnou v cizí zemi, kde už nevládne člověk, ale zvířata. Ani ty nejsou takové jaké známe, ale různě zkřížené a navíc to vypadá, že poslouchají něco, co je na evolučním stupni ještě víc nahoře. Příběh je psaný pro mládež a nese prvky YA. I když jsou tu i dospělí tak děj posouvají hlavně studenti, řeší se tu vztahy mezi nimi a jsou tu náznaky lásky. Příběh je čtivý, napínavý a bohužel končí otevřeně v napínavém okamžiku.




Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Evoluce: Město přeživších.

Autor: Thomas Thiemeyer
Překlad: Eva Pátková
Počet stran: 312
Nakladatelství: Bookmedia

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Impérium černé a zlaté

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna

Fan překlady knih

Ohnivá křídla: Dračí věštba - Tui T. Sutherlandová

Mariňáci - Robert Fabian