Čepel entropie - Vilém Koubek


Autor: Vilém Koubek
Počet stran: 238
Nakladatelství: Host

Anotace:
Autor komiksu Korektor přichází se svým cynickým prozaickým debutem. Řež plná černého humoru a cynismu.

Tonda Vořezálek otevře oči do světa, v němž zemřel. Znovu potká svou milující ženu i přátele z útulného domova důchodců — a vzápětí je všechny pozabíjí. Démon, kterého si přinesl z podsvětí, má totiž hlad a chce si užívat. Záhy však démon zjistí, že svět lidí není tak idylické místo, jak ho líčí legendy a cestovní kanceláře v pekle. Na paty se mu nalepí lovci, smůla a možná i prastaré mocnosti. Ne přede všemi se mu podaří utéct, a jeho bezstarostné vraždění pro radost se změní v boj o přežití. Změří tak síly se Satanem, zjistí, že z earl greye se dá vylouhovat pořádně silný odvar, a na vrcholu šílenství se projede po zcela průjezdné dálnici D1. Nakonec se kolem něj rozpoutá celoplanetární apokalypsa.

Čepel entropie se hrdě hlásí ke splatterpunku, ale místy si tyká i s H. P. Lovecraftem, a nebojí se dokonce využít prvků hororového žánru bizarro.
Čepel entropie začíná tam, kde by asi většina běžných knížek končila - mrtvým hrdinou. Ale zapomeňte na reinkarnaci nebo přechod do jiného světa. Tonda Vořezálek má být oživen v domově důchodců několika lidmi. Jenže to, co společnou silou přivedou zpátky, rozhodně není ten Tonda co dřív. Aniž by to chtěl nějak potvrzovat, tak všechny svoje zachránce sežere a vyrazí si užívat do světa lidí. Tonda je teď totiž démon, což mu dává zázračné schopnosti. Například může vypadat, jako by ho přejel kombajn a stačí cigareta, posvačit nějakého smrtelníka a je v cajku. Mnohokrát se ukáže rychlost regenerace a na důchodce šílená fyzička.

Vilém Koubek napsal scénář ke stripům Korektor, což mu určitě pomohlo naučit se na krátkém prostoru vyjádřit pointu celého vtipu. A ústřední dvojice téhle knihy k humoru přímo svádí. Nejdřív je tu zmrtvýchvstalý a zdémonizovaný důchodce Toník, ke kterému se později přidá Earl Grey se svým kloboukem a kabátem, který sundavá jen při výjimečných příležitostech. Když už je nebezpečí na svém vrcholu a je potřeba využít své schopnosti naplno. U knížky o démonech z pekla je skoro povinnost, aby se tu objevil také sám nejvyšší. Ano, svoje si řekne i Lucifer jako takový škodolibý pozorovatel, který zatahá za nitky.

Asi tak první třetina knihy jde ze scény do scény bez náznaku celistvého příběhu, ale po zakázce v kostele se to změní. Teda nejdřív se všechno pokazí a pak se to změní. Toník a Earl dostanou zakázku od těch, od kterých by to čekali nejméně. A o zábavu nebude nouze. Kapitoly jsou krátké, někdy třeba na necelou stránku. Dále jsou ještě dělené menšími střihy. Všechno z pohledu třetí osoby. Což autorovi umožnilo podívat se na děj z úplně jiného úhlu jedné naivní věřící dívky, která se chystá na příjezd samotného papeže. Autor se zbytečně nezdržuje zdlouhavými popisy a jde z akce do akce. I když třeba vzduchem něco nelítá, vynahrazuje to hláškami v dialozích. Kromě ostřejšího slovníku by vás pak neměla překvapit ani brutalita. V paměti mi asi zůstane scéna, kdy se Toník snaží vydrápat ze zledovatělé jámy a strhává si přitom maso na kost. Koneckonců je to splatterpunk. Třeba jako Asfalt od Štěpána Kopřivy, který se také točí kolem pekla.

Knížka se čte opravdu rychle a budete se velice dobře bavit. U první třetiny mi chyběl nějaký rámec hlavního příběhu, ale i ten se později objevil. Nedoporučil bych těm, kteří si nedokáží udělat legraci z křestýšů (tedy křesťanů) a těm, kterým vadí krvavé scény.


Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí knihy Čepel entropie.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Severská mytologie - Neil Gaiman

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Ve stínu slunce - Jakub Mařík