Marvel NOIR

Díky filmům a Ultimátnímu komiksovému kompletu se najde jen málo lidí, kteří nic neví o Spidermanovi, Hulkovi nebo třeba Thorovi. Ale Marvel neznamená jen těchhle několik postav. Důkazem můžou být třeba Guardians of Galaxy, které do teď třeba běžný čtenář neměl šanci poznat. Něco jiného jsou skalní fanoušci, kteří týden co týden navštěvují komiksový obchod a procházejí nové US sešitovky. Ale zpátky k těm známějším hrdinům. Oni nemají jen jednu řadu, ale rovnou několik. Za Spidermana můžu jmenovat třeba Spider-man and the X-men, Spiderman 3033 nebo speciální Edge of Spider-Verse. Mimochodem první sešit Edge of Spider-verse se věnuje opět Spider-manovi Noir. Většina takových věcí vychází bohužel jen v angličtině. Na druhou stranu alespoň něco mě nutí tu angličtinu trochu udržovat.

Rád bych dnes psal o minisériích vycházejících pod názvem Marvel NOIR v letech 2009 až 2010. Pokud si budete hledat nějaké info na Goodreads, můžete najít i novější vydání, kde jsou třeba příběhy dvou superhrdinů v jedné knize. Těchto minisérií je celá řada, ale já dnes budu psát o dvou nejznámějších - Spider-manovi a Iron Manovi. Série se skládá ze čtyř sešitů, což je docela omezený prostor, ale na druhou stranu nemusíte čekat roky na závěr a nezaberou tolik prostoru jako nekonečné řady. Vzhledem k tomu, v jaké době se příběhy odehrávají, objeví se v komiksech i nacisté.


Spider-man Noir
Odehrává se v roce 1933. Do budovy Daily Bugle byla přivolána policejní jednotka a v kanceláři nachází mrtvého J. Jonaha Jamesona, nad kterým se sklání Spiderman s pistolí v ruce. Policie ho chce zatknout, ale ten samozřejmě využívá svých schopností a utíká oknem. Pomocí retrospektivy se dozvídáme co tomu předcházelo. Jak se Peter celkem nedávno seznámil s Benem Urichem, dostal se do Daily Bugle a navíc získal své schopnosti. Úhlavním nepřítelem je mu Goblin. Noirová atmosféra dýchá z každé stránky, takže nečekejte žádné pestrobarevné kostýmy. Příběh je detektivní a postavy tu umírají. Sešity končí vždycky napínavě a nutí číst dál.



Spider-man Noir: Eyes Without a Face
Druhá série se odehrává osm měsíců po té první. Ve městě je nový vládce podsvětí a i tentokrát na Spider-mana čeká důležitý úkol. Ztratí se totiž jeho kolega z novin a ještě předtím Peterovi řekne, že pracuje na něčem velkém, ale nic mu zatím nemůže prozradit. Tentokrát bude hlavním záporákem Dr. Octopus. Jeho postava je děsivější než obvykle. Komiks je o něco brutálnější než v jiných sériích. Do noirové šedi se ovšem přidalo více barev, než tomu bylo v první sérii. Příběhem se mihne i Mary Jane, ale nehraje tu žádnou roli. V předchozí i této sérii se objevuje Felicia Hardy jako majitelka podniku Black Cat. Její příběh je také zajímavý a se Spider-manem i propojený.



Iron Man Noir
Je rok 1930. Tony Stark je dobrodruh ve stylu Indinany Jonese. Se svojí skupinou, ve které je i Jim Rhodes, podniká různé výpravy a kronikář je zapisuje. Při poslední cestě za maskou ho jedna členka skupiny zradí a jeho zapisovatel dobrodružství zemře. Tony si tak po příjezdu do civilizace musí hledat někoho nového a osud mu do cesty přihraje Pepper Pottsovou. Tony už svoje zranění na začátku komiksu má a nikde není vyprávěno jak k němu přesně přišel. Stejně jako v případě Spider-mana, i tady není hrdinův oblek pestrobarevný.

Zdroj obrázků: goodreads.com



Komentáře

  1. Tak o těchto minisériích jsem vůbec nevěděl, i když se o komiks zajímám alespoň trochu víc do hloubky. Musím se po tom někde podívat. Zejména, když třeba na Iron Manovi pracoval Snyder. Díky za tip! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není vůbec zač. :) Dej potom vědět jak se ti to líbilo.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Krysař - Viktor Dyk

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla - C.D. Payne