Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Autor: Jo Nesbø
V hlavní roli: David Novotný
Délka: 4 hod. 35 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Audiokniha pro dítko, co není žádný prdítko!

Knihy Joa Nesbøho nejsou jen pro dospělé, ale i pro děti! První dobrodružství s doktorem Proktorem právě začíná – originální příběh plný humoru, fantazie, slovních hříček a ztřeštěných situací tentokrát ve zvukové podobě v podání výtečného Davida Novotného doplněné původní hudbou a zvukovými efekty! 

Když se klučina jménem Bulík přestěhuje do uličky Dělová, rychle se dává do party s Lízou ze sousedství a dobromyslným, byť podivínským vynálezcem doktorem Proktorem. Doposud zneuznaný vědátor vynalezl prdicí prášek a zprvu nepříliš použitelná věc se ukazuje jako ten nejbáječnější vynález na světě. Do cesty se jim však nečekaně staví padouchové, jejichž zlovolným přičiněním se hrdinové ocitají ve víru řady nebezpečných situací, kdy jim jde doslova o krk. „Jmenuji se doktor Proktor. Jsem šílený prrrofesor. Nebo aspoň skoro šílený.“
Líza, které posměšně přezdívají Prdolíza žije v ulici zvané Dělová. Dříve ve stejné ulici bydlela i její nejlepší kamarádka, ale ta se musela odstěhovat pryč do města Sarpsborg. Tak holčička doufá, že se do prázdného domu přistěhuje rodina s dítětem v jejím věku. Jednoho dne do domu přijede malý Bulík se zrzavými vlasy. Nejdřív Bulík a vzápětí i Líza se seznamují s doktorem Proktorem a stávají se jeho asistenty. Proktor vynalezl prášek, který by si snad někdo i koupil, kdyby prdění zabraňoval a ne naopak. Ale děti přece jen přijdou na zajímavý způsob, jak prášek zlepšit a využít nejen pro další děti, ale i pro NASA. Takový zajímavý vynález ovšem láká i všelijaké padouchy.

Celou knihu načetl herec David Novotný. Na televizních obrazovkách ho můžete znát ze seriálu Clona, Čtvrtá hvězda nebo Okresní přebor. Kromě toho je často obsazovaný jako dabér. Určitě si vybavíte Barneyho ze seriálu Jak jsem poznal vaši matku, Shreka z filmové tetralogie nebo Bruce Waynea/Batmana z Nolanovy filmové trilogie. Mimochodem Batmana nadaboval i v novém Lego příběhu. Je vidět, že jeho hlasový rozsah je velice barvitý a pro načtení Doktora Proktora a prdícího prášku byl skvělou volbou.
Nejvýraznějším hlasem audioknihy byl jednoznačně doktor Proktor se svým ráčkováním a šíleným smíchem. Mezi další hodně výrazné patří hluboké hlasy pana Trána a jeho dvou synů Trulse a Tryma. Synové mají dost hluboké hlasy i přesto, že jsou jen o dva roky starší než Líza. Bulík ani Líza oproti nim tak výrazné hlasy nemají, ale stejně si je oblíbíte. Především pak Bulíka a jeho průpovídky.

Jo Nesbø je známý svojí sérií s ústřední postavou Harryho Holea, kterou u nás vydává Kniha Zlín, ale napsal i příběhy pro děti. Všechny čtyři knihy s doktorem Proktorem vydalo nakladatelství Jota. U papírového vydání mnoho lidí chválilo ilustrace Petra Dybviga, kterých najdete na přebalu a disku jen malý zlomek . Na druhou stranu je audiokniha bohatší o hudbu a různé zvuky. Hlavním zvukem je prdění, zastoupené upouštěním vzduchu z balónku, které doprovází použití prdícího prášku, občas doplněné o velký třesk. Příběh jako takový je vtipný a zvukové efekty to jen podtrhují. Navíc v určitých momentech se příběh překvapivě propojí.

Audiokniha Doktor Proktor a prdící prášek je sice primárně určená pro dětské posluchače, ale pobaví a odpočine si u ní i dospělý. Čeká vás čtyři a půl hodiny profesionálně načteného příběhu okořeněného vtipem. Ráčkujícího doktora Proktora si nejde neoblíbit.



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Doktor Proktor a prdící prášek.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna