Tak trochu šílený týden s Deaverem #3


Následující týden bude ve znamení knihy Tak trochu šílení od Jefferyho Deavera, kterou vydává nakladatelství Domino.

Zatímco drtivá většina dospívajících Američanů se rok co rok těšila na letní prázdniny, že si potrápí tělo všemožnými sporty, Jeffery Deaver (*1950) se na ně těšil z jiného důvodu: že zase přečte, co mu přijde pod ruku. I to ho ale uspokojovalo jen chvíli. V jedenácti letech napsal první román, byť jen o dvou kapitolách. Na střední škole redigoval časopis a k němu vydával i svůj vlastní, literární. Žádný div, že zamířil k novinařině. Ale ani univerzitní diplom nestačil na post soudního zpravodaje prestižních listů Wall Street Journal či New York Times, po nichž pošilhával, a tak vystudoval ještě práva a věnoval se firemní právničině na Wall Street. Za dlouhých cest vlakem do práce a zpět zase psal, tentokrát vlastní verze svých oblíbených thrillerů.

Mezi jeho prvními vydanými kriminálními romány (Voodoo a Always A Thief) jsou dnes vzácné sběratelské kousky, které se dalších vydání nedočkaly) a dneškem uplynulo rovných pětadvacet let. Za ono čtvrtstoletí Deaver pomalu, ale jistě stoupal rytmickým krokem jednoho románu ročně na žánrovou špici. Vstup na pomyslný Olymp mu velkou měrou zajistila originální postava kvadruplegického detektiva Lincolna Rhymea. „Zamýšlel jsem vytvořit holmesovskou postavu, která používá spíš mozek než tělo," říká autor o detektivovi, který zatím vystoupil v hlavní roli devíti jeho románů. „Řeší zločiny tím, že o nich raději přemýšlí, než aby jako jiní střílel, běhal a po barech úskoky tahal z lidí svědectví."

Hrnuly se ceny, přicházely nabídky z Hollywoodu, stoupaly honoráře, rostla autorova prestiž. Bezmála třicítka vydaných titulů se rozletěla ve více než dvacetimilionovém nákladu po celém světě. Ozvali se i správci pozůstalosti Iana Fleminga s nabídkou, aby Deaver napsal novou bondovku.

Pro spisovatele jsou ale tohle všechno až druhotná měřítka úspěchu: „K psaní mě inspiruje čtenář. Jemu chci dávat všechno, co ho baví a co mu přináší vzrušení. V téhle branži je naprosto nezbytné, aby autor znal svého čtenáře a měl ho při psaní neustále na mysli."

Poznámka na sklonek roku 2013: pokud byste se chtěli ujistit, že ve vaší domácí knihovně nechybí žádná Jeffova kniha, stačí kliknout na následující odkaz a budete vědět úplně všechno:-) (Anebo se pro tutéž brožuru můžete stavit ke svému oblíbenému knihkupci, to už záleží jen na vás.)

Série Lincoln Rhyme
Sběratel kostí
Tanečník
Prázdné křeslo
Kamenná opice
Iluze
Dvanáctá karta
Hodinář
Rozbité okno
Hořící drát
Pokoj smrti

Série John Pellam
Mělké hroby
Krvavá řeka
Pekelná kuchyně

Série Rune
Manhattan je můj život/Smrt pornohvězdy
Žhavé zprávy

Série Kathryn Danceová
Spící panna
Kříže u cesty
Tvůj stín

Samostatné romány
Dívčí hrob
Ďáblova slza
Katedrála hrůzy
Neklid
Milenka spravedlnosti
Lekce smrti
Zahrada bestií
Modrá sféra
Příští oběti
Nula stupňů volnosti
Lovec

Povídkové sbírky
Zločin
Horká noc jako stvořená pro zločin
Panoptikum
Vrahem může být kdokoliv
Chopinův rukopis
Tak trochu šílení

Zdroj foto i životopis: Nakladatelství Domino 

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Mezinárodní den mužů

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka