Knihosloví #4 Kuj železo, dokud je žhavé



Knihosloví aneb přísloví v knihách. Projekt, který jsme vymysleli s Hančou. Na formát projektu jsme se inspirovali VeEee a jejím Třicetidenním knihobraním. Více informací najdete v úvodním článku.
Klidně tohle téma zpracujte doslovně. Zaujala vás nějaká scéna v kovářské dílně? Nebo máte nějakou oblíbenou postavu jako kováře?

Hanča
Eragon - Christopher Paolini
Asi jeden z nejznámějších kovářů je Horst z Odkazu dračích jezdců. Tento černovlasý svalovec bydlí v dvoupatrovém domě v Carvahallu. Je hodný a Eragona má rád. Snaží se mu pomáhat a když vyhoří farma, tak ho u sebe ubytuje. Když Eragon odejde, tak se u sebe ubytuje Rorana a dokonce mu dá i práci. Horst je prostě dobrý člověk.






Martin
Křivé ostří - Martin D. Antonín
První scéna, která mě hned napadla, je v knížce o trpaslících. Kovářské řemeslo a tenhle malý národ jdou prostě k sobě. Trpaslík Rhan je synem krále a učí se u kováře Hengara. Ale bohužel mu to moc nejde. Většinou se mu ani nepodaří dokončit celou práci a místo zbraně se všude válejí kovové střepy. Abych nebyl nespravedlivý, tak se mu nějaké zbraně i podaří, ale jejich kvalita není zázračná. Hengarovi ovšem jednoho dne dojde trpělivost, když mu nějaký zákazník řekne, že viděl lepší čepele u lidí. To je pro trpaslíka děsná potupa.
Nedá se nic dělat, Rhan musí pryč. Aby nepadl stín hanby na trpasličího krále, vyzve mistr kovář mladšího trpaslíka, aby odešel sám. A jako odměnu si může vzít zbraň, kterou sám vykoval....







Komentáře

  1. Zajímavý výběr. Horst je opravdu hodný člověk a Krvavé ostří neznám ale má zajímavou obálku :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø