Lovci monster: Alfa - Larry Correia


Autor: Larry Correia
Překladatel: Jakub Mařík
Počet stran: 320
Název série: Lovci monster
Pořadí v sérii: 3
Nakladatelství: FANTOM Print

Anotace

Earl Harbinger, výkonný ředitel Lovců monster s.r.o., má tajemství – tajemství, se kterým se musí o každém úplňku zamykat do cely, jinak by sežralo každého na potkání. Ale zatímco ostatní vlkodlaci jsou lovnou zvěří, Earlovi vláda udělila výjimku, a protože to byla federální vláda, nebylo to zadarmo. Ve druhé světové válce, Vietnamu i na místech, o kterých spořádaní američtí občané nikdy neslyšeli, pak musel on a jemu podobní dokazovat, že si důvěru strýčka Sama opravdu zaslouží. Práce pro vládu, armádu nebo CIA Earl vždy považoval za nutné zlo, ale když se mu ozve bývalý řídící důstojník s tím, že do Ameriky přicestoval jeho starý nepřítel, vlkodlak z KGB proslulý svou brutalitou, neváhá ani na okamžik. V odlehlých lesích Michiganu se toho však děje mnohem víc, než se na první pohled zdá. Se soumrakem začíná poslední lov a v cestě mu stojí jen hrstka místních, spousta zbraní a Earl Harbinger, který tvrdohlavě odmítá převalit se na záda a hrát mrtvého. Alfa vlkodlak může být jeden.
Nancy Randallová zavolala na dispečink, protože něco vyděsilo koně na její farmě. Na první pohled by to znělo triviálně, ale zástupce šerifa Joe Buckley se na to stejně zajede podívat. Na místě se dozví, že slyšela vrčení, rány a pak řev. Řekl si, že nejspíš šlo o práci mývalů nebo třeba skupinky vandalů a jde se podívat do stodoly. Tam nic nenajde a vrátí se do auta, ale tam ho přepadne vlkodlak a rozsápe ho.
Earl čekal na schůzku v baru a mezitím psal do svého deníku. Svému týmu řekl, že si bere dovolenou a s autem plným munice a také speciální bednou vyrazil na venkov. Po nějaké době dorazí i Kirk Conover, muž na kterého Earl čekal. Ukázalo se, že jejich starý nepřítel z KGB, vlkodlak Nikolaj je naživu a přicestoval. A Kirk chce, aby ho Earl zabil.

Larry Correia je popisovaný jako kombinace Miroslava Žambocha a Jiřího Kulhánka. Každopádně se však jedná o amerického spisovatele, který má velké znalosti o střelných zbraních, což se mu při psaní Lovců monster opravdu hodilo. Je mu 35 let a na svých stránkách se popisuje jako hodně velký, hodně plešatý. Kromě toho je účetním a je instruktorem střelných zbraní. Alfa, potažmo celá série Lovci monster se řadí mezi městské fantasy.

Hlavní postavou třetího dílu je Earl Harbinger. Jako vlkodlak by měl být na seznamu lovné zvěře, ale díky vládě dostal výjimku. Ale nic není zadarmo. Aby si to zasloužil musel čas od času nastoupit do služby, která zahrnovala například druhou světovou válku. Harbinger je výjimečný pro své sebeovládání. Tedy alespoň na vlkodlaka. Další postavou je Heather Kerkonenová, která pracuje u státní policie.  

Třetí díl byl trochu překvapením. V první řadě se změnila hlavní postava! Zatímco v první a druhé knize to byl Owen, tady je to Harbinger. Tím pádem se změnil pohled na třetí osobu. Kromě úryvků z Earlova deníku, který je samozřejmě v ich formě. Deník si tenhle Lovec začal psát díky jisté události z předchozí knihy. Za sebe tuhle změnu opravdu vítám, protože postava výkonného ředitele Lovců monster s.r.o. je pěkně zajímavá a má o čem vyprávět. Přece jen bojoval ve druhé světové válce nebo ve Vietnamu. A jistě by vás zajímalo odkud vzal bundu z minotauří kůže... Pokud máte rádi vlkodlaky, tak není o čem váhat. Kromě vlkodlaků dojde i na takzvané vulkodlaky, ale o těch vám nic neprozradím, ať se máte na co těšit. Tři části, do kterých je kniha rozdělena utíkají rychle, protože je příběh pěkně svižný. Dojde na souboje pěstí i zbraněmi nabitými stříbrem, ale taky na jednu překvapivou zbraň. No, nechte se překvapit. 
Pohled Harbingera se tu střídá s dalšími postavami. Třeba dvojicí agentů Starka a Moshera, skupinky Lovců ze společnosti Briarwood, také mladé policistky Heather, vlkodlakem Nikolajem a ještě vlkodlačím Alfou nebo jeho čarodějkou. 

Z prvních třech dílů se mi zatím tento díl líbil nejvíc. První housle tu tentokrát hrají vlkodlaci a je to opravdu pěkná akční jízda. Deníkové pasáže ukázaly minulost Earla, což bylo dost zajímavé a víc to jeho postavu přiblížilo. Na první pohled sice Alfa na předchozí knihy nenavazuje, ale není to tak úplně pravda. Ta návaznost tu je a proto doporučuji přečíst i předchozí knihy. Určitě vás to mrzet nebude.



Za poskytnutí recenzního výtisku Lovci monster: Alfa děkuji obchodu Knihcentrum.



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna