Rozhodující bitva - Rick Riordan


Autor: Rick Riordan
Překlad: Dana Chodilová
Počet stran: 312
Název série: Kronika Cartera Kanea
Pořadí v sérii: 3
Nakladatelství: Fragment


Anotace

Poslední rok byl pro Cartera a Sadie pořádně rušný. Proniknout do tajemství egyptské magie totiž není žádná hračka. Nejtěžší překážky je ale teprve čekají…
Zlé síly získávají převahu, had chaosu Apop unikl ze svého vězení a část rebelských mágů povstává proti Domu života. Sourozenci Carter a Sadie mají sehrát důležitou úlohu při záchraně světa. Zbývá jim však málo času, egyptští bohové jsou nevyzpytatelní a na každém kroku může číhat nebezpečí. 
Závěrečný díl trilogie úspěšného amerického spisovatele Ricka Riordana (autora Percyho Jacksona) navazuje na předchozí díl Kronika Cartera Kanea - Rudá pyramida a Hněv bohů.

Děj knihy začíná v Dallasu na slavnosti mágů naproti muzeu umění. Sadie a Carter varují Grissoma, vůdce Jednapadesátého nomu, před útokem Apopa. Soudí podle toho, že Apop ostatní útoky provedl v noci za novu. Hlavním důvodem proč chce had chaosu udeřit je jeden artefakt na výstavě. Chce zničit všechny jeho kopie a tahle je už poslední. Ve zdi se objeví obličej, který Sadie varuje, že artefakt nezachrání. Ale prý jí pomůže zlatá skříňka jako vodítko k pochopení problému a bude potřebovat jeho pomoc. Co to je za osobu? Vyhrají nad Apopem?

Ricka Riordana už snad není potřeba nějak detailně představovat. U nás vyšla pětidílná série Percy Jackson, dále pak trilogie Kronika Cartera Kanea. Poslední sérií jsou Bohové Olympu. Riordan učil angličtinu a historii na školách v Kalifornii a San Antoniu. Nakonec se však začal na plno věnovat psaní knih. V současnosti žije se svou manželkou a dětmi v San Antoniu. Na oficiálních stránkách autora jsem se v sekci FAQ dozvěděl, že plánuje v roce 2015 další sérii, tentokrát založenou na norské mytologii.  

Postav je v knize docela hodně, ale vezmeme to pěkně popořádku. Hlavní postavy jsou Carter Kane a jeho sestra Sadie. Přibylo několik dalších dětí, ale nejdůležitější pro příběh je Walt. Walt je vysoký čtrnáctiletý kluk a specializuje se na výrobu magických amuletů, ale bohužel ho sužuje prokletí. Moje oblíbená Bastet (kočičí bohyně) se v tomto díle moc neobjeví a stejně tak trpasličí bůh Bes. Taky se dočkáme velkého červeného hada Apopa, který usiluje o sežrání boha slunce Rea a uvrhnutí světa do chaosu. Další je Zia Rašídová, kterou Carter minule zachránil. Anup, úžasný bůh pohřbů a smrti, o kterém musíte vědět jen to jaké má nádherné hnědé oči (a kdyby vám to čirou náhodou vypadlo tak Sadie to v každé kapitole opakuje).

Do ruky se mi dostal poslední díl trilogie Kronika Cartera Kanea s názvem Rozhodující bitva. Konečně tedy dochází k finálnímu střetu mezi dobrem a zlem, chaosem a řádem vesmíru. Pro českého čtenáře je to prozatím poslední setkání s Carterem a jeho sestrou. V zahraničí vyšel ještě krátký crossover The Son of Sobek, kde se Carter setkává s Percy Jacksonem. Dočkáme se ho i u nás? Netuším. Poslední díl přímo vybízí k finálnímu zhodnocení série. Prvnímu i druhému dílu jsem dal tři a půl hvězdičky z pěti možných. Zatímco u série Percyho Jacksona bylo moje hodnocení postupně vyšší a vyšší. Nemluvě o navazující sérii Bohové Olympu. Proč se obdobná situace neopakuje i u příběhu Kaneových? I když se mi Egyptská kultura líbí tak se víc orientuji v řecké mytologii. Dále to může být i stylem vyprávění. Příběh je totiž přepsaná audionahrávka sourozenců Kaneových. To se projevuje i na vsuvkách v hranatých závorkách, kdy se okřikují aby se ten druhý nesmál a podobně. Vyprávění je opět vtipné a svižné. Nejvíce se mi líbila finální bojová scéna s Apopem. Jako takové vedlejší úkoly se řeší vracení duše Besovi a zlomení kletby, kterou trpí Walt.

Celkově se celá trilogie drží neměnnou úroveň. Osobně se mi víc líbí řecké série, ale jsem zvědavý, co pro nás Rick Riordan přichystá příště. Knížka se samozřejmě nevyhnula klišé, že nebýt dvou teenagerů, celý svět upadne do chaosu. Protože ostatní starší a zkušenější mágové by to patrně nezvládli. Navíc ani jednoho ze sourozenců jsem si nijak zvlášť neoblíbil a raději mám vedlejší postavy. Knize dávám tři a půl hvězdičky.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Fragment.


Komentáře

  1. Přiznám se, že od téhle série jsem čekala víc. Konec nebyl špatný, ale i tak Riordnovi více sedí Řecko a toho by se měl držet, vždyť z této látky se dá vytěžit hodně. Recenze jako vždy obsáhlá a pěkná, řekne všechno, ale zároveň nevyzradí to nejdůležitější. :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø