Cáry rubáše - Antonín K. K. Kudláč


Autor: Antonín K. K. Kudláč (ed.)
Počet stran: 221
Nakladatelství: Epocha

Anotace:
Duchové, paranormální jevy, pomsta ze zásvětí… Každý milovník hrůzostrašné četby ví, že bez doteku onoho světa není správný strašidelný příběh úplný. A neplatí to jen pro zahraniční literaturu, i v Čechách máme přece své přízraky. V této knížce zjistíte, jak si s nimi poradili čeští spisovatelé. Stíny mrtvých se zjevují na venkově i v ulicích města, hrozí, připomínají, děsí i vzrušují. Kdo by jejich volání odolal? Vzhůru do záhrobí!
Antologie duchařských povídek od předních představitelů české fantastiky.
Zdroj (anotace i obálka): epocha.cz 

Něco o strašidlech je příběh, který celou antologii duchařských povídek otevírá. Co se týká rozsahu, tak patří mezi ty krátké. Autor je zároveň vypravěčem a seznamuje nás s hlavními aktéry a jejich předchozím životem. Hlavní postavou je Radim. Jezdí ve svém BMW, nosí boty značky GLADIÁTOR a  rozhodně není žádný klaďas. Naproti němu stojí dívka Anežka. Ta je mimochodem duch, který má s Radimem nevyřízené účty. Celá povídka je ukončena dost pesimisticky.
Autorem je Vladimír Šlechta, kterého si spíš spojuji s žánrem fantasy. Napsal cyklus Krvavé pohraničí a další fantasy i sci-fi knihy. 

Malá smrt vypráví příběh Davida, který začne mít problém s duchy. Tedy s jedním duchem. Naštěstí ho jedna prostitutka seznámí se dvěma muži, kteří se na duchy specializují. Tahle povídka spojuje téma duchařiny a sexu. Tohle spojení je každopádně originální a povídka se čte dobře. 
Filip Gotfrid po střední škole začal pracovat jako knihkupec. Psal povídky do časopisů Pevnost a Ikarie.

Krev pod sněhem se odehrává za dob VB a oslovení soudruhu. Hlavní postavou je kapitán Vlček, který přijel do Modlan, aby vyšetřoval případ. K tomu si přidejte tajné převádění za hranice, vraždy a pomstychtivé duchy. Velmi pěkná povídka zasazená do dob komunismu
Jakub Mařík je stejně jako předchozí autor povídkář. Jeho povídky najdete v Drakobijcích nebo časopisu Pevnost.

Solitér vypráví o důchodci, kterému na nádraží v Hůrkách vyloží budoucnost jedna cikánka. Protože jí odmítne zaplatit, prokleje ho! Společně s náhodnou známou, Kateřinou čelí duchům legionářů. Na tuhle povídku jsem se těšil úplně nejvíc a Svatopluk Doseděl mě opět nezklamal. Povídka se četla dobře a byla napínavá. Jediné co mi trochu vadilo byla Katčina přezdívka - Kiky.
Svatopluk Doseděl napsal knihy Betseller a Zlo přichází třikrát, oboje v Edici Pevnost. 

Z Druhé strany je o skupině lidí, kteří se starají, aby duchové dodržovali pravidla, jako třeba neukazovat se živým a podobně. Když jeden z členů zemře, odhalí velké plány Edwarda Kelleyho. Ano TOHO Kelleyho! Povídka není ani tolik strašidelná jako spíš akční. Četl jsem názor, že někomu připomínala Městské války od Renčína, já si spíš vzpomněl na sérii Noční strana od Simona R. Greena.
Jakub Guman vystudoval literaturu a jeho povídku si můžete přečíst v antologii Kočas 2011 a nebo Jinosvěty aneb (ne)skutečné příběhy.

V povídce Poltergeist ze školky se podíváme do jedné zvláštní školky, kde zrovna mají potíže s duchy. Mělo by se jednat o humornou povídku, ale mě moc vtipná nepřišla. Pro mě osobně nejhorší povídka z téhle antologie. Bohužel.
Michal Špaček je autor knih Skřetí spár a Den Vosáka.

Antologie Cáry rubáše je nadprůměrné čtení čítající šest povídek na duchařské téma. Doporučil bych především povídky Krev pod sněhem a Solitér. Naopak vůbec se mi nelíbila povídka Poltergeist ze školky. Jinak se vše četlo dobře, i když vyloženě bát se nebudete. Snad jen při čtení těch dvou doporučovaných vás bude trochu mrazit. Dávám tři hvězdičky z pěti.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Krysař - Viktor Dyk

Fan překlady knih

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Dědictví aneb Jak Helena ke štěstí přišla - C.D. Payne