Frida - Bárbara Mujica



Autor: Bárbara Mujica
Překlad: Ivana Muková
Počet stran: 416
Nakladatelství: Metafora

Frida Kahlo, mexická malířka a významná kulturní osobnost, po otci německého původu, v dětství zmrzačená obrnou a ve věku osmnácti let téměř smrtelně zraněná, žila život plný extrémů. Vzala si za muže další klíčovou osobnost mexického kulturního života, malíře Diega Riveru, s nímž prožila vášnivý vztah naplněný láskou, ale také žárlivostí a nevěrou.
V tomto románu, jenž je živě vykresleným portrétem podmanivé a jedinečné ženy, se citlivou a emocionální vypravěčkou stává Fridina sestra Cristina, svědkyně a občas i přímá účastnice jejich bouřlivého manželství.
Sledujeme tak nejen intenzivní soupeření obou sester o přízeň Diega Rivery, ale i fascinující obrazový kaleidoskop Mexika první poloviny 20. století. V příběhu má své místo také řada jiných slavných osobností, například ruský revolucionář Lev Trockij či oslnivě krásné filmové hvězdy María Félix, Dolores del Río a Paulette Goddard.
Bárbara Mujica splétá životy a lásky těchto pozoruhodných a výjimečných lidí do skutečného dramatu, které dovádí k velkolepému konci.
zdroj (obálka i anotace): metafora.cz

Frida chodila do školy, ale ostatní dívky se jí i její sestře posmívaly. Nadávaly jim proto, že jejich otec byl Němec. Při jedné takové hádce je přistihne učitelka a zrovna ve chvíli, kdy Frida nadává. Obě sestry toho dne ze školy utečou do parku. Mají v plánu si tam hrát a pak se schovat do papírnictví naproti škole. Až poté pro ně půjde jejich chůva Conchita, rozeběhnou se za ní a vše bude v pořádku. Po cestě si koupí na ulici tortillu se sýrem a chilli omáčkou. V parku si společně hrály a pak se vrátí do města, ale tam zjistí, že už je dávno po škole. A tak utíkají domů.

Bárbara Mujica je americká autorka a její kniha Frida u nás vyšla již podruhé. Kromě toho napsala novelu Sister Teresa (2007). Příběh se řadí mezi beletrizované životopisy.

Hlavní postavou je samozřejmě samotná Frida Kahlo. Mexická malířka, která tvořila ve stylu mexické kultury. Ve  své práci používala prvky realismu, symbolismu a surrealismu. Také byla komunistka. Za svůj život vytvořila plno obrazů z nichž velká část byli autoportréty. Další důležitou postavou je také její manžel Diego Rivera. Stejně jako Frida byl komunista a malíř. Pak je tu také Fridina sestra Cristina, který celý příběh vypráví psycholožce.

Příběh je psaný v ich formě a vypráví ho Cristina. Sama autorka v poznámkách píše, že se zakládá na historických faktech, ale mnoho příhod a některé postavy jsou vymyšlené. Už od začátku je vidět, že si Frida nenechá nic líbit a má opravdu ostrý jazyk. Celkově se v tomto životopisu vyskytuje plno vulgarit. První polovina se věnuje především dětství a dospívání malířky. V druhé polovině se dozvídáme informace o Fridině životě jak z vyprávění, tak z dopisů. Kromě života slavné malířky se autorka soustředí i na politickou situaci a další historické souvislosti. Frida už jako malá prodělala obrnu a následkem toho měla jednu nohu o něco kratší, což se jí dařilo skrývat. V osmnácti letech byla zraněna při havárii autobusu. Následkem toho prožila celý život v bolestech. Také díky tomu začala malovat. Vzala si Diega Riveru, který byl o dvacet let starší. Jejich vztah byl popsaný jako dost bouřlivý. Jediná věc, která mi vadila, je ta část o autonehodě. Autorka totiž napsala, že Frida díky nárazu přišla o šaty a to mi přišlo dost přehnané. V textu také občas přeskočila zpět do minulosti s nějakou vzpomínkou.

Kniha Frida je určitě zajímavým počtením. Pokud vás nebaví jen nějaké rychlé výklady dějin výtvarné kultury, kde se dozvíte data a pár názvů obrazů, přečtěte si ji. Krom scény s nehodou, která mi přišla nereálná, nevidím žádná velká negativa. Při čtení je potřeba dávat pozor, protože autorka občas přeskočí do minulosti, ale i přesto je kniha čtivá. Vzhledem k tomu, že se jedná o životopis (i když beletrizovaný), nebudu dnes hodnotit za pomocí hvězdiček.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Metafora.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Bohové Olympu: Proroctví - Rick Riordan