Pan Mercedes - Stephen King


Autor: Stephen King
V hlavní roli: Jan Kanyza, Kajetán Písařovic
Délka: 17 hod. 11 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Kdo je v téhle hře kočka a kdo je myš?

Na masakr před pracovní agenturou, kdy maskovaný řidič v ukradeném mercedesu úmyslně najel do fronty nezaměstnaných, nikdo hned tak nezapomene. Často na něj myslí i detektiv ve výslužbě Bill Hodges, který musel při odchodu do důchodu odložený případ předat svým kolegům. Když ale dostane vychloubačný dopis, jehož pisatel se k vraždám přiznává, nechá se vyprovokovat, aby se vrátil k nedokončenému pátrání. Doufá, že se mu podaří zabránit ještě horšímu krveprolití, ale netuší, co ho to bude stát…
Událost, která odstartuje celý příběh, se odehrává před pracovní agenturou. Lidé tu čekají ve frontě a doufají, že získají tolik potřebné zaměstnání a s tím spojené finanční zajištění. Mezi nimi je i mladá maminka s dítětem, a protože ho neměla komu svěřit, vzala ho s sebou. Při čekání se seznámí s mužem, který jí pomůže. Třeba by tohle přátelství mohlo pokračovat nebo přerůst v něco většího, ale to už se nedozvíme, protože do davu vjede mercedes. Lidé ve frontě nemají možnost se vozidlu vyhnout. Někteří umírají a další jsou zranění.
Bill Hodges je detektiv, který na případu se svým kolegou pracoval, ale nyní je ve výslužbě. Místo vyšetřování sedí u televize a přemýšlí, jak snadné by bylo použít pistoli a ukončit svůj život. Životosprávu moc neřeší a rád si dopřeje něco sladkého, takže má nějaká ta kila navíc. Vše se změní v okamžiku, kdy si otevře dopis od člověka, který o sobě tvrdí, že je Mercedesový vrah a že to byl on, kdo vjel autem do davu před agenturou. Dopis, který měl být pošťouchnutím k sebevraždě má naprosto opačný účinek a Bill Hodges se vrhá do soukromého vyšetřování odhodlaný vraha dopadnout.


Pan Mercedes je první díl trilogie, kterou napsal Stephen King. Ten normálně sice píše horory, ale tentokrát si od svého žánru odskočil k detektivce. Stejně jako to třeba udělala Rowlingová nebo náš Jiří Walker Procházka s Klárou Smolíkovou nebo Pavel Renčín. Při vyprávění se střídá pohled Billa Hodgese a vraha. Takže se přímo nabízelo, aby audiokniha měla dva interprety. Detektiva ve výslužbě ztvárnil Jan Kanyza. Ze začátku působil unaveným dojmem, což vlastně jen podporovalo dojem deprimovaného detektiva. Ale tím, jak se ponořil do vyšetřování, byl jeho hlas energičtější. V případě ženských postav mluvil jemnějším hlasem. A trochu pohrát si mohl, když jako chlapec Jerome mluvil přízvukem. Druhý představitel Kajetán Písařovic měl od začátku možnosti větší. Mercedesový vrah nebo jinak také Brady Hartsfield je sarkastický, výbušný ale dobře zvládá přetvářku. 

Audiokniha má také hudební předěly, jak je u OneHotBook zvykem. Tentokrát tu najdeme třeba zvuky auta, což je vzhledem k spojení s vozem jako vražednou zbraní příhodné. Nebo také potlesk na koncertu či hru na kytaru. Všechno má spojení s tím, co se děje v příběhu. 
Příběh je napsaný v er formě a vypravěči se střídají. Sice se nejedná o horor, ale i tak se ukazuje, že King umí. Zpočátku sice Hodges není aspirantem na nejoblíbenější postavu, ale zakrátko si moje sympatie získal. A Brady je ukázkový magor. Dozvídáme se postupně o jeho dětství, sledujeme jeho zvrácené myšlenky a vztah s matkou. I u ní samozřejmě sledujeme její vývoj od minulosti až do dneška. King pomalu vykresluje jednotlivé charaktery a postupuje ve vyšetřování. Dojde i na hodně napínavé okamžiky nebo krvavé scény. Někomu vadí, že je King vulgární, ale já to beru jako součást jeho stylu. A musím říct, že ani tady se vulgaritám nevyhýbá.

Musím říct, že Kingův výlet na pole detektivního žánru se mi hodně líbil. Skvěle tím ukázal, že ty největší monstra jsou uvnitř nás. 



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Pan Mercedes.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna