Právo nálezce - Stephen King


Anotace:
Kam až může zajít posedlost literaturou?

John Rothstein, autor úspěšné trilogie o rebelujícím mladíkovi Jimmym Goldovi, uzavřel osudy svého hrdiny jeho proměnou v blahobytného podnikatele. Takovou zradu mu vášnivý čtenář Morris Bellamy nedokáže odpustit a spisovatele chladnokrevně zastřelí poté, co se svými kumpány vnikne do jeho domu. Z Rothsteinova sejfu si odnese nejen slušný peněžní obnos, ale především deníky, v nichž touží najít pokračování Goldových dobrodružství. Z kořisti se však neraduje dlouho – krátce nato se dostane do vězení kvůli jinému zločinu. Jeho zakopaný poklad po čase objeví malý chlapec Peter Saubers, který ho využije k podpoře vlastní rodiny, jež se po útoku mercedesového vraha ocitla ve finanční tísni. Když Morrise Bellamyho po pětatřiceti letech propustí, vydá se hledat svůj dávný lup. A Bill Hodges, Jerome Robinson a Holly Gibneyová mají co dělat, aby zabránili další vraždě.


Peter Saubers neprožívá zrovna šťastné období. Jeho otec čekal ve frontě, kterou následně projel vozem mercedesový vrah. Sice nezemřel, ale zranění na něm nechalo následky a celou rodinu prakticky živila Peterova maminka. Doma bylo často dusno, které eskalovalo hádkami. Ale na obzoru se objevila naděje, která by mohla uklidnit vztahy jeho rodičů a vyvést je z finanční tísně. Peter totiž objeví zakopaný kufr, který obsahuje zápisníky  a také plno peněz. Peter se ptá své mladší sestry, co by udělala, když by našla poklad. Ona samozřejmě odpoví, že by peníze dala rodičům, aby jim pomohla. Peter by jim také rád pomohl a proto vymyslí plán, jak jim peníze posílat aniž by někdo zjistil, že jsou od něj. Jenže ty peníze a zápisníky se tam neobjevili jen tak. Před lety je tam ukryl Morris Bellamy. Morris, který tak zbožňoval literární postavu Jimmyho Golda, že kvůli nikdy nevydanému pokračování neváhal s dvěma kumpány okrást a zabít jejich autora.

Právo nálezce je pokračování (audio)knihy Pan Mercedes. Změna, které si určitě hned všimnete, je počet narátorů. Tentokrát jsou totiž hned čtyři, což se dá snadno zdůvodnit větším počtem postav. První díl se odehrával hlavně mezi Hodgesem a mercedesovým vrahem. Tady zpočátku sledujeme dvě linie. Jedna vypráví příběh Morrise Bellamyho několik desítek let zpátky a druhá příběh Petera Sauberse. Zpočátku to vypadá, že se detektiv ve výslužbě snad ani neobjeví a pan Kanyza bude jen číst nadpisy, ale v momentě, kdy se linka Morrise dostane do současnosti, se detektiv ve výslužbě opět ukáže na scéně. Kromě současného problému se na pozadí řeší stav mercedesového vraha, takže je jasné, že v tomhle ohledu ještě nepadlo poslední slovo. Kromě Billa Hodgese se objeví další známé postavy jako je Jerome a Holly Gibneová.

Zdeněk Piškula další audioknihy pro OneHotBook zatím nenamluvil, ale tady se se svým úkolem popasoval velice dobře. Jeho Peter Saubers působí opravdu jako kluk, který se dostal do velkých potíží. Snad jen v první momentě, kdy mluvil jako Bellamy se mi zdálo že moc tlačí na pilu, když se snažil o hrubý a drsný tón. Ten mu moc neseděl. Naopak, když Hanuš Bor mluvil jako mladý, vystrašený Peter, tak jsem mu to opravdu věřil. Jako předěl kapitol slouží bluesová hudba hraná na různé druhy kytar nebo třeba foukací harmoniku.

A po závěru jsem vážně zvědavý co se bude dít dál.



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Právo nálezce.

Autor: Stephen King
V hlavní roli: Jan Kanyza, Zdeněk Piškula, Petr Jeništa a Hanuš Bor
Délka: 15 hod. 32 min.

Vydává: OneHotBook

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Na půl cesty do hrobu - Jeaniene Frost

Mariňáci - Robert Fabian

Severská mytologie - Neil Gaiman

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Ve stínu slunce - Jakub Mařík