Vetřelec: Odplata - James A. Moore


Autor: James A. Moore
Překladatel: Dana Chodilová
Počet stran: 336
Název série: Vetřelec
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Baronet

Anotace
Úkolem Alana Deckera je dohlížet na dodržování terraformace planety LV178 a bezpečí jejích obyvatel. Jenže tento svět, nyní civilizovaný a známý pod jménem Nový Galveston, skrývá svá tajemství, číhající hluboko pod jedovatými písky zvanými Moře strastí.
A svá tajemství má i společnost Weyland-Yutani. Kdesi v dávno opuštěném prastarém dole se skrývá to, po čem prahne nejvíc – živý vetřelec.
Decker netuší, proč do vojenského průzkumného týmu potřebují právě jeho, dokud nepochopí, že má s nebezpečnými tvory mnohem osobnější spojení, než si vůbec dovedl představit. Dávná krevní msta, zahájená před stovkami let mezi vetřelci a Ellen Ripleyovou, dosud neskončila!

Román Jamese A. Morrea je druhý díl trilogie, úzce provázané s kultovní filmovou sci-fi ságou o vetřelcích.
Druhá pokračování obvykle začínají v momentě, kdy skončila jednička nebo nějakou kratší dobu poté. Ale James A. Moore není žádný troškař a přesunul čas o stovky let dopředu. Dobrá, bylo to hlavně kvůli příběhu. Děj se znovu odehrává na planetě LV178 (a částečně i na Zemi), která se teď jmenuje Nový Galveston. Děsivé události jsou zapomenuté a skutečné informace má jen společnost Weyland-Yutani. Známé společnosti se pro další plány skvěle hodí, když Alan Decker musí kvůli zranění při nehodě z planety zpátky na Zem. Upoutá jejich pozornost díky svému hlášení a najednou letí zpátky na Nový Galveston. Spolu s partou po zuby ozbrojených mariňáků.
Ti ho potřebují kvůli jeho telepatické schopnosti vycítit vetřelce, jejich pohyb a myšlenky. Alanův šestý smysl hraje v příběhu dost významnou roli. To díky němu všichni vědí, kde zhruba se vetřelci zrovna nachází. Čekal jsem tedy, že se bude původ toho smyslu nějak rozebírat, ale k tomu nedošlo. Prostě ten smysl má.

Vztah mezi Deckerem a vojáky je od začátku na bodě mrazu. Tomu se nelze divit, když jeho účast na misi není dobrovolná. Dochází k jakési křehké rovnováze vzájemného respektování, která se ve vypjatých momentech hroutí. Jedinou výjimku tvoří vojačka Adamsová. Dosazení mariňáků do příběhu by mohlo znamenat i vojenský slang, jako to píše třeba Robert Fabian, ale v tomto případě se jde spíš po povrchu. Probuzení bylo o tom, jak se parta obyčejných lidí náhodou octne tváří v tvář smrtelné hrozbě a chce se jen ubránit a dostat se pryč. V Odplatě se lidi s výcvikem zcela záměrně vydají na planetu obývanou vetřelci s cílem je pochytat, případně zabít. Příběh je pěkně akční a rychle utíká. Může se říct, že na Zemi bylo hluché místo, ale i tady se našla pěkná akční scéna. Druhý díl se mi zdál o něco vulgárnější - možná to souvisí se změnou autora, možná spíš s postavami vojáků. Zpestření přichází v podobě částí z pohledu vetřelců. Ty se soustředí hlavně na nalezení nepřítele (lidí), zachování rodu a krev. Knížka je psaná z pohledu třetí osoby a je dělená do kapitol. První knížka byla ještě dělená na tři části.

Dvojka se dá číst v podstatě i samostatně, ale každý fanoušek bude chtít mít kompletní trilogii. Ideální je zkombinovat četbu s filmovou ságou.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Vetřelec: Odplata.



Komentáře

  1. Koukám, že se dvojka taktéž líbila ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jo, myslím si, že dvojka drží nastavenou úroveň a jsem zvědavý na vrchol trilogie. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio