Děti plástve #2 - Josef Pecinovský



Autor: Josef Pecinovský
Počet stran: 280
Název série: Děti plástve
Pořadí v sérii: 2
Nakladatelství: Epocha

Anotace
Volné pokračování úspěšného autorova románu Plástev jedu.
Kastor zjišťuje, že byl podveden, a to znamená, že jeho slibně se vyvíjející vojenská kariéra je omyl. Jak se má zachovat? Má dodržovat kázeň a bez odmluv a přemýšlení plnit rozkazy, nebo se hydře, do jejíchž spárů se dostal, vzepřít? Dole ve věčné tmě přežívá kmen, který mu dal život a který ho po několika letech bezohledně vyštval. Bez Kastorovy pomoci jeho rod zahyne. Když ale zradí svou přísahu, musí opustit ty, které si během dlouhého pobytu v horních sférách zamiloval. Mladík je postaven před osudové rozhodnutí. Konflikt mezi mocnými plástve a bezbrannými, ale svobodnými kmeny začíná. Kastor je jen drobnou figurkou na obrovské šachovnici, která však může být rozhodující…
Diana se vytrhla bratrosestře, která má na starost děti (tzv. plůdky) ve školce. Sestra jí chtěla nakrmit, ale protože krmení plůdků probíhá pomocí hadičky s koncovkou, dívka se vyděsila. Připomněla jí to totiž jen další injekci a tak utekla. Běžela chodbami a pak vběhla do jedné kabinky. Naštěstí věděla slovní příkaz, který uvedl výtah do pohybu. Nicméně neměla ani tušení, kam jí doveze. A tak se děvčátko ocitne na dně plástve,kde jí objeví Deuk.

Josef Pecinovský se narodil v roce 1946 ve Vansdorfu. Vystudoval Střední průmyslovou školu chemickou v Ostravě, poté pracoval jako dělník v papírnách ve Štětí, provozní mistr, mistr odborné výchovy a učitel odborných předmětů na SOŠ a SOU ve Štětí. V osmdesátých letech patřil mezi nejlepší tuzemské autory fantastiky. Je dvojnásobným držitelem Ceny Karla Čapka za povídky Její veličenstvo a Nos to závaží. Jeho román Plástev jedu vyšel poprvé v roce 1990 a podruhé v reedici roku 2007. Napsal také 21. svazek série Agent JFK s názvem Budiž vám Měsíc lehký, dále např. Vejce s ozvěnou, Posvátná larva, Záhadná kukla, Věčné imago, Probuď se, armádo! a Stín mrtvého. Děti plástve je pochmurná dystopie.

Kastor absolvoval školu s dětmi z plástve, pak i vojenský výcvik a má být klíčem k úspěchu čistky. I přesto, že se v něm snaží vypěstovat nenávist ke dnu, Kastor pořád vnímá kmen Iškarů jako svůj domov. I proto ho mrzí, když objeví, že iškarští muži teď nasávají alkohol. A taky k němu někteří nemají důvěru, protože se objevil v uniformě nepřátel. Diana utekla z plástve, kde ji chtěli využít jako novou královnu a ukryje se u kmene Iškarů. Malá vystrašená dívka postupně roste a stává se posilou Iškarů, protože její znalosti se hodí. Lidé jí považují za čarodějnici, ale ve skutečnosti jí pomáhá znalost písma nebo různých léků. Zwada touží jen po moci a vládě nad pláství. Ukazuje se, že ani vražda tomu člověku není cizí.

Druhý díl samozřejmě zachovává er formu i rozdělení do kapitol. Stejně tak se střídají i pohledy postav. Nicméně některé postavy ustupují do pozadí jako třeba Ella nebo Zwada a jiné dostávají více prostoru. Konkrétně nejvíc prostoru dostává Kastor a jeho osa se spojuje s Polydeukem a Dianou. Druhý díl je o poznání temnější a akčnější. To co se v první knize teprve naznačovalo tentokrát dostává konkrétní rozměry. Vyvolení zjistili, že primitivní kmeny ze dna vybíráním přepravních kabinek poškozují ekonomiku a plno věcí ani nevyužijí. Proto chtějí dno vyčistit, i když v médiích se bude tvrdit něco jiného. Ale Kastor chce svůj kmen zachránit. 

Druhý díl se mi líbil o něco víc, než ten předchozí. Bylo to akčnější a temnější dobrodružství, které kromě bojů nabídlo i motiv putování. Opět se vyplatí číst pozorně, protože během děje uběhne zhruba deset let.

zdroj: veeeebookshef.blogspot.cz


Komentáře

  1. Dvojka ma trochu sklamala. Jednička skvele rozohrala viacero dejových linií a dúfal som, že každá z nich bude uspokojivo vedená do uspokojivého a veľkého záveru. No dvojka (ako sa spomenulo v recenzii) akoby zabudla na časť príbehu a sústredila sa len na osudy Astora a Diany. Doktor Hippototamus a jeho morálne otázky, budúcnosť Laga a celého plástu A24, Andegorova snaha očistiť svoje meno, to všetko bolo zmätené zo stola v prospech útoku na dne plástu A30. Až v poslednej krátkej kapitolke akoby sa na ne autor rozpamätal a snažil sa to narýchlo napraviť aspoň u niektorých ľudí.

    Ak by sa venoval plnohodnotne každej zo zápletok, mohol to byť skvelý príbeh a skvelá kniha, takto u mňa dvojka zostáva v tieni jedničky a nenaplnila moje očakávania.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio