Co bude dál - John Katzenbach


Autor: John Katzenbach
Překladatel: Jiří Kobělka
Počet stran: 456

Nakladatelství: Domino

Anotace
Internetovému voyeurovi nestačí oběť sledovat. Chce o jejím osudu rozhodnout...

Bývalý univerzitní profesor Adrian Thomas prožívá nejdramatičtější den svého života. Nejprve se od lékaře dozví, že trpí vzácnou chorobou, kvůli níž bude postupně ztrácet paměť a do několika let zemře. A cestou z ordinace se stane svědkem únosu mladé dívky.
Šestnáctiletou Jennifer drží v zajetí zvrácený pár, který provozuje webovou stránku s názvem Co bude dál. Z unesené dívky je teď pouhé Číslo čtyři, jehož utrpení mohou prostřednictvím internetu sledovat tisíce diváků. Stačí zaplatit a být dostatečně otrlý a zvrácený. Nic víc není zapotřebí k tomu, aby se voyeuři mohli ukájet dívčiným utrpením a spolurozhodovat o jejím dalším osudu.
Policie je bezradná a profesor si uvědomuje, že pokud nezačne rychle jednat, unesenou dívku se už nepodaří najít živou. Muž, jehož život se chýlí ke konci, bojuje o záchranu dívky, která má celý život před sebou.


Už při příchodu do ordinace Adrian Thomas tuší, že ho nečekají žádné dobré zprávy. A to mu mladý doktor také potvrdí. Bohužel vyšetření prokazují, že má vzácnou nemoc s názvem "demence s Lewyho tělísky". Čeká ho rychlé zhoršení, halucinace, ztráta kritického úsudku a krátkodobé i dlouhodobé paměti. A maximálně pět nebo sedm let života. Už v tu chvíli má Adrian celkem jasno v tom co udělá až dorazí domů. Nikoho nemá a léky mu vůbec nemusí pomoci (nebo dokonce zpomalit postup nemoci). Po odchodu z ordinace jede k Mount Pollux, pahorku s výhledem na okolí. Tam si v klidu srovnává myšlenky a rozhlíží se po okolí. Poté se vydává po stezce dolů a domů. Ale kus od domova potkává na ulici mladou dívku. Kromě růžové kšiltovky ho upoutá její odhodlaný pohled a svižná chůze. Odhadne jí na šestnáct let a všímá si i dalších detailů jako třeba nacpaného batohu. Kolem dívky jede bílá dodávka, zastaví jako by se její pasažéři potřebovali zeptat na cestu a pak se prudce rozjede. Po dívce zůstane na chodníku pouze růžová kšiltovka Boston Red Sox. Adrian ví, že je svědkem únosu a rozhodne se zavolat na policii. Jeho projev je bohužel tak roztržitý, že sám zavěsí. A rozhodne se po dívce pátrat sám.

John Katzenbach se narodil roku 1950 a v současnosti žije s rodinou v západním Massachusetts. U nakladatelství Domino mu vyšla kniha Analytik, Zpověď šílence, Vražedné alibi a nyní také Co bude dál. Všechny v řadě Napětí. Knihy Vražedné alibi a Hartova válka byly zfilmovány. Co bude dál se řadí mezi thrillery.

Hlavní postavou je důchodce a bývalý profesor, Adrian Thomas. Jeho život obrátí vzhůru nohama oznámení, že ho čeká maximálně sedm let života. Nemluvě o demenci, halucinacích a ztrátě paměti. A do toho je svědkem únosu! Jak už jsem psal výše, do vyšetřování se nakonec pouští na vlastní pěst. Bere sice prášky, ale stejně se snaží Jeniffer najít co nejdříve. Dřív než ho dostihne demence. Jeho manželka, syn i bratr jsou mrtví, ale přesto mu při řešení případu pomáhají. Jak? Vidí je totiž jako halucinace. Jelikož se živil jako profesor tak chápu jeho obavy z demence a ztráty úsudku, zvlášť když nemá nikoho kdo by mu pomáhal. Sebevražda se v tomto případě tváří jako důstojné řešení problému. Ale on se místo toho pustí do vyšetřování. Obdivuhodné. Adriana Thomase jsem si celou dobu představoval jako Clinta Eastwooda, prostě mi pro tu roli dokonale sedí. Adrian je těžce zkoušený osudem, ale přesto se zvedne a kráčí dál. Rozhodně mi byl nejvíc sympatický. Druhou postavou je samotná Jennifer, kterou zhýralý pár unese pro internetové vysílání jako Číslo 4. Ani ona to neměla v životě jednoduché. Otec, kterého milovala zemřel a nového matčina přítele nemá ráda. Už dvakrát se pokusila utéct z domova. Tentokrát to bylo potřetí. Líbilo se mi jak se snažila poslepu prozkoumávat sklep, ve kterém byla uvězněna. Na hlavu jí totiž dali pytel a později škrabošku. Další postavou je policistka Terri Collinsová, která měla na starost předchozí útěky Jennifer. Musím říct, že moc sympatická mi nebyla a její vyšetřování nebylo v porovnání s profesorovým moc úspěšné. Jakoby její role byla v knize hlavně kvůli závěru. A samozřejmě záporná dvojice Michael a Linda.

Na celé knize je nejděsivější, že není daleko od reality. Věznění dětí ve sklepě, vraždy, kdy je druhý nucen se dívat přes webkameru a podobná zvěrstva. Určitě si vybavíte sami nějaké kauzy. Michael a Linda mají za sebou už tři série pořadu Co bude dál. Myslí si, že to co dělají je umění, všechno pečlivě plánují, zametají za sebou stopy a sledují reakce ostatních. Neštítí se ani vraždy či znásilnění. Webovou stránku s vysíláním sleduje celá řada lidí a jejich pohledy celý příběh jen zpestřují. V knize se střídají pohledy Jenniffer, Adriana, policistky Terri Collinsové a dvojice únosců. Stihne profesor najít dívku dříve než ho dostihne nemoc? Přežije Jennifer věznění? To jak se chovala Jennifer mi přišlo uvěřitelné a dobře prokreslené. Prozkoumávání cely, aby věděla co se v místnosti nachází, jak je to daleko a kam až díky řetězu na obojku kolem krku bude moct dojít. Hodně se musela orientovat podle zvuku, například jestli někdo přichází. Ale věznitelé jí to komplikovali různými nahrávkami na zmatení jako dětským pláčem nebo sirénami. Ze stejného důvodu jí nosili jídlo v různou dobu bez ohledu jestli měla být večeře nebo oběd. Profesor se při vyšetřování radí se starým kolegou, ale taky s Markem Wolfem, který je sexuální delikvent. A jak už jsem psal výše, hodně mu pomáhají také jeho halucinace, díky kterým se dozvíme i o rodinné minulosti.

Co bude dál je temný realistický příběh, který by si nikdo nepřál zažít ani jako umírající profesor, unesená dívka nebo vyšetřující policistka. Díky střídání pohledů vás příběh udržuje v napětí a závěr nemůžete přečíst jinak než jedním dechem. Za sebe můžu říct, že jsem dostal kvalitně napsaný thriller při kterém mě mrazilo v zádech. 

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz

Za recenzní výtisk bych rád poděkoval nakladatelství Domino.


Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka