Deltora #3 - Město krys - Emily Rodda


Kdo nečetl předchozí díly, ať se nepřibližuje!!

Autor: Emily Rodda
Překlad: Olga Staníčková
Počet stran: 128
Pořadí v sérii: 3
Nakladatelství: Fragment

Po úspěšném nelezení Rubínu a osvobození země od strašlivé Thegan se Lief, Barda a Jasmína vydávají ve své pouti dál k Městu krys. Během cesty několikrát narazí na ukazatel k cestovatelskému obchodu nějakého Toma. Rozhodnou se, že tam dokoupí zásoby. Než tam ale dojdou, musí přečkat první nebezpečí a to útok Theganiných dětí. Díky své chytrosti ho ale přečkají bez úhony a mohou pokračovat dál. Po krátké cestě konečně narazí na Tomův obchod a uvnitř najdou spoustu zajímavých a užitečných věciček. Problém je, že zboží je dost drahé, takže si naši cestovatelé mohou dovolit jen něco málo, i když by chtěli mnohem víc. Ale když vyjdou před obchod a uvidí v ohradě tři krásné koně, chtěli by všechno vyměnit za ně. Tom má ale podmínky, že nevrací peníze a zboží nemění. A podle těchto podmínek se i zachová a koně nedá. Jasmína ale z kapsy vyndá jeden pytlíček a v něm má spoustu zlaťáků. Tomovi zasvítí oči a prodá jim tři blátivky - podivné tvory, kteří jsou rychlí a neúnavní. Poradí jim také, ať se na rozcestí dají rozhodně doleva, doprava že nesmí. Oni se ale přes veškeré rady dají doprava. Myslí si totiž, že když vede k Šíravě, řece u které leží Město krys, tak si zkrátí cestu a Tom řekl, aby šli doleva jen kvůli tomu, že nikdo normální by k tomu městu dobrovolně nešel. Takže se vydají doprava, jenomže blátivky začnou najednou zrychlovat až jsou úplně neovladatelné. Vyhodí přátele ze sedla a ti se rozplácnou o zem v takové rychlosti, že ztratí vědomí. Proberou se ve velké, dočista vydrhnuté, místnosti. Dozvídají se, že jsou ve městě jménem Nenkris, kde musí být vše čisté a nechtějí tu žádná zvířata. Musí tu být hygienicky čisto. Vládne zde 7 Krizarů, kteří dohlížejí na čistotu a dodržování zákonu. Když je ale Filli, Jasmínino zvířátko, které se jí schovává v kabátě, odhaleno, naši přátelé jsou uvrženi do žaláře, kde je hlavní Krizar chce nechat vyhladovět. Jedna ze služebných, kterou Lief zachránil před bičem, jim dopomůže k útěku. Chce je dostat k místu, odkud se prý mohou dostat ven. Problém ale je, že jediný, kdo kdy přežil cestu ven, jsou Krizarové. A další je, že to místo, je hned vedle ložnice těchto vládců. Podaří se našim přátelům uniknout z tohoto podivného města? A dostanou se v pořádku do i z Města krys? Přečtěte si třetí díl ságy Deltora a uvidíte, jak se naši přátelé povedou při hledání třetího kamene do Kouzelného pásu Deltory.

Emily Rodda je pseudonym australské spisovatelky Jennifer Rowe. Pod pseudonymem píše knihy pro děti a pod svým pravým jménem píše detektivky pro dospělé.

Deltora se řadí do žánru YA fantasy. Má stejný námět jako Pán prstenů - tzn. výprava za na první pohled nemožným úkolem. Jsou stále pronásledování zlým pánem, který nyní vládne v jejich zemi. Také by se příběh dal přirovnat k Letopisům od C. S. Lewise. Hlavně tím, že děti se dostávají do nebezpečných situací.

Příběh se mi líbí. Je to opravdu napínavé. Naši tři přátelé prožívají úžasná dobrodružství, která jsou velmi napínavá a vše Vás nutí číst dál, jinak řečeno - je to čtivé. Tahle tenká knížečka se dá přečíst za jedno odpoledne, takže jsem stihla za pár dní přečíst všechny díly.

Hrdinové jsou zde tři - Lief, Barda a Jasmína - tak jako v minulých dílech. Co o nich ještě říct, co jsem už neřekla posledně. Lief je statečný chlapec, který se vydá na dlouhou cestu kvůli záchraně království. Barda ho doprovází jako věrný ochránce a Jasmína je mladá dívka, která vyrůstala sama v nebezpečných lesích, takže je odvážná a mrštná. Nemůžu říct, že bych si nějakého oblíbila víc, než ty ostatní. Mám je ráda všechny.

K obálce jsem snad řekla všechno, co jsem říct mohla. Obálka se mi moc líbí. Obrázek na přední straně se možná může zdát trošku dětské, ale i tak je to pěkné. K příběhu se to hodí - je tam vždy hlavní příšera, se kterou se mají přátelé utkat.

Hodnocení:
Knížka se mi opravdu líbila. Nemám k ní žádnou výtku. Obálka je hezká. Knížce dávám, stejně jako předchozím dílům, 4,5 hvězdičky.

zdroj: veeebookshelf.blogspot.cz



Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna