Severská mytologie - Neil Gaiman


Autor: Neil Gaiman
V hlavní roli: Pavel Soukup
Délka: 6 hod. 23 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Krutý sever zabydleli drsní bohové, kteří neváhali stvořit svět z mrtvého obra – z jeho masa se stala hlína, z kostí vznikly hory, krev a pot se proměnily v moře. Patří mezi ně mocný Ódin se svými dvěma havrany, přímý a dobromyslný hromovládce Tór, lstivý Loki a mnoho dalších, kteří obývají světy stromu Yggdrasil a očekávají neúprosně se blížící ragnarök, tedy soudný den.

„To je radost z mýtů. Zábava nastává, když je vyprávíte sami – což je něco, co vám vřele doporučuji. A pak jednoho temného, mrazivého zimního večera nebo o letní noci, kdy slunce ne a ne zapadnout, vyprávějte svým přátelům, co se stalo, když Tórovi ukradli kladivo, nebo jak Ódin získal pro bohy básnickou medovinu…“ – Neil Gaiman



První kapitola funguje jako takový rejstřík postav. Autor tam představuje jednotlivé bohy a jejich schopnosti nebo atributy. Tyhle informace se dozvíte i během příběhu, takže není nutné si je pamatovat. Když tedy vynechám tuhle část, tak příběh začíná stvořením světa. Na začátku samozřejmě nebylo nic. Až později bohové stvořili svět z těla mrtvého obra. Z masa se stala hlína, z kostí hory a z mozku jsou oblaka na obloze. Dozvídáme se kolik je světů a co s tím má společného strom Yggdrasil. A pak už nastává čas na příběhy o samotných bozích. O tom jak Tór získal svoje kladivo a jiné další.



Pavel Soukup pro OneHotBook namluvil To, Píseň krve a Medvědín. Co se týká volby narátora, tak nemám co bych vytkl. Myslím, že to byl skvělý výběr a těžko si mohlo OneHotBook vybrat někoho lepšího. Pavel Soukup má velice příjemný hlas, který mu zajistil velké uplatnění v dabingu. I na této audioknize ukazuje svůj talent. Vdechl život mocným severským bohům i obrům. Obři mluví hlubokým a dunivým hlasem, který jen podtrhuje jejich velikost. Bohové jsou různí. Někdy využívají různých úskoků a to potom mluví prosebným nebo až plačtivým hlasem. Jindy rozhodným a pevným podle toho, jak to vyžaduje příběh. Nicméně se Pavel Soukup do vyprávění ponořil a jednotlivé emoce opravdu prožívá. Využívá různých poloh barvy hlasu a povyšuje tak původní příběh na novou úroveň.

Asi každý zná řecké pověsti a báje nebo i ty naše české, ale s dalšími už to bude asi horší. K popularitě Tóra, Lokiho nebo Odina určitě přispívají komiksy a filmy od Marvelu. Zajímá vás, jak to s nimi bylo podle původních legend? Tak to tahle audiokniha přišla na trh právě včas. Úvodní příběhy ukazují, jak vznikl svět a stvoření prvních lidí. Už tady se ukazuje tvrdost a syrovost příběhu. Začátek je určitě zajímavý, ale byl jsem zvědavý na příběhy samotných bohů. A ty jsem za chvilku také dostal. Některé povídky byly kvůli délce rozdělené do dvou souborů, ale většinou platí, že co soubor, to jeden příběh. Některé jsou veselé, ale ke konci už jsou temné. Kromě bohů nebo obrů jsou tady třeba i skřítci.
Nahrávku také doprovází melodie, která jednotlivé příběhy odděluje. Nejde jen o jednu skladbu, ale hned několik. Melodie se od sebe liší a podtrhují atmosféru příběhu. Harfu třeba vystřídá roh nebo buben.

A přichází čas na závěrečné shrnutí. Třeba jste fanoušci Marvelu, seriálu Vikingové nebo mytologie celkově. Někomu, kdo už má leccos načteno, asi knížka nepřinese nic nového (kromě jiného zážitku). Ale pokud vaše znalost končí u jména, tak se máte na co těšit. Po nezbytném představení vzniku světa se budete divit nad úžasnými kousky bohů a obávat se ragnaröku. Škoda jen, že těch příběhů není víc.


Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Severská mytologie.


Komentáře

  1. Přítel miluje komiksy od Gaimana, takže si pořídl i Severskou mytologii a líbila se mu. Jen se mu nelíbil překlad. :-D Knížku mám v plánu si od něj půjčit. O mytologiích nevím nic moc o žádných, takže budu ten případ, co si z knihy odnese i něco nového. :-D :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Z komiksů jsem od něj četl jen Alice Cooper: Poslední pokušení, ale rád bych se dostal i k těm dalším. Tak přeji pěkné počtení. :)

      Vymazat
  2. Tahle knížka byla tak skvělá 😊 Bavila mě od začátku do konce😊

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio