Město schodů - Robert Jackson Bennett


Autor: Robert Jackson Bennett
Překlad: Milan Pohl
Počet stran: 510
Nakladatelství: Host

Anotace:
Město Bulikov se před mnoha lety těšilo přízni Božstev a podmanilo si celý svět. Ale poté, co byli jeho ochránci za podivných okolností zavražděni, se z dobyvatele stal dobývaný; pyšná historie Bulikova byla vymazána a zcenzurována, pokrok se zastavil a z někdejší prosperující metropole se stala jen další koloniální výspa nové světové geopolitické mocnosti.

Do tohoto zatuchlého, zpátečnického města přichází Shara Thivaniová. 

Oficiálně je tato tichá a nenápadná žena jen další obyčejnou diplomatkou, která do Bulikova přijela hájit zájmy utlačovatelů. Neoficiálně je Shara jednou z nejlepších agentek ve své zemi a jejím úkolem je vyšetřit brutální vraždu zdánlivě neškodného historika. Jak se Shara noří do tajemství neustále se fyzicky i politicky měnícího města, začíná tušit, že bytosti, které kdysi Bulikov ochraňovaly, nemusejí být tak mrtvé, jak se zdá.
Začíná soud, který má rozhodnout o případné vině a trestu obchodníka Vasilije Jaroslava. Ten pro zvýšení svých obchodů použil znak, který je zakázaný. Obyčejný lid v soudní síni je rozčilený, že nemůžou používat něco co bylo součástí jejich historie. Na druhou stranu ti, kdo zastupují vyšší moc a spravedlnost si přejí, aby už soud skončil (ideálně aby se nic takového nemuselo řešit) nebo pozorují půvabné slečny. Do síně vběhne úředník, který přináší informaci, že byl zavražděn profesor Pangyui. První otázka, která každého napadne, je kdo to mohl udělat. Jenže hledejte viníka ve městě, kde doktora každý nenáviděl kvůli tomu, že mohl studovat věci ohledně jejich božstev, když oni sami to mají zakázané. Druhá věc, která je pálí ještě víc, je koho nového jim sem pošlou místo doktora. A v tak vyostřeném okamžiku přijíždí do Bulikova nesourodá dvojice Shara a Sigurd.

Shara je drobnější a spíše chlapecké postavy. Je tmavší pleti a na orlím nose má posazené silné brýle. Svojí inteligenci prokázala nejen při studiu, ale i při jednom herním turnaji. Nejen svým důvtipem, ale i odhodláním dokázala že je velice schopná agentka. A pak je tu Sigurd. Přes dva metry vysoký seveřan se širokými rameny. Má světlé vlasy i vousy a pásku přes jedno oko. Pravou ruku ukrývá v rukavici. Seveřan je takový ten typ hrdiny zahalený tajemstvím (ale něco se o jeho minulosti přece jen dozvíte). Moc toho nenamluví, ale na druhou stranu je skvělý bojovník. Do nebezpečí se vrhá po hlavě.

Příběh je psaný v er formě a rozdělený do kapitol. Každá kapitola začíná úryvkem z nějaké knížky, která buď vypráví o historii nebo mytologii. Někdy jsou úryvky sotva na půl stránky a jindy zaberou třeba víc jak dva listy. Zprvu se nic moc neděje. Na začátku je během soudu ukázán vztah Saypuru a Kontinentu. Tento konflikt dvou stran se pak rozvádí vyprávěním z historie. Když se na scéně objeví Shara, tak se k tomu přidají ještě epizody z její minulosti, aby se osvětlil vztah s Vohannesem Votrovem. První pořádná akce se odehraje krátce po stovce stran. V ten moment přijde na řadu Sigurdův styl. Poté se to zas utlumí. Druhá polovina knížky už je v tomhle mnohem lepší. Záhady se pomalu začnou rozplétat a přichází i další akce. Hodně zajímavé je vyprávění o božstvech. Nejen to, co se vypráví o jejich činech nebo to jak měli zaniknout, ale i různé kouzelné artefakty. 

Autor na svých stránkách píše, že knížku plánoval jako samostatnou (a stále tak i funguje). Nakonec se však rozhodl napsat další knihu z tohoto světa. Za to jsem vážně rád, protože bych si rád od autora přečetl další knížky. Když to bude ze stejného světa, tak tím líp. Mimochodem na jeho stránkách si můžete prohlédnout kresby města Bulikov.


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí recenzního výstisku knihy Město schodů.


Komentáře

  1. Moc pěkná recenze :) Pořád váhám, jestli do knihy jít nebo ne :) Podle anotace na mě působila trochu zvláštně :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji, jsem rád, že se recenze líbí. Zvláštní asi je, ale v tom pozitivním slova smyslu. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden