Půlměsíční trůn - Saladin Ahmed


Autor: Saladin Ahmed
Překladatel: Vojtěch Sedláček
Počet stran: 376
Název série: The Crescent Moon Kingdoms
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Gorgona

Anotace

Pod rozpáleným pouštním sluncem, v krajině nekonečných písečných dun, džinů a ghúlů, mocných mágů i divokých nomádských kmenů leží majestátní Dhamsavát. V hlavním městě Půlměsíčních království vzrůstá napětí – lidé se bouří proti krutovládě nového kalifa a v ulicích začíná řádit neznámý zabiják…

Jenže to není to jediné, co dělá vrásky na čele doktorovi Adúlovi Maslúdovi, poslednímu dhamsavátskému lovci ghúlů. Navzdory šesti křížkům na hřbetě a stále citelnější únavě ze své náročné profese, Adúla se vydává na ještě jednu výpravu po stopách ghúlů, kteří zavraždili neteř jeho dávné lásky. Se svým společníkem potkává za dramatických okolností Zamíu, dívku z pouště, jejíž rodina byla celá pobita neznámými netvory. Společně zjišťují, že stojí proti nepříteli mnohem mocnějšímu, než si mysleli, a vrací se zpět do Dhamsavátu, aby požádali o pomoc své staré přátele, kouzelníka Davúda a alchymistku Litáz. Díky nim se jim podaří odhalit nitky spiknutí, které sahá až na nejvyšší místa, do Půlměsíčního paláce – sídla samého kalifa.


Adúla Maslúd si v klidu popíjí svůj oblíbený kardamový čaj a u toho si čte knihu Palmové ratolesti. Před Jejehovou čajovnou sedí jen on sám a tak si čaj může v klidu vychutnávat. Jen kdyby mu nedělala starosti ta krvavá noční můra. Ale pak přijde jeho pomocník Rasíd spolu s malým chlapcem celým od krve. Jeho rodiče zabila skupina ghúlů. Kromě toho mu přináší dopis od Miri, jeho dávné lásky. V něm se dozvídá, že zavražděná byla její neteř. Vyslechne chlapce, aby se dozvěděl co nejvíc a mohl spolu s Rasídem vystopovat nestvůry.

Saladin Ahmed se narodil v Detroitu a vyrůstal v Dearbornu. Právě druhé jmenované město mělo velkou arabskou komunitu. S manželkou Hayley mají dvojčata. Známé jsou především jeho povídky. Jedna z nich je Tajemství chatrče Abdela Jameely a vyšla v časopise XB-1. Ta byla také nominována na cenu Nebula. Saladin Ahmed se také věnuje psaní poezie. Jeho románová prvotina Půlměsíční trůn byla nominována na cenu Nebula a také Hugo za nejlepší román roku 2012. Půlměsíční trůn se řadí mezi fantasy.

Jedním z hlavních hrdinů je doktor Adúla Maslúd. I když titul doktor zde hraje spíš roli zdvořilého oslovení. Adúla je totiž lovec nestvůr. Je mu už šedesát let a v Dhámsavátu je posledním opravdovým lovcem. Najde se však plno dalších, kteří o sobě tvrdí, že jsou také lovci. Nicméně jsou falešní a jenom z poctivých lidí tahají peníze. Na rozdíl od  nich má Adúla opravdové roucho lovců, které na sobě díky magické ochraně neudrží žádnou špínu. Kvůli svému poslání zůstal sám. Rád si vychutná dobrý čaj a jídlo. Další postavou je Rasíd bas Rasíd z řádu dervišů. Nosí modré roucho a turban. Nejtypičtější je pro něj meč s rozeklaným ostřím, který má oddělovat dobro a zlo. Rasíd rozhodně není typický kladný hrdina a díky svému černobílému pohledu na svět spojenému s pobožností je nesnesitelný. Poslední z trojice je dívka Zamía, Ochránkyně z klanu Badáví. Při prvním setkání s lovcem a Rasídem se nechová moc uctivě což Adúlu rozčílí. Zamía má schopnost proměny ve lvici. Nebojuje mečem, ale pouze pomocí drápů a tesáků. Sokolí princ je takový místní lapka, který bohatým bere a chudým dává. Ale s označením kladný hrdina bych trochu váhal, zvlášť po tom závěru knihy. Poslední koho bych rád zmínil jsou manželé Davúd a Litáz. On je čaroděj a ona alchymistka, ale také léčitelka.

Příběh se odehrává v Půlměsíčním království, přesněji jeho hlavním městě Dhamsavát. Pevnou rukou tu vládne nový Kalif, ale ne všichni jsou s jeho postupy spokojeni. Chudí lidé musejí krást a tak není nic zvláštního, když má být malému chlapci uťata ruka. To se ovšem nelíbí Sokolímu princi a jeho lidem. Jak už jsem psal výše, Adúla je posledním opravdovým zástupcem řádu lovců nestvůr a jako takový nosí magicky chráněný kaftan. Dalším řádem jsou dervišové, kam už od mala patří Rasíd. Poslední řád jsou pokorní studenti, ale jeho členové moc sympatičtí nejsou. Trestají spíš pro vlastní potěšení, než že by to mělo něco společného s vírou. Můžete se těšit na různé nestvůry. V první řadě jsou to samozřejmě ghúlové a to: hnilobní, vodní nebo píseční. Existují však také umrlčí ghúlové, o kterých se myslelo, že jsou pouze v legendách. Nestvůry doplňuje také šakalí démon Maú Ava. Rád bych zde zmínil i fungování magie. Ve spoustě knih čaroděj udělá z ničeho nic. Prostě bác a je tu kouzlo. Tady za to platí jistou daň, protože kouzlení ubírá čarodějovi kus života (v závislosti na obtížnosti). Dočkáte se jak magických soubojů, tak i meče proti meči. Není to kniha akce-akce-hláška, ale přesto jsou tu určitě scény při kterých jedince se slabším žaludkem (nebo silnou představivostí) zamrazí. Například když se později zmíní mučení strhávání nehtů a jich zabodávání do podbřišku a nebo hned na začátku stahování cárů kůže mladé ženě.

Začátek knihy mi přišel trochu pomalejší, protože autor hodně popisoval ulice Dhamsavátu, a asi prvních padesát stran vůbec trvalo než se hrdinové dostali z města, ale poté už se pořád něco děje a člověk jen otáčí stránku za stránkou. Svět, který jako by starověké Persii z oka vypadl a netradiční výběr hlavních postav dává knize punc originality. Celkový dojem jen podtrhává pěkná obálka a grafická úprava. Pravda, je  trochu nezvyk, že u přímé řeči nejsou použité uvozovky, ale pomlčka. Nemůžu říct, že by mi to vadilo. Po tom jak byl první díl ukončen jsem vážně zvědavý jak budou osudy postav pokračovat. Nemůžu říct, že bych s některými rozhodnutími souhlasil, ale přece jen to odpovídá charakteru těch postav. Dávám knize čtyři hvězdičky.

zdroj:veeeebookshelf.blogspot.cz

Přečíst první kapitolu příběhu nebo si knihu přímo zakoupit můžete ZDE.

Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Gorgona Books.

Komentáře

  1. Včera som ju mala v ruke tri hodiny len aby som vybehla von s úplne inou knihou. Som ja ale krava...nabudúce. A díky, že si mi pripomenul názov. Vedela som iba, že tam určite bol nejaký trón. :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden