Konec - Mats Strandberg


Anotace
Mrazivý young adult román odehrávající se v posledních dnech světa
Je ti sedmnáct let. Je léto a svět vypadá úplně normálně. Jenže ty víš, k čemu se schyluje. K Zemi se řítí kometa Foxworth a zhruba za měsíc, přesně 16. září ve 4.12 ráno, bude po nás. Čtyři miliony let evoluce přijdou nazmar.

Co uděláš s časem, který ti zbývá? Koho chceš mít vedle sebe, až nastane konec? Jaké to je přesně vědět, který den a v kolik hodin umřeš?
Konec je preapokalyptický román o dvou osamělých mladých lidech ve světě, jemuž brzy odzvoní. Jsou spojeni tragédií, která přerůstá v posedlost. Podaří se jim nalézt odpovědi, ještě než nebe zbělá a oceány se vypaří?
Chtěli byste znát den a přesný čas kdy umřete? Navíc i to, jakým způsobem se to stane. Hrdinové téhle knížky to vědí. Na naši planetu se řítí velký asteroid, který zničí veškerý život na Zemi. Bohužel není jakákoliv možnost na sestřelení nebo jiný způsob, jak se tomu vyhnout. Svět jak ho dnes známe se postupně mění a kolabuje a stejně se mění i lidé. Někteří lidé na kometu odmítají věřit a myslí si, že svět bude fungovat dál. To jsou takzvani Popírači. Vznikají i nové církve, které jsou celkem extrémní.

Simon do té katastrofy chodil s Tildou. Jenže ta se s příchodem komety změnila a s Simonem se rozešla. Zároveň začala brát drogy a netajila se sexuální otevřeností. Jacob tohle všechno špatně snášel, protože jí vážně miloval a chtěl trávit čas s ní. Jeho vztah s vlastní rodinou taky trpěl. Ačkoliv se jeho rozvedené matky vrátily k sobě a přijela i jeho těhotná sestra, nezvládl být s nimi doma.

Lucinda je druhá osoba, jejímž pohledem dobu před katastrofou sledujeme. Prostřednictvím TellUs vypráví o tom, co katastrofě předchází a vlastně se tak zpovídá. Kometa změní její pohled na svět, protože umřou všichni a žádné další dny už nebudou. Do teď hrozilo, že umře jen ona a svět bude pokračovat dál. I ona má svou rodinu. Otce, který jako lékař musel sledovat, jak jeho manželka umírá na rakovinu a teď se to samé dělo i jeho dceři. A pak mladší sestru.

Kniha je celá psaná v ich formě. Některé části třeba obsahují smsky. Příběh je čtivě napsaný a rychle ubíhá. Což je částečně i tím, že kapitoly jsou poměrně krátké. Kromě kapitol je to ještě oddělené podle toho kolik času zbývá do dopadu komety. Příběh se zaměřuje na pocity hlavních hrdinů a vyrovnávání se s blížící se smrtí. Zároveň probíhá také detektivní linka, která odhaluje dosud utajené skutečnosti. Protože to je Young adult tak i tady se řeší zamilovanost a komplikovaný vztah.




Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Konec.

Autor: Mats Strandberg
Překlad: Helena Matocha
Počet stran: 480
Nakladatelství: Host


Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna

Fan překlady knih

Severská mytologie - Neil Gaiman

Impérium černé a zlaté

Mariňáci - Robert Fabian

Hněv bohů - Rick Riordan

Krysař - Viktor Dyk