Lvářka - Tereza Janišová


Anotace
Román z prostředí současné a rudolfínské doby, ve kterém se setkáváme s architektem Josefem a bylinkářkou Vavřinkou. Oba žijí ve stověžatém městě, každý v jiném století, přesto se jedné noci potkají na pražském vrchu Petříně. Když je správná konstelace, dá se totiž skrz oheň cestovat labyrintem času…
V příběhu Josefa a bylinkářky Vavřinky se setkáme se střípky tajemných pražských legend i některými známými postavami našich dějin, které jsou však představeny v o něco méně známém světle.
Vavřínka žije v Praze za dob Rudolfa II a živí se jako služebná u bohatého úředníka a jeho manželky. Tajně si přivydělává jako bylinkářka a věštkyně. Její paní se o tom dozví a poprosí ji o předpověď, jestli otěhotní. Snaží se totiž s mužem o děťátko, ale dlouho se jí nedaří. Netuší ovšem, že Vavřínka žádné věštecké schopnosti nemá a jen říká lidem, co chtějí slyšet. Když pak v noci věští u ohně, její paní tam dítě sama vidí a málem se do plamenů vrhne. Dívka ženě slíbí, že jí dá také bylinky. Za nějakou dobu opravdu otěhotní. Paní je konečně šťastná, ale začne se o miminko přehnaně bát a zanedbává také svého muže. Ten chce útěchu chce najít u mladé Vavřínky, ale manželka ho přistihne. Ze všeho samozřejmě viní Vavřínku. Zhrzená žena se spolčí s knězem a společně chtějí Vavřínku upálit za čarodějnictví. V momentě, kdy se bylinkářka ocitne v plamenech, se o několik století v budoucnosti prochází mladík Josef na tom samém místě a v ohýnku, co si tu rozdělal bezdomovec, zahlédne dívčí tvář. Možná jen kvůli svému podnapilém stavu do ohně instinktivně sáhne a dívku vytáhne. Ta okamžitě utíká pryč. Pro tuhle chvíli na toto setkání oba zapomenou, ale osud je znovu spojí dohromady.


Josef je mladý architekt a nejprve ho čeká cesta do zahraničí, kde má studovat. Jeho pobyt se protáhne, protože tam začne i pracovat a najde si slečnu. Po čase se vrací do Čech, protože tu má práci a také se rozešel s tou přítelkyní. Možná to bude tím, že sama autorka vystudovala architekturu a Josefovi toto povolání také přisoudila. Každopádně i v příběhu se několikrát zmíní, kdy a kdo jakou budovu postavil.

Od autorky jsem četl první díl trilogie Erilian a byl jsem zvědavý, jaká bude tato novinka. Příběh je psaný v ER formě a pohledy obou protagonistů se prostřídají. Část knihy se odehrává v současnosti a část v minulosti. Vavřínka si postupně musí zvykat na vymoženosti současnosti a zpočátku je ze všeho vyjukaná, ale najde ji milý opatrovník, který ji se vším pomáhá. A i další lidé v jejím okolí jsou milí. Od momentu, kdy se pak (znovu) setká s Josefem je pěkně vidět, jak se jejich vztah vyvíjí od těch prvních nesmělých krůčků. Potěšila mě zmínka o filmech Návrat do budoucnosti. I část v minulosti byla rozhodně zajímavá, protože se setkáme s Rudolfem II a jinými postavami známých z dějin a legend.  Ale spíš z takového lidského pohledu. Také zjistíte co je to vlastně ta lvářka a co dělá. Celý příběh se nesl na takové milé notě, ale samozřejmě dojde i na nějaké napětí, kdy hrdinům dochází čas na nějaké důležité rozhodnutí. Jak už to také u romantiky bývá zvykem, tak jejich vztah prochází zkouškou, kdy to vypadá mezi nimi všelijak. Ale stejně tušíte jak to mezi těmi dvěma dopadne.
Třešničkou na dortu jsou pak ilustrace.


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Lvářka.

Autor: Tereza Janišová
Počet stran: 254
Nakladatelství: Lirego

Komentáře

  1. Lvářka byla zajímavá. Zase něco jiného, ale hlavně z prostředí Prahy, to mě moc bavilo :-)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Krysař - Viktor Dyk

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka