Ta lepší z nás - Burke Alafair


Anotace
Ačkoli je Chloe mladší ze dvou sester Taylorových, vždy se zdálo, že má trochu navrch. Byla úspěšná studentka s velkými sny a ještě větším pracovním nasazením. Nicky – vždy divoká a víc než nezodpovědná – byla pravým opakem své mladší ambiciózní sestry. Proplouvala z jedné práce do druhé a ze vztahu do vztahu a vždy se držela se v blízkosti domova v Clevelandu. Na chvíli se zdálo, že obě našly své štěstí. Chloe získala stipendium na univerzitě a přestěhovala se do New Yorku, kde získala vysněnou práci v nakladatelství. Nicky se provdala za nadějného mladého právníka Adama Macintoshe a porodila mu syna, kterého pojmenovali Ethan. Během té doby se sestry navzájem odcizily. Nyní, o víc než patnáct let později, se jejich život dramaticky změnil – Adamovou ženou je dnes Chloe. Poté co je Adam v domě v East Hamptonu zavražděn, Chloe neochotně vpustí zpět do svého života biologickou matku svého dospívajícího adoptivního syna – sestru Nicky. Když ale policie označí za podezřelého z vraždy Ethana, sestry to donutí se spojit… a společně hledat pravdu ukrytou v rodinných tajemstvích, pohřbených v dávné minulosti.



Když před lety zvedla Chloe telefon manželovi své sestry, neměla ani tušení jak moc se její život změní. Její starší sestra Nicky se ráda napila, ale zdálo se, že jako matka své choutky dokáže držet na uzdě. Bohužel ne. Stačilo málo a mohla se stát strašlivá tragédie. Adam Chloe vše vysvětlí a ona mu přislíbí pomoct. V tu chvíli žádný vztah neplánují, ale postupně se sblíží a vezmou se.
Nyní jsou tedy manželé a vychovávají spolu jeho syna Ethana. Chloe se nachází na vrcholu kariéry a večer má proslov. Jenže když se vrátí z večírku, tak najde svého muže zavražděného. Policie se od začátku domnívá, že vrahem je Ethan.

Hlavní postavou příběhu je Chloe, která se po letech setkává se svojí sestrou Nicky. Nicky je sice starší, ale rodiče jí často promíjeli různé problémy. Často pila a vše nasvědčovalo, že není schopná starat se o syna, což vedlo k rozvodu s Adamem. Sestry vyrůstaly v rodině, která měla svoje problémy, na což také přijde řeč. Chloe, ačkoliv je mladší, je z obou žen ta úspěšnější. Záleží jí na tom, jak jí vidí ostatní. Má svoje tajemství a pro osvobození syna je ochotná udělat hodně. Další důležitou postavou je Ethan, ale pravda je, že po tom co ho zatknou, se s ženami nemůže stýkat. Ostatní postavy jako právnička nebo policista nejsou nijak prokreslené.

Kniha je zařazená jako thriller, ale osobně bych jí spíš označil jako (rodinné) drama. Thriller vnímám jako příběh, který je opravdu napínavý, což se tady neděje. Vražda už se stala a nikomu dalšímu o život už nejde. Jde už jen o to najít skutečného pachatele. Velká část děje se odehrává na soudní půdě, takže se připravte na výslechy a právnickou hantýrku jako třeba námitka a podobně. 
Příběh je rozdělený na několik částí pojmenovaných podle postav. Ale na stylu vyprávění to nic nemění. Převážná většina je totiž psaná z pohledu Chloe v ich formě. Občas je třeba psaná kapitola z pohledu vyšetřující policistky v er formě. Neznamená to však, že když je část knihy nazvaná Adam nebo Ethan tak se podíváme na příběh z jejich perspektivy. 

Text trochu ozvláštňují smsky nebo vzkazy na internetu. Když už jsme u těch vzkazů tak ty jsou častokrát vulgární a útočí na Chloe. Během vyšetřování a konzultování s právničkou se ukáže, že nic nebylo tak růžové jak se na první pohled zdálo. Soužití jednotlivých postav vůbec nebylo jednoduché a do idylky mělo rozhodně daleko. Postupně odkrýváte různá tajemství z nichž některá sahají až do doby, kdy byl Adam ještě s Nicky. Žádná postava není vyloženě kladná. Během soudu jsem byl překvapený, kam až byla Chloe ochotná zajít. Takže sice tady chybí napětí, ale překvapivá odhalení tu jsou.

Ta lepší z nás není thriller, u kterého si budete kousat nehty napětím. Zařadil bych jí spíš jako rodinné drama, protože se rozplétají různé lži, které mezi sebou sestry a Ethan mají. Nikomu nejde o život a jde hlavně o to zprostit Ethana viny. Kniha je napsána čtivě a během soudního procesu dojde k několika překvapivým momentům.




Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Metafora za poskytnutí knihy Ta lepší z nás.

Autor: Burke Alafair
Překlad: Veronika Kratochvílová
Počet stran: 336
Nakladatelství: Metafora

Komentáře

  1. Také jsem moc nepochopila, proč jsou kapitoly napsané jejich jmény a moc se jich to netýká nebo to není napsané z jejich pohledu :D

    Thriller to není ani náhodou a drama, no nevím. Na můj vkus moc řečí okolo a děj nic moc :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi tak. Spíš by se tam hodil nějaký název podle děje. Jako třeba Proces. :)

      Vymazat
  2. nebylo to dokonale, zadne napeti jsem nenasla, jen to spise bylo zamotane, tajemne a hlavne konec zvlastni

    OdpovědětVymazat
  3. Fíha, začátek anotace zní úplně jako já a moje sestra, fakt to skoro sedí. :D Nicméně doufám, že dopadneme úplně jinak a za patnáct let se té anotaci podobat nebudeme. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hodně to prý tak bývá, že první dítě víc zlobí a to druhé pak bývá klidnější. Určitě ne. :D Tady jsou ty vztahy hodně zamotané.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Saturnin - Zdeněk Jirotka