Evoluce: Věž zajatců - Thomas Thiemeyer


Anotace
Lucie a její přátelé konečně z posledních sil dorazí do města přeživších. Doufají, že budou konečně v bezpečí před útoky šílených zvířat a naleznou odpovědi na všechny své otázky. Ve městě ale není něco v pořádku. Jako by se lidstvo vrátilo ke svým počátkům a na zemi znova ožil středověk. Mladí lidé zjišťují, že nejsou první cestující časem a cesta domů přes zemi obřích a hrozivých squidů nebude vůbec jednoduchá. Zdá se, že jejich dobrodružství teprve začíná.



Příběh pokračuje v momentě, kde skončil první díl. Skupina přeživších se rozdělila a Jem je nyní odkázaný jen sám na sebe a své schopnosti přežít. Štěstí je, že mohl zůstat v opuštěné jeskyni a dokonce si opéct maso, které tam jako kořist měl schované předchozí obyvatel. Díky chladu bylo pořád k jídlu. Dalšího dne se chtěl vypravit zpátky za svými přáteli (a Markem), kteří dojeli až do pevnosti. Jenže během pozorování zjistí, že tamní obyvatelé mají otroky a ti jsou jak jinak než černé barvy kůže. A protože Jem je také černoch, skončil by patrně s bičem na zádech. Hlavní branou tam tedy vejít nemůže.

Všichni ostatní dojedou do pevnosti školním autobusem a její obyvatelé je přijmou. Marek se sám jmenuje vedoucím skupiny a vyjednává za všechny.

V pevnosti vládne prakticky středověk. Celá společnost si zvolila za vlastní vikinskou mytologii a i jména tak znějí (třeba Ragnar). Ženy jsou dobré tak na vdávání a plození dětí. Důležité funkce ovládají muži. A do toho vpadnou lidé z našeho současného světa, kteří jsou zvyklí na něco jiného. Konkrétně dívky si jen těžko zvykají na představu, že jim bude vybrán manžel. Naopak Marek se rozhodne chytit příležitost za pačesy a zlepšit i upevnit svou pozici mezi místními. Víc se tak projevuje jeho  zrádná a bezohledná povaha. Klišé je, že pevnosti vládne Jarl, který už není tak silný a i jeho respektovaná moc upadá. Naopak je tu jeho rádce, který získává na síle a kterou se snaží ještě upevnit. A příchod cizinců mu hraje do karet.
Nové postavy jsou Ragnar a Léod. Ragnar je potomek Jarla a Léod syn knihovníka. Oba budou pro děj důležití a jejich vztah s partou ze současnosti se bude vyvíjet dál.

Příběh je rozdělený na kapitoly a přibývají pohledy obyvatel pevnosti, všechno psané v er formě. Stejně tak zůstávají kapitoly, které se skládají jen z přímé řeči, kde spolu komunikují squidové. Druhý díl přináší nové informace. Ty se týkají jednak přímo squidů, kteří se budou přímo zapojovat do dění a to možná trochu překvapivě. Mládež se také dozvídá nové informace o cestování časem. Pro rozvíjení linky se squidy je důležitá Lucie a její schopnost. Dívka vidí kolem každého člověka barevnou auru, která se mění podle emocí. Nebudu prozrazovat víc, ale vlastnosti hlavonožců mi na tom přijdou hodně zajímavé. Nicméně to sebou nese i nějaké nevýhody, kterých si ostatní všimnou.

Závěr knihy je opět otevřený a nechává čtenářovu fantazii, aby si představoval, co asi bude dál. Alespoň do doby než vyjde závěrečný třetí díl. Jsem zvědavý jestli se autor vrátí k přeživší, kteří zůstali na letišti, protože o nich nic nevíme. Příběh je napsaný čtivě a rychle odsýpá. 


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Evoluce: Věž zajatců.

Autor: Thomas Thiemeyer
Překlad: Eva Pátková
Počet stran: 328
Nakladatelství: Bookmedia

Komentáře

  1. Třetí díl se momentálně překládá. Chtějí ho vydat nejpozději v lednu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, něco takového jsem někde četl. Ale nevěděl jsem nakolik je to oficiální tak jsem to nezmiňoval.

      Vymazat
    2. Tento časový plán pochází přímo od nakladatelství Bookmedia - je to oficiální.

      Vymazat
    3. Dobře, v pořádku. :) Já se jen díval na stránky nakladatelství Bookmedia a tam nic napsaného nebylo.

      Vymazat
    4. Já se jich na to zeptal mailem.

      Vymazat
  2. Podle nových informací chtějí třetí závěrečný díl vydat v dubnu nebo květnu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se to vydání docela posunulo. Ale nevadí. I tak bude určitě co číst. :) Každopádně díky za info. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Měsíční chvástačka 1/2

Letní host - Alison Andersonová

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Asfalt - Štěpán Kopřiva