Ve stínu Hvozdu - Naomi Noviková


Anotace
Agnieszka miluje své domovské údolí, klidnou vesnici, lesy a průzračnou řeku. Na hranici její domoviny však stojí zlověstný Hvozd plný zlomyslné moci, jehož stín tíživě dopadá na její život.
Aby zlé síly zůstaly v Hvozdu, spoléhají lidé z údolí na chladného a nevypočitatelného čaroděje, známého pod jménem Drak. Ten však za svou pomoc vyžaduje hrozivou cenu: každých deset let mu musí jít sloužit jedna dívka, která se poté už nedokáže vrátit zpátky do údolí a je z něj navždy vykořeněná.
Další volba se rychle blíží a Agnieszka má strach. Každý tuší, že tentokrát si Drak vezme její nejdražší přítelkyni Kasiu — krásnou, hodnou, statečnou Kasiu, která je vším, čím Agnieszka není. A neexistuje způsob, jak ji zachránit. Ale když Drak konečně přijde, překvapivě si vybere někoho jiného...



Nastává okamžik, kdy se má ve vesnici zastavit Drak a vybrat si jednu z dívek, kterou si odvede do své věže. Vždy si vybírá nějakou krásnou dívku a všichni očekávají, že to tentokrát bude Kasia. Dívka na to byla dlouho připravovaná a díky tomu snad i nějak smířená s takovým osudem. Jenže její nejlepší kamarádka Agnieszka se nechtěla své kamarádky vzdát a při samotné volbě dopadne vše úplně jinak. Drak není žádná bájná nestvůra, ale člověk a především čaroděj. Čarodějové v tomto světě mají vedle svého skutečného jména také svou přezdívku, pod kterou je všichni znají. Drak chrání obyvatele údolí před Hvozdem. Vlastně se dá říct, že chrání celé království, protože nebýt jeho zásahů, tak by se temná moc lesa mohla šířit dál a dál. Někdy Hvozd unese nějakého vesničana, ovládne ho a takový člověk pak třeba pozabíjí svou rodinu. Nebo les pošle nakažená zvířata, aby napadla lidi a jejich dobytek. A také má své způsoby, jak rozšiřovat svoji plochu.

Vzhledem k tomu, co se píše v anotaci, vás asi nepřekvapí, že Drak si vybere Agnieszku a není to ani žádný spoiler, protože se to odehrává asi na prvních dvaceti stránkách. Nutno říct, že nevím, kdo z těch dvou z toho byl otrávenější. Dívka je nešikovná a hned se ušpiní nebo si roztrhne oblečení. Víc jsem byl ale překvapený, že jí až asi po šedesáti stránkách dojde, že jí Drak učí kouzlit. On na ní kouká otráveně až s opovržením, ať už se děje cokoliv. Tak nějak jsem očekával, že se ten vztah bude posouvat a vyvíjet. Ale dlouho zůstával v té rovině vzájemného odporu. Pak se odehrála jedna scéna, kterou jsem připisoval spíš euforii z propojeného kouzlení a dál to pokračovalo v umírněnějším tónu odtažitosti. Proto mi ta změna v závěru přišla možná trochu náhlá, když předtím byl Drak tak odtažitý.

Když se Agniezska začíná učit kouzlit tak to vypadá, že to funguje za pomoci konkrétních formulek a při složitějším kouzlu splétaných do vět. Třeba jí naučí přičarovat šaty, ale Agnieszce vadí jejich nepraktičnost a tak jí poradí, aby část slova jakoby spolkla a to jí vytvoří praktičtější oblečení. Později si dívka osvědčí jiný způsob kouzlení, který funguje mnohem víc na intuitivní úrovni. Asi netřeba říkat, že z toho Drak šediví, protože je zvyklý na to, že formule musí pečlivě dodržovat včetně nějakého pohybu nebo tónu. Jinak na to, že na začátku kouzlit neumí si to myslím osvojila dost rychle a v závěru už dělala docela hodně kouzel. 

První polovina se z velké části odehrávala ve věži a snad kromě jednoho výjezdu byla poklidná.  Ale po první výpravě do Hvozdu se objevuje víc akčních pasáží a také se podíváme do královského města na hrad. Závěr už je pak vyloženě akční záležitostí. 


Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí knihy Ve stínu Hvozdu.


Autor: Naomi Noviková
Překlad: Milan Žáček
Počet stran: 488
Nakladatelství: Host

Komentáře

  1. Skvělá recenze :) Knih jsem si nedávno koupila a už se těším až se do ní pustím :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc díky za pochvalu. Tak ať se ti knížka líbí. ;-)

      Vymazat
  2. Děkuji za tip na čtení :) líbí se mi i zdařilá obálka a tahle Kráska a zvíře trošičku jinak se mi určitě bude líbit taky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mám radost jestli jsem nalákal k další knize. Ten vztah mezi Drakem a Agnieszkou k přirovnání ke Krásce a Zvířeti přímo vybízí.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio