Oheň probuzení - Anthony Ryan


Autor: Anthony Ryan
Překlad: Milan Žáček
Počet stran: 656
Nakladatelství: Host


Anotace:
První díl nové série Draconis Memoria od autora bestsellerové trilogie Stín krkavce.
V rozlehlých oblastech ovládaných Kovolodním obchodním syndikátem neexistuje cennější surovina než krev draggů. Po vykrvení v zajetí chovaných či v přírodě ulovených Červených, Zelených, Modrých a Černých draggů lze vydestilovat elixíry, které obdarují závratnými schopnostmi nepočetnou skupinku mužů a žen známých jako Krvožehnaní. Málokdo však ví, že jednotlivé rody draggů chřadnou. Jejich krve se nedostává a válka s Korvantinskou říší se blíží. Poslední naděje Syndikátu se upírají k nejasným zvěstem o existenci dalšího druhu dragga — mnohem mocnějšího, než jsou ostatní — a k hrstce vyvolených, kteří se ho nyní musejí pokusit najít.
V příběhu se postupně prolínají osudy tří hlavních hrdinů. Claydon Torcreek, zlodějíček a neregistrovaný Krvožehnaný, se nedobrovolně ocitá ve službě Syndikátu a je vyslán pátrat v neprobádaných pustinách po legendárním tvorovi. Lizanne Lethridgová, prvotřídní agentka a nájemná vražedkyně, riskuje život na výzvědné misi do srdce nepřátelského území. A Corrick Hilemore, podporučík na Kovolodním křižníku, po bitvě s piráty a následně s korvantinskou flotilou dopluje až na kraj světa a do nebezpečí mnohem většího, než mohl tušit.
Všichni tři musejí svést neúprosný boj, aby odrazili nástup zničující války, nebo jí padli za oběť.
Pod názvem draggové se neskrývá nějaký nový druh, ale jde jen o jinak nazvané draky. Jenže tentokrát jsou pro lidstvo vážně důležití, protože jejich krev poskytuje zlepšené schopnosti. Použití elixíru však není pro každého. Lidé, kteří jsou schopní produkty z draggů pít se jmenují Krvožehnaní. Modrá krev jim umožňuje komunikovat na dálku pomocí transu, zelená regeneruje, černá propůjčuje telekinezi a s červenou lze třeba pohánět lodě na tzv. krvespal. I přesto, že produkt využívá jen část lidstva, jeho produkce klesá. Problém neřeší ani chov draggů v zajetí, protože krev pak není v takové kvalitě. Problém je o to závažnější, že je na spadnutí válečný konflikt a krev draggů poskytuje značnou výhodu. Řešením by bylo najít bílého dragga, který je obecně považovaný za pouhou legendu. Jaké účinky by měla krev takového tvora? 

Claydon Torcreek žije ve čtvrti, která je známá jako útočiště pro různé zloděje a jiné pochybné existence. A také je neregistrovaný Krvožehnaný. Nedobrovolně se zapojuje do výpravy za hledáním bílého dragga, kde má sloužit jako spojení na agentku Lizanne. Bohužel strýc, který skupinu vede, ho moc rád nemá, ale jinak jejich spojenectví funguje dobře. Lizanne Lethridgová je tajná agentka. Můžete si ji představit jako steampunkovou verzi Jamese Bonda a dokonce tu má takového svého pana Q. Jakožto tajná agentka by měla jednat s chladnou hlavou, ale přesto si při jedné misi oblíbí mladou dívku. Měla působit jako její služka a mezitím splnit hlavní cíl mise. A poslední je Corrick Hilemore. Jako jediný z hlavní trojice není Krvožehnaný. Nicméně se podle všeho jedná o schopného velitele, který se dokáže rychle přizpůsobit situaci a ostatní ho respektují.

Vyprávění se odehrává ze třech úhlů. Přitom dva z nich jsou propojené díky tomu, že Clay a Lizanne spolu dokáží komunikovat na dálku. Ta komunikace je zajímavá, protože nejen, že spolu mluví, ale můžou si předávat i vizuální vjemy. V příběhu figurují draci a lektvary, které lidem propůjčují vylepšené schopnosti, ale zároveň je to svět plný technických udělátek, palných zbraní, lodí na páru. Zkrátka technika a magické prvky jsou tady pospolu, aniž by to působilo jako nějaký slepenec. Ono ani to používání produktu není neomezené. Člověk po tom sice zvládne víc než obvykle, ale nemůže to využívat bezhlavě, aby se nezničil. Knížka je opravdu objemná a to se jedná o první díl trilogie, takže se je na co těšit. Autor se rozepsal a všechny tři linky mají svůj prostor. Ať už jsme třeba na lodi, kde se Anthony Ryan věnuje popisům bitek nebo obyčejnému cvičení posádky a dalších detailů. Nebo života Lizanne, která je nejdřív jako služka mladé slečny a později musí využívat jak svých zkušeností, tak produktu, aby přežila. Ano, je toho hodně, ale i když se autor věnuje detailům, tak se stejně věnuje bitvám a soubojům muže proti muži. Nemluvě o scénách se samotnými draky, které jsou epické. Kapitoly obvykle končí v nějakém napínavém okamžiku.

První díl končí a jsme na začátku nových spojenectví. Hrdiny čeká pokračování dobrodružství a kdoví co přinese. Už závěr ukázal, že autor umí překvapit.




Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Oheň probuzení.

Komentáře

  1. Nad touhle knihou pořád váhám. U Stínu krkavce mě strašně nadchnula Píseň krve, ale Pán věže a (hlavně) Královna ohně mě zas celkem otrávily, takže si nejsem jistá, jestli se pouštět do něčeho dalšího :D. Navíc už jen z anotace mám vážně pocit přeplácanosti a nejsem si jistá, jestli to v rámci celé trilogie Ryan zvládne ukočírovat... ale to asi ukáže až čas, až vyjde vše :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bohužel to porovnat nemůžu. Sám jsem četl jen Píseň krve a Pán věže zatím čeká na poličce. Ono to asi může vypadat jak je to zhuštěné do té anotace. Ale v té knížce mi to přeplácané nepřišlo. Myslím, že ve dvojce to bude spíš rozvíjet než aby tam dával ještě další novinky. Ale jak píšeš..to se ukáže časem.

      Vymazat
  2. Odpovědi
    1. Tak uvidíš až vyjde druhý díl...třeba tě to chytne. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio