Ohnivá křídla: Dračí věštba - Tui T. Sutherlandová


Autor: Tui T. Sutherlandová
Překlad: Zdík Dušek
Počet stran: 312
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Po mnoho generací válčí sedm dračích kmenů o prastarý ztracený poklad. Tajné hnutí Spáry míru je však rozhodnuto dlouholetou válkou ukončit a konečně nastolit mír. Proroctví hovoří o tom, že boje může pomoci ukončit velká oběť. K naplnění věštby je proto shromážděno pět dračích mláďat. Proti jejich vůli je drží v tajné jeskyni a připravují je na jejich poslání. Dráčata však nechtějí slepě čekat na svůj osud. Rozhodnou se, že z jeskyně uprchnou a pokusí se najít své domovy, ze kterých byla násilím vytržena. Uspějí, nebo je jejich věznitelé dostihnou?



V jeskyni, která se nachází neznámo kde, žije několik draků. Tři dospělí draci jménem Poštolka, Dunák a Bláník zde drží pětici dráčat od doby, kdy to byla nevylíhnutá vejce. Dráčata Hliňák, Tsunami, Hvězdoplav, Slunéčka a Zářena jsou tu držena proti své vůli kvůli proroctví, které říká, že pětice dráčat má ukončit války a přinést mír. Mladí draci se učí ze svitků, cvičí se v soubojích a občas jim dospělí přinesou živou kořist, aby věděli jak lovit. To vše probíhá v jeskyni, takže to má svoje limity. Jeden den do jeskyně přiletí drak Jasnovid, který před lety řekl ono slavné proroctví a přišel zkontrolovat, jestli mladí draci vyhovují nárokům tajného společenství Dračí spár a samozřejmě proroctví samotnému. Což se ukáže jako zásadní problém, kvůli věci, jenž se odehrála před lety. Tehdy totiž bylo jedno z vajec rozbito. Draci se tehdy obávali o proroctví a potřebnou pětici doplnili vejcem od Dešťoletů. Ale Dešťoleti jsou bohužel nejvíc podceňovaným dračím druhem a proto Jasnovid rozhodne, že Zářena (drak Dešťolet) musí být zabita. Už předtím se mladí draci bavili o útěku z jeskyně, ale nyní se z toho stala otázka života a smrti.

Ve světě, který si autorka vymyslela, existuje řada různých draků. Například Nebeleti, Ledoleti, Bahnoleti, Nocileti a další. Každý druh má kromě typického vzhledu nějaké vlastnosti a schopnosti. Některé druhy umí předpovídat budoucnost, chrlit oheň, plavat pod vodou, ale to už se dozvíte sami. Draci mají svá království, paláce nebo vězení. Nejedná se tedy jen o nějaké krvelačné bestie, ale myslící bytosti s touhami a rozmary. Lidé se tady vyskytují, ale říká se jim paběrači a mají víceméně pouze úlohu kořisti. A snaží se krást drakům jejich drahocenné poklady. Nicméně paběrači a draci navzájem svojí řeči nerozumí. Hliňák je Bahnolet, ale svoji rodinu a zvyklosti svého druhu nezná. Ví jen, že když byl malý, tak se pokusil ostatní draky ještě ve vejcích zabít. Navzdory téhle divokosti mu ale souboje moc nejdou a o to více se Poštolka snaží jeho divokost probudit. Hliňák sice není nejchytřejší ze skupiny, ale snaží se ostatní ochraňovat. Tsunami je Mořelet a je to divoká dračice, která se postaví proti všem, pokud to považuje za správné. Slunéčka je z pětice nejvíc naivní a věří v dobré úmysly jejich starších dozorců. 


Knížka sice není ilustrovaná, ale na začátku je moc pěkná mapa světa. A u jednotlivých dračích druhů v rejstříku je každý nakreslený. Už podle jednotlivých jmen se dá odhadnout, že celá série je určená pro mladší čtenáře. Myslím, že je to dobrý start, pokud chcete dítě přivést ke čtení fantasy. Co by někoho mohlo trochu odradit je plánovaná délka patnácti knih. Ale příběh je napsaný dost čtivě a tak to rychle odsýpá. Proroctví, kterému musejí hrdinové zabránit je sice často užívané téma, ale to nevadí. Obrovské lákadlo jsou právě samotní draci a já sám jsem zvědavý, co se o dračím světě dozvím příště. Samotný obrovský konflikt a války jsou popsány jen hodně letmo a jednoduše. O rebelské skupině Dračího spáru nebo Tajemných nociletech nevíme prakticky nic. Příběh nám ukazuje jak jsou dráčata spojená přátelstvím a jeden druhému pomáhají. Ale i mezi draky se najde prostor pro žárlivost a někde v pozadí číhá i zrada.

Dračí věštba působí slibně. Jsou tady opakované příběhové pilíře v podobě proroctví a skupině vyvolených draků, kteří tomu mají zabránit. Ale právě zajímavý dračí svět je tím, co mladé čtenáře přitáhne. První díl uteče jako voda a budete chtít vědět, jak to bude dál.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Ohnivá křídla: Dračí věštba.


Komentáře

  1. Tak to vypadá jako moc pěkný příběh :) Mám ráda draky v knihách, takže si tuhle určitě musím přečíst :) děkuji za tip :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka