Kruh - David Eggers


Autor: David Eggers
V hlavní roli: Radek Valenta
Délka: 16 hod. 36 min.
Vydává: Audiotéka

Anotace:
Kruh - audiokniha obsahuje společenský román z blízké budoucnosti, v níž je pionýrem pokroku společnost Circle. Klíčem k blahobytu je podle ní maximální otevřenost a transparence na síti. Opravdu chceme jeden o druhém vědět úplně všechno? Máme ve světě sdílení informací ještě právo na tajemství a soukromí? Autorem je Dave Eggers. Čte Radek Valenta.

Hlavní hrdinka Mae Hollandová získala svou vysněnou práci v Kruhu, největší internetové společnosti a sociální síti na světě. Otevřely se jí tak dveře do světa luxusu, skvělých restaurací a nejmodernějších technických vymožeností. Zaměstnanci Kruhu jsou smetánkou, nosí nejkvalitnější oblečení, stojí u zrodů trendů a svými nápady vylepšují svět. Kniha může být chápána jako varování před přílišnou otevřeností a sdílením osobních informací na internetu. 
Mae Hollandová nastoupila do nové práce v Circlu. Místo v oddělení Péče o zákazníky získala díky své dobré kamarádce Annie. Ta Mae tímto zbavila finančních problémů i nespokojenosti s bývalým zaměstnáním. Na své pozici má Mae relativně jednoduchý úkol. Zákazník jí napíše, ona mu má odpovědět, zákazník jí ohodnotí a pokud je hodnocení nízké, tak mu posílá zprávu a většina zákazníků své hodnocení opravuje. Za všechny dotazy dostává celkové hodnocení, které musí být co nejvyšší. To se děje na prvním monitoru. Na dalším s ní komunikuje nadřízený a další monitory postupně přibývají. Mae se její práce hned zalíbí, snaží se držet co nejlepší hodnocení. A hlavně jí těší, že na její práci hned reaguje nadřízený, který jí chválí, že si vede dobře, což z předchozí práce postrádala. Co se toho týče, plní si Mae svoje povinnosti skvěle. 

Když hlavní hrdinka nastoupí do Circlu, je hrozně vděčná své kamarádce Annie za takovou příležitost. V práci se snaží dosáhnout co nejlepších výsledků. Ale po práci chodí domů a nebo se potkává s rodiči či svým býválým přítelem Mercerem. Nebo se věnuje svému koníčku, což je jízda na kajaku. Ale postupně jí práce v Circlu zabírá víc času a pohlcuje ji. Mae si to ani neuvědomuje a mění se. Jako takový varovně zdvižený prst tu funguje právě Mercer, který není přístupem Circlu vůbec nadšený. Do toho všeho se čas od času objeví tajemný Calden, s kterým si Mae užívá milostné vzplanutí.

Radka Valentu budou znát určitě všichni příznivci českých pohádek, protože si zahrál Jindru v Princezně ze mlýna 1 a 2. Kruh rozhodně není jeho první audiokniha. Pro Audiotéku už načetl Biomanželku a volné pokračování nazvané Biomanžel od Michala Viewegha. Hlavní hrdinkou příběhu je sice žena, ale využívá pohledu třetí osoby takže vůbec nevadilo, že četl muž. Radek Valenta čte knihu rozvážným tempem. Slova vyslovuje s lehkým důrazem. Pro ženské hlasy využívá jemnější polohu hlasu, ale jinak jednotlivé figury moc nerozlišuje. Jako oddělovač slouží krátká melodie, která působí zneklidňujícím dojmem. A tím jen podtrhuje vyznění celého příběhu.

Příběh slouží jako takové varování, kam až by mohla dojít nezdravá posedlost sociálními sítěmi a neustálou kontrolou. Autor vše rozehrává pomalu a dávkuje postupně. Na začátku to vůbec nevypadá zle. Třeba umístění kamery na pláž. Ta kamera funguje samozřejmě online a kromě toho, kdo jí instaloval jí budou moci sledovat i další lidé a zjistit, jestli jsou třeba vhodné vlny na surfování. Ale ty kamery můžou být za chvíli všude a díky velikosti jsou těžko odhalitelné. Nebo je tu způsob jak zabránit únosům dětí. To zní ideálně, že? Dítě dostane do těla čip a během pár minut je hned k nalezení. Na čip je možné i nahrávat různá data. Jenže co to znamená do budoucna? Že každý člověk bude neustále monitorován. V knížce je jasné, že kdo o sobě nedává na sociální síť různé příspěvky, fotky nebo videa tak jakoby zkrátka nežil. Ve snaze mít co nejlepší výsledky se reálný život vytrácí a nahrazuje ho ten virtuální. Jak je celá kniha pomalá a rozvláčná, tak konec je pořádně akční a napínavý. A krásně je na něm vidět, jak je celý sytém Circlu na hlavu postavený. Z rozuzlení opravdu mrazí. V příběhu dojde také na několik sexuálních scén. Kniha je pro dospělé, takže jsou tu i ostřejší výrazy.

Myslím, že tuhle knížku by si měl přečíst či poslechnout každý, kdo funguje na sociálních sítích. Zjistí tak, kam až by to mohlo vést (byť zde je to dohnané až za hranice). Hlavní je, že každý by měl mít právo na soukromí a sdílet jen tolik informací, kolik sám uzná za vhodné.



Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audioteka.cz za poskytnutí audioknihy Kruh.



Komentáře

  1. Pěkná recenze :) Knihu jsem četla a na jednu stranu se mi líbila. Bylo to takové správně děsivě realistické a vidět, kam až ta posedlost sociálními sítěmi může dojít bylo fakt zajímavé. Ale na druhou stranu jsem se pak při čtení i dost nudila.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji. :) U audioknihy je výhoda, že ty nezáživné pasáže může utáhnout narátor příjemným hlasem.

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Poutník, čarodějnice a červ - Christopher Paolini

Aktuality 18. týdne: Jeho temné esence

Ve stínu slunce - Jakub Mařík

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Petrademone: Kniha bran - Manlio Castagna