Doktor Proktor a vana času - Jo Nesbø


Autor: Jo Nesbø
V hlavní roli: David Novotný
Délka: 7 hod. 13 min.
Vydává: OneHotBook

Anotace:
Doktor Proktor odcestoval do Paříže, aby znovu našel svou dávnou lásku. Líza s Bulíkem o něm nemají žádné zprávy, dokud nepřijde pokroucená pohlednice s šifrovanou prosbou o pomoc. Aby Julietu Margarínovou získal zpět, musel se doktor Proktor pomocí svého vynálezu - vany času - vydat do minulosti, kde byla dvojice proti své vůli rozdělena. Jenže tam zůstal uvězněn. Bulík s Lízou tudíž vyrážejí do pařížského penzionu Pomfrit, ale neplánovaně i do Moulin Rouge na počátku 20. století, na Tour de France 1969, do Napoleonova tábora u Waterloo roku 1815, pod gilotinu za Velké francouzské revoluce nebo do rouenské vězeňské cely jisté Johanky z Arku dne 30. května 1431...
Líza a Bulík dostanou pohlednici s prosbou o pomoc. Protože je text zprávy zašifrovaný, chvilku jim přečtení trvá, ale nakonec to zvládnou. Musí se vypravit do domu doktora Proktora a odnést odsud sklenici s mýdlem času, jisté speciální svorky a hlavně odcestovat do Paříže. Peníze na letenky mají dostat za prodej známky z pohlednice. Bulík si raději vezme i trochu prdonautího prášku. V obchodě, který jim doktor doporučí, peníze za známku získají a především se potkají s děsivou Rašplí. Poté už se můžou vypravit do Paříže.

Doktor Proktor a vana času je druhý díl tetralogie pro děti a opět jej namlouvá herec a dabér David Novotný. Natáčení jej podle vlastních slov bavilo stejně jako u předchozího dílu. I když i tentokrát dojde na použití prdonautího prášku, žádného takového zvuku se nedočkáte. Hlavní prostor byl věnovaný bublavému zvuku, který doprovází používání vany času. Bulík a Líza kolikrát mluví nosovým hlasem, protože mají na nose svorky. Doktor Proktor se v příběhu vyskytne až za dlouhou dobu, takže si ho tentokrát moc neužijete. To už je věc, kterou audiozpracování nemůže nijak změnit. I tak Proktorovu pozici nejvýraznějšího hlasu s přehledem ovládla Rašple. Už jméno postavy dává tušit jak její hlas bude znít. Je hodně drsný a chraplavý. Vlastně se není čemu divit, že z ní Bulík strachy koktal. I při poslechu budete mít mrazivý pocit v zádech. Před jejím příchodem na scénu se obvykle ozýval jeden zvuk, který nebyl nijak nahrán. Bylo jen řečeno, že se zvuk ozval. Možná z obavy, aby nebyl příliš otravný, ale myslím, že by to jen podtrhovalo dojem z postavy. Oproti ní je tu ještě hlas Juliety, který naopak působí příjemně a jakoby lehce.

Audiokniha je o několik hodin delší než její předchůdce a kromě bublavého zvuku přináší i nový hudební podkres. Do toho se můžete zaposlouchat v kapitole Tokyo. Skladba se mi hodně líbila. Navazovala dojem, že jste skutečně někde v Tokyu. Když už jsme u toho, hodně se s hlavními postavami nacestujeme. A to nejenom v čase, ale i prostoru. Například to tábora Napoleona nebo na Tour de France. S tím se váže celá řada vtipných situací. Třeba Bulíkovo povzbuzování jednoho účastníka závodu, ale to už si můžete poslechnout sami. 

Druhý díl rozvíjí doktorovu minulost, která byla už naznačená v prvním dílu. Proktor samotný tu nemá tolik prostoru a většinu času funguje jako jakási šedá eminence někde v pozadí. V audioknize se cestuje časem i prostorem, což má za následek různé vtipné, ale i napínavé momenty. Kromě toho se děti hravou formou seznámí s některým historickými postavami. Jako protipól humoru funguje děsivá postava Rašple, které by k dokonalosti chyběl jeden charakteristický zvuk. Pokud se vám líbila jednička, dvojkou se určitě nezklamete a potěší vás delší stopáž.



Na závěr bych chtěl poděkovat vydavatelství OneHotBook za poskytnutí audioknihy Doktor Proktor a vana času.



Komentáře

  1. OneHotBook mají audioknížky super! :) Moc pěkná recenze, možná Proktora koupím bratrancům k narozkám :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky to jsem rád. Já myslím, že budou mít kluci radost. :)

      Vymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio