Kostičas - Samantha Shannonová


Autor: Samantha Shannonová
Překlad: Lenka Kapsová
Počet stran: 480
Název série: Kostičas
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Host

Anotace:
Příběh začíná v roce 2059. Devatenáctiletá Paige Mahoneyová pracuje v londýnském kriminálním podsvětí, kde působí jako jakási „spojka“ či „posel“ — je krajinochodec, zvláštní typ jasnovidce, a díky svým schopnostem se dokáže vnořit do mysli druhých lidí. Žije v represivním režimu Scion, kde páchá velezradu už jen tím, že dýchá. Jednoho dne se její život navždy změní. Je přepadena, unesena a převezena do někdejšího Oxfordu, města, které před dvěma sty lety zmizelo z map. Tam je Paige vydána na milost a nemilost Strážci, nejkrásnější, ale zároveň nejděsivější bytosti, jakou kdy potkala…
Paige se po pátrání v éteru chce vrátit domů ke svému otci. Po práci jí měl za odměnu čekat volný víkend. Při cestě vlakem si všímá jednoho muže. Oproti ostatním cestujícím je taky jasnovidec, konkrétně médium. Po několika projetých stanicích vlak zastaví, protože má proběhnout kontrola. Mahoneyová znervózní, ale snaží se zůstat v klidu. Bohužel, muž se pokusí na dva četníky zaútočit a uprchnout. Paige v tu chvíli jedná prakticky bez rozmyšlení a chce strážníky zmást. Pomocí svého ducha pronikne do snové krajiny obou strážců, jednoho zabije a druhého se jí podaří připravit o zdravý rozum. V nastalém zmatku uprchne domů. Tam jí později najde skupina v červeno-černých uniformách a převeze do Prvního Šeolu (někdejší Oxford).

Samantha Shannonová se narodila roku 1991 v Londýně. Vystudovala obor anglický jazyk a literaturu na Oxfordské univerzitě. Kostičas je její první vydaný román. Už od třinácti let však psala povídky a v roce 2011 dostala nápad na román s jasnovidci. Autorka plánuje napsat sedmidílnou sérii. Druhý díl The Mime Order vyjde v říjnu.

Paige Mahoneyová je chráněnka Jaxona Halla. Ona je přesně ten typ člověka, kterému řeknete nechoď na jih a rovnou tam půjde. Ačkoliv by měla projevovat svému dozorci úctu, tak ho nenávidí a chová se k němu drze. Na druhou stranu ví, že tohle si nemůže dovolit k Nashiře Sargasové, protože ta by ji bez váhání zabila. Hodně často se stává, že se Paige naštve. Patří mezi jasnovidce a její nadání se řadí mezi ty nejvíc ceněné. Jako krajinochodec může vstoupit do mysli ostatních lidí. 
Strážce patří mezi Refájce. To že si po příchodu vybral Page bylo neobvyklé, protože si k sobě lidi nebere. To ovšem neznamená, že v jeho sídle nejsou lidští otroci. I k těm se však Strážce chová jinak, než ostatní Refájci.

Začátek knihy je trochu složitější, protože autorka musí vysvětlit čtenáři řadu věcí. Jak funguje společnost v roce 2059, co Paige umí a informace o jasnovidectví celkově. Poté, co se Paige dostane do dřívějšího Prvního Šeolu, čeká nás další vysvětlování. Ale informací už není tolik. Postavy mluví slangem (typické hlavně pro kriminální podsvětí) a v textu se objevují různé novotvary. Naštěstí na konci knihy najdete praktický slovníček pojmů, takže není problém podívat se co vlastně jaké slovo znamená. Jak už jsem psal výše, když se Paige dostane do Prvního Šeolu, všechny Refájce nenávidí a myslí jen na to, jak odtud uteče. To se dá pochopit, ale na druhou stranu, ani v Londýně není svobodná. Musí ukrývat svoje schopnosti před společností a také si lze jen těžko představit, že by jí prošla vražda. Příběh je vyprávěný v první osobě. Současnost střídají úseky vzpomínek, které čtenáři ukazují, jak hlavní hrdinka začala objevovat své speciální nadání či jak se setkala s Jaxonem. První kniha série má sice uzavřený konec, navzdory tomu však kniha pokládá další otázky a nechává některé věci otevřené.

Kostičas rozhodně není žádná tuctová dystopie. Kombinuje v sobě fantasy i steampunk a spolu se zvláštním slovníčkem se jedná o neobvyklý počin. Počátek je kvůli přívalu informací možná trochu zmatený, ale to se rychle srovná a poté už se můžete nechat unášet dějem a snažit se spolu s Paige přijít několika záhadám na kloub.



Na závěr bych chtěl poděkovat nakladatelství Host za poskytnutí recenzního výtisku knihy Kostičas



Komentáře

  1. Moc se na ni těším a díky tvé recenzi ještě víc. :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju, já si teď musím počkat na další díl. :)

      Vymazat
  2. Taky už se těším na další díl. Paige mě občas trošku štvala, přesně jak říkáš, nechoď do leva a just tam půjde, ale celkově jsem si jí docela oblíbila :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chvilku si budeme muset počkat, ale ono to uteče. :) Každopádně jsem zvědavý co se bude dít dál.

      Vymazat
  3. Odpovědi
    1. Knížka určitě stojí za přečtení. Sice jsem ještě nedržel její papírovou podobu, ale prý má na dotek zajímavou obálku.

      Vymazat
  4. Výborná kniha. A souhlasím s tím začátkem, chtělo to nervy. Ale stálo to za to! Těším se na pokračování.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio