Děti víl - Stefan Bachmann


Autor: Stefan Bachmann
Překlad: Barbora Lyčková
Počet stran: 328
Název série: The Peculiar
Pořadí v sérii: 1
Nakladatelství: Knižní klub

Anotace:
Bartoloměj a Hetička nejsou obyčejné lidské děti – jejich otec byl jedním ze Sídhe, národa vznešených elfů. Obyčejný smrtelníkům se moc nepodobají – mají strnulý černý pohled a na hlavách jim místo vlasů raší větvičky. Žijí ve městě Bathu, které se stalo útočištěm nadpřirozených bytostí pronásledovaných lidmi. Když náhle začnou za tajemných okolností umírat vílí děti, musí Bartoloměj spojit síly se zneuznaným mladým politikem Arturem Jelibo a vypátrat vraha dřív, než se součástí hrůzného spiknutí stane nedobrovolně i on sám.
Malý Bartoloměj Kotlík pozoroval skrz špinavé okno venkovní ulici a hlavně jednu dámu ve fialových šatech. Na dítě má dost pochmurné myšlenky, protože si myslí, že vracet se bude leda tak na hrobníkově káře. Sice si původně četl, ale dál svojí pozornost věnoval té krásné paní. Zavolal také svou setru, aby se šla z okna podívat. Ta paní šla k protějšímu domu. Nechala si z obydlí přivézt chlapce s vílí krví a poté se za pomoci nějaké magie přenesla i s klukem pryč.

Stefan Bachmann se narodil roku 1994 v Coloradu. Nyní žije ve Švýcarsku a studuje klasickou hudbu na konzervatoři. Knihu Děti víl začal psát ve svých šestnácti letech. Kromě psaní, čtení knih a sledování filmů také skládá hudbu a hraje na několik nástrojů. Například na varhany, piano, housle, flétnu a harmoniku. Děti víl se řadí do žánru steampunk. Na stránkách Stefana Bachmanna si můžete poslechnout hudební doprovod ke knize.

Bartoloměj Kotlík je hlavní postavou příběhu. Chlapec se od normálních dětí ovšem dost liší. Je totiž podvrženec - syn elfa a lidské ženy. Na jeho sestře Hetičce je to však vidět na první pohled, protože má, na rozdíl od bratra, místo vlasů větvičky. Také mají černé oči. Bartoloměj by si přál domácího skřítka, aby nemusel čistit kamna nebo natahovat strojek na ždímačce. Skřítek by žil u nich a sloužil jim. Jenže skřítka si musíte přivolat a hrozilo by, že přijde nějaký zlý a to by znamenalo potíže. Obě děti žijí v Bathu a maminka je nepouští ven, aby jim někdo neublížil. Podvrženci jsou nenáviděni. Navíc někdo děti víl v poslední době vraždí. Další důležitou postavou je politik Artur Jelibo. Velmi rád spí do poledne a kupuje pralinky své ženě. Navíc je členem Tajné rady Jejího Veličenstva.

Sama obálka vás ještě před čtením upozorní, že se jedná o steampunkový příběh. Ale od začátku. Do Anglie se vrátily víly! Tedy nejen ony, ale i goblini, satyři, gnómové a duchové. Mezi lidmi a bytostmi vypukla válečná vřava, protože se samozřejmě nechtěly řídit lidskými zákony. Jenže lidé přišli na to, že magii těchto bytostí zastaví zvony a také železo. Proto se začalo zvonit každých pět minut a zvýšilo se používání mechanických strojů. Většina bytostí se podrobila, ale elfové se nevzdali a neodpustili lidem jejich vítězství.
Kniha je psaná z pohledu třetí osoby. Úhel pohledu, ze kterého je psaný příběh, se střídá mezi Bartolomějem a panem Jelibo. Steampunková stránka příběhu se projevuje například mechanickým ptáčkem na natahovací klíček, který doručuje zprávy a má naprogramované určité trasy. I přes všechna opatření se v příběhu objevuje magie. 

V závěru se příběh sice uzavře, ale vyvstanou nové skutečnosti a je jasné o čem bude vyprávět druhý díl. Příběh pěkně utíkal a obzvlášť v závěru byl pěkně akční a napínavý. Knížce dávám čtyři hvězdičky.


Za poskytnutí recenzního výtisku děkuji nakladatelství Knižní klub.


Komentáře

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Krysař - Viktor Dyk

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka