Štěstí na dosah - Irena Petříková


Autor: Irena Petříková
Počet stran: 224
Nakladatelství: Fragment

Anotace:
Ireně se splní přání - společně se dvěma kamarádkami odlétá na prázdniny do vysněného Londýna. Města, ve kterém září spousta hvězd nejen na nebi… Irena v něm prožije svůj sen, lásku i smutek. Podaří se jí najít svoje štěstí? 

Také jste někdy snily o klukovi z plakátu? Co byste dělaly, kdyby stál najednou před vámi? 
Každý z nás má nějaký ten vysněný idol, kterému by se chtěl přiblížit a prohodit s ním pár slov. Ať už je to zpěvák, který nás oslovuje svými nádhernými texty a melodiemi nebo spisovatel, jehož příběh nás chytil za srdce a nechce pustit. V duchu už máme připravených tolik vět a otázek, na které bychom se chtěli zeptat. Co by se ale stalo, kdyby ten „ó úžasný“ stál před námi a čekal, až z nás vypadne nějaké to slovíčko? Tahle věc se stala Irene na jejím výletě do Londýna. Co udělá, když se potká se svým idolem, do kterého je po uši zamilovaná? Bude to láska nebo hořké zklamání? 

Irena Petříková je jak nadějnou spisovatelkou, tak nadějnou hvězdičkou našeho hudebního nebe. Zatím ještě studuje konzervatoř, ale od mala se věnuje zpěvu a hře na klavír. Její skladby (a nejen ty, které byly zmíněny v knížce) můžete najít na You Tube. Knížka Štěstí na dosah je její prvotinou a řadí se do žánru YA. 

Hlavní hrdinkou je Irena Petříková. Říkáte si, že to není možné? Ale ano. Příběh sice není přímo autobiografický, ale objevují se v něm i nějaké ty pravdivé věci. Irena je obyčejná holka, která studuje pražskou konzervatoř a na víkendy jezdí domů na Moravu. A má moc hodnou maminku, která jí a jejím dvěma kamarádkám zařídila brigádu v Londýně. Tím se nám do příběhu dostávají další 2 postavy – Kate a Liz. Děvčata sice mají klasická česká jména, ale říkají si po anglicku, aby v Londýně zapadly. Z kluků tu máme Olivera, syna majitelů kavárny, ve které dívky pracují. Oliver je zamilovaný do Irene, ale ona do něho ne. A nakonec chlapecká kapela, ve které zpívá Harry, Irenin zbožňovaný. Zajímavou roli v příběhu má další člen kapely Neill a asi jedna kapitola je napsaná z pohledu Luise, který také hraje ve skupině.

Knížka se mi líbila. Řekla bych, že to byla taková ta klasická prázdninová romantika. Prostě knížka k odpočinku, když se zrovna nemácháte někde v rybníce a chcete si vychutnat sluníčko na dece. Je psaná formou deníku a prolíná se tu hned několik pohledů, jak Ireny a jejích kamarádek, tak chlapců z kapely. Určitě je to zajímavé zpestření, vidět všechno hned z několika úhlů. Když jsem byla tak v půlce, tak jsem si myslela, že naprosto přesně můžu říct, jak to skončí. Ale to jsem se dost zmýlila. Ten konec mě opravdu dostal a brečela jsem celou poslední kapitolu.

Knížce bych dala 3 hvězdičky a doporučila bych ji určitě každému, kdo si chce přečíst něco odpočinkového. I když si myslím, že zrovna tahle knížka by byla spíše pro mladší ročníky a asi bych si ji užila víc, kdyby mi bylo tak o 5 nebo 6 let méně, jsem ráda, že jsem měla možnost si knížku přečíst. Doufám, že Irena se nedá zastrašit množstvím nových českých autorů a bude psát dál.

zdroj: veeeebookshelf.blogspot.cz
Na závěr bych chtěla poděkovat nakladatelství Fragment za poskytnutí recenzního výtisku.

Komentáře

  1. Původně jsem si tuhle knížku ani nechtěla přečíst, ale po tvé recenzi si ji prostě musím přečíst! :)

    OdpovědětVymazat
  2. To jsem ráda, že moje recenze někoho zaujala :-)

    OdpovědětVymazat
  3. Co všechno byl sen a co ne?

    OdpovědětVymazat
  4. Já to četla. Jenže jsem to nepochopila :-)

    OdpovědětVymazat
  5. PROSÍM!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemůžu to napsat pod recenzi, to by bylo nefér k těm, co to ještě nečetli, ale jestli máš nějaký účet na goodreads nebo databázi, tak ti to můžu napsat do zprávy :-)

      Vymazat
  6. Nejlepší knížka přečetla sem jí za 2 dny nemohla sem se od ní odtrhnout=D

    OdpovědětVymazat
  7. Je to nejhezčí knížka co jsem zatím četla. Přečetla jsem ji asi za 4 dny protože u týdhle knížky nevíte kdy přestat. Určitě bych jí všem doporučila. Ale u na tom konci je to fakt smutný.

    OdpovědětVymazat
  8. Až na to že se píšou trochu jinak .. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo se píše jinak?? Moc jsem to nepochopila :-)

      Vymazat
    2. myslíš jména? Jo, to se píšou. Ono je to schválně upravený kvůli zákonům :D

      Vymazat
  9. je to dokonalá knížka strašně moc se mi líbí jenže nechápu co by sen a co ne :)

    OdpovědětVymazat
  10. je to krásná knižka nejlepši co jsem četla :-( akorát ten konec je hodně smutnej bulela jsem jak při tytanyku :-D

    OdpovědětVymazat
  11. Tedy, páni, jsi (jste) asi jedna z mála, která tuhle knížku úplně neodepsala

    OdpovědětVymazat
  12. nechápala sjem poslední stránku knížku když tam napsala vůbec mi nevadí že m iprávě ted harry zpívá o tom jak sjem krásná protože ví že mi to může říct protože sedí vedle mě
    to jako se jí zdálo nebo opravdu vedle něj seděla a ej živá nebo jak?
    jinak knížka se mi líbila jenom bych irenu nenechala zemřít pokdu teda zemřea a na konci nebyla živá

    OdpovědětVymazat
  13. Prostě luxusní knížka.
    Memi idoly jsou taky kluci z one direction a nečekala jsem že je autorka v knížce znázorni .
    Nádherná knížka moc se mi líbí

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Sněhové vločky - Caitlin Sainio