Sektor osm: Obránce perimetru - Michael Atamanov



Autor: Michael Atamanov
Překlad: Jiří Matyskiewicz
Počet stran: 304
Nakladatelství: FANTOM Print

Anotace:
Ruslan je výborný počítačový hráč. Proto ho zaujme nabídka tajemného cizince. Má se stát jeho náhradníkem v záhadné hře Obránce perimetru. Jde o hru pro elitní „klub“ bohatých, kteří si v ní dokazují svou výjimečnost. Bohužel cizinci se v ní moc nedaří, a tak chce vše vyřešit angažováním skvělého stratéga Ruslana. Samozřejmě že jde o ilegální řešení… Probuzení v cizím těle je pro Ruslana první šok. Druhý, daleko větší, je zjištění, že se stal Georgem, členem Oranžového rodu a korunním princem Říše, a nachází se ve vesmíru na palubě těžkého útočného křižníku. Seznámení se zástupci mimozemských ras kudlanů a chameleonů je už opravdu jen drobnost… Po překonání prvotních nesnází se Georg/Ruslan pouští do hry a jeho neortodoxní přístup rychle slaví úspěch. A ten se neodpouští… Brzy musí čelit podrazům a intrikám nejen konkurenčních rodů, ale i z vlastních řad. Jenže na podobné hrátky možná moc času nezbývá, protože Říši napadli mimozemští vetřelci, cizáci, a jejich převaha je drtivá. Nastává pravý okamžik, aby Ruslan dokázal, že jeho pověst špičkového hráče vůbec nepřeháněla. Ve víru všech událostí ale Ruslan začíná stále více přemýšlet nad tím, zda se opravdu stále ještě jedná o hru… nebo je vše úplně jinak?



Ruslan zrovna zvítězil v bitvě, když mu do soukromé zprávy přijde nabídka od neznámého člověka. O chvíli později už spolu sedí v jedné restauraci a Ruslan se dozvídá o hře Obránce perimetru. Je to hra pro bohaté lidi, kteří chtěli něco opravdu speciálního a není snadné se mezi hráče dostat. Je to záležitost opravdu pro vyvolené. Cizinec ve hře bohužel není moc dobrý a protože nechce vypadat jako nějaký zelenáč, nabídne Ruslanovi tučnou odměnu, když za něj bude půl roku hrát. Samozřejmě se bude věnovat jen té hře a nikdo se nesmí dozvědět, že hraje někdo jiný. Konec schůzky už byl nějaký omámený a další den už se probral přímo ve hře jako Georg na palubě těžkého útočného křižníku.

Georg není zrovna oblíbený, což může Ruslan vidět díky herním statistikám. Během knihy se často ukazují hodnoty reputace pro různé osoby nebo celkově národy. Takže i když by měl Ruslan hrát aniž by upozornil na  změnu hráče, začne měnit Georgovo chování a budovat si respekt a lepší vztahy. Na druhou stranu že se to líbí jednomu nemusí znamenat, že budou nadšení všichni. Kromě úvodu se celá kniha odehrává přímo ve hře. Takovou drobnou výjimkou jsou rozhovory s cizincem, které probíhají když Georg/Ruslan ve hře usne. Ve hře je řada dalších postav. Manželka, se kterou je princ v neustálé hádce se tolik neukáže. Dále je tu pak jeho malá dcera nebo bratr. Více prostoru už dostane jeho androidí asistentka, osobní strážce a jiné postavy z posádky.


Kniha pojednává o hraní Obránce perimetru, ale kromě vyskakování oken se změnou reputace a vztahů nic nenasvědčuje tomu, že se jedná o hru. Ruslan hru po celou dobu neopustí a pochybuje, zda se jedná opravdu jen o hru. V tomhle ohledu se zatím nic nevyřeší. Sektro osm je první díl série a na nějaké vyřešení problému si budeme muset počkat. Ruslan velí několika lodím různých velikostí a tříd. Pro další hraní musí shánět nové lodě aby byl bojeschopný, zajišťovat opravy , posádku a to se neobejde bez financí. Příběh se točí kolem toho, že se Georg začne hodně zlepšovat, což se některým osobám nelíbí a tudíž se ho snaží zdiskreditovat. A zároveň je tu hrozba útoků cizáků. Čtenář se dočká vesmírných soubojů, které pěkně odsýpají a nejsou popsány nějakými složitými technickými obraty. Příběh končí bohužel v tom nejnapínavějším momentě.


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Sektor osm: Obránce perimetru.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Krysař - Viktor Dyk

Fan překlady knih

Letní host - Alison Andersonová

Asfalt - Štěpán Kopřiva

Měsíční chvástačka 1/2

Saturnin - Zdeněk Jirotka