Amarylis z Aminty - Nina Aderito


Autor: Nina Aderito
V hlavní roli: Bohdan Tůma
Délka: 6 hod. 18 min.
Vydává: Redbell

Anotace:
Pohádková audiokniha Amarylis z Aminty. Napsala Nina Aderito, čte Bohdan Tůma.

Dokáže malá princezna zvítězit nad chamtivostí a nenávistí?

Nejkouzelnější příběh široko daleko vás zavede do té nejprapodivnější země - Evthalie. Do míst, kde zlo téměř nemá šanci, kde se žije zvířaty bok po boku a ještě ke všemu se tam nepoužívají moderní technologie, ani telefony ne!

Princezna Amarylis má jen jednoho rodiče a učitelka ji nenávidí. A ke všemu ji někdo neustále pozoruje. Že by to byl hradní skřítek? Nebo snad zákeřná učitelka? Kdo ji vysvětlí, jak to tu chodí? Naštěstí ji v tom pomůže parta kouzelných kamarádů. Jenže podaří se jí nakonec uniknout ze spárů zlé učitelky Matrony? O tom všem vypráví jedinečný Bohdan Tůma.

Amarylis je princezna z Aminty. Před léty byla poslána pryč, ale nyní se do své země vrací. Na hradě jí sice čeká její otec, ale ten o ní vůbec nejeví zájem. Naštěstí jsou tu i další lidé a bytosti, s kterými se Aminta spřátelí. Naopak jsou tu i lidé, kteří by princeznu Amarylis nejraději vůbec neviděli. 

Aminta je sice pohádková země, ale existuje vedle našeho světa stejně jako třeba slavná Narnie nebo Bradavice. Do Aminty by se podle jedné kapitoly dalo dostat i autem pokud by k tomu měl člověk ty správné vlohy. Do téhle země se totiž nedostane nikdo zlý. Také tam nepoužívají telefony a nejedí zvířata.

Tím si ale na sebe autorka upletla bič, protože o Matroně a proradném rádci se rozhodně nedá říct, že by to byli dobří lidé. Oba sledují své vlastní zájmy a neváhají škodit ostatním. V závěru autorka nějak vysvětluje, jak se dva špatní lidé dostali do země, kam zlí lidé jinak nesmí, ale působí to na mě šroubovaně. To, že autorka do dětské knížky dala vegetariánství mi ani nevadilo, protože tam není napsané ať děti nejí maso, protože je to špatné. Takže myslím, že se rodiče nemusí v tomhle ohledu bát. Nina Aderito do knihy také promítla to, že všude nachází čtyřlístky.

Audiokniha je doplněná o pohádkovou melodii. Ale to není všechno. Tvůrci si s tím vyhráli a nahrávka je doplněná o různé zvuky jako třeba zavíraní dveří, foukání větrů nebo zvuky kuchyně. Také Bohdan Tůma krásně načetl celý příběh. Jako král a dědeček měl hluboký hlas, jako rádce byl patřičně slizký a jako samotná princezna se snažil o jemný dětský hlas.

Polovina knihy je o tom jak se Amarylis rozkoukává v novém světě. Poznává tam přátelé a zvláštní bytosti. Také se dozvídáme více o tom, proč kdysi z Aminty musela pryč. Až v druhé polovině začne nějak řešit problém s Matrónou a rádcem. Jsou tu nějaké mezery jako třeba u koho byla tedy princezna ve vyhnanství nebo kostrbaté vysvětlení zla. Audioknize hodně pomáhá vyšperkované technické provedení a práce narátora.




Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu Audioteka.cz za poskytnutí audioknihy Amarylis z Aminty.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden