Zlo - Peter Newman


Autor: Peter Newman
Překlad: Milan Žáček
Počet stran: 432
Nakladatelství: Host

Anotace:
Němý hrdina beze jména se vrací.

Na jihu to v Thrlině začíná vřít. Zlo, Gammin meč, se probouzí a volá, že chce být ještě jednou použit v boji. Jenže Tulák si našel domov, usadil se a volání ignoruje. Frustrovaný meč křičí, dokud mu neodpoví někdo jiný. Jmenuje se Vesper.


Od té doby, kdy se Tulák vrátil ze svého putování, uplynula pěkná řádka let. Společně s Ranařem, Vesper a kozou se usadil na samém okraji Zářícího města, aby byl stranou všech problémů a měl klid. Vesper už je dospělá dívka, která se stará o kozy. Jako třeba o to malé kůzle, kterého si jeho matka nevšímá. Jenže klid naruší meč. Něco se začíná dít a meč to rozhodně nenechává chladným. Probudil se. Dožaduje se pozornosti. Nicméně Tulák už s tím nechce mít nic společného, meč zabalí do kabátu a snaží se ho ukrýt. Meč se však neodbytně snaží upoutat pozornost a tak se stane, že ho Vesper najde. Dívka se rozhodne, že meč odnese jinam, kde si bude moct vybrat nového nositele. Protože otce má moc ráda, i když na ní neustále dohlíží a nechce, aby ho meč dál trápil. Ale než dojde přímo do města, potkává jednoho muže, který jejího otce také přemlouvá. I s mečem a kůzletem, které se rozhodlo jí doprovodit, nastoupí do lodi a letí pryč. A začíná její vlastní dobrodružství.

Jakožto dívka, která vyrůstala na farmě nemá Vesper žádné zkušenosti s bojem natož s ovládáním okřídleného meče. Má z něj respekt hraničící se strachem. Kvůli tomu velmi dlouho odkládá jeho tasení a když už dojde na souboj, tak raději použije pistol. Jinak ale platí, že se souboji raději vyhýbá a snaží se konflikt řešit domluvou. To souvisí s tím, že v každém vidí jeho dobrou stránku a to i když se jedná o démona. Její pozitivní smýšlení se dostává do konfliktu se společnicí Duo, která jí doprovází. O samotné Duo bych nerad něco prozrazoval, protože to čím je, hraje v příběhu důležitou roli. Nicméně platí, že je protikladem k Vespeřině důvěřivosti. Její bojové dovednosti jim oběma častokrát zachrání krk. Navzdory tomu, že je Duo tichá a Vesper naopak upovídaná, rodí se mezi nimi přátelský vztah. A kůzle ... to se svou tvrdohlavostí stará o zábavné momenty. Kromě těchto postav jsem si oblíbil také Samaela, který navzdory démonické podstatě prokazuje rytířské chování a čest.

Většina knihy popisuje příběh Vesper, Duo, Samaela i démonů. V některých kapitolách se retrospektivně vracíme tisíc let do minulosti a sledujeme příběh mladé otrokyně Massassi v továrně. Tam se ovšem odehrává jen kousek, protože mladá dívka odhalí něco zcela zásadního. Nechci zacházet do detailů, ale tahle část je určitě zajímavá a odhaluje střípek událostí, které jsem si doteď mohl pouze domýšlet. 
Vesper a Duo putují po světě, který byl kdysi technicky na vrcholu svých sil. Ale od té doby se toho hodně událo a spousta vynálezů je zničena a slouží jen jako podpěra pro pnoucí rostliny. Místo lesklého kovu rez, místo lidí pokroucené démonické bytosti. Samozřejmě ne všude je to tak špatné. Třeba farma, kde Vesper žila s otcem a strýcem Ranařem vypadá jako ideální místo k životu. Ale čím více se blíží k Trhlině tím je svět zbědovanější. V recenzi na Tuláka jsem to přirovnával k postapokalyptickému světu hry Fallout. Na démonech autor popustil uzdu své fantazii a všemu navíc napomáhá český překlad. Jména jako Stokotvářno, Loutka nebo Touha jen podporují vaší představivost. 


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Zlo.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden