Písařka ze Sieny - Melodie Rose Winawerová



Autor: Melodie Rose Winawerová

Překlad: Ondřej Frühbauer

Počet stran: 456

Nakladatelství: Metafora



Anotace:
Beatrice Trovato, mladá doktorka neurochirurgie, sice dobře ví, jak funguje lidský mozek, ale v záležitostech srdce se moc nevyzná. Po nenadálém úmrtí bratra letí jako jeho jediná dědička z New Yorku do toskánské Sieny. Bratr se tam zabýval událostmi z období morové epidemie ve 14. století. V Sieně jí zanechal dům a složku s výsledky výzkumu.
Beatrice se v domě usadí a stále hlouběji se noří do bratrova bádání. Jednoho dne narazí na deník malíře fresek Gabriela Accorsiho, na jehož obrazu šokovaně zahlédne vlastní tvář. Minulost a přítomnost se záhadně prolnou a Beatrice se ocitne v roce 1347 v Sieně, těsně před propuknutím morové rány.
S pomocí Gabriela odhalí spiknutí, jehož důsledky zasahují až do stovky let vzdálené budoucnosti. Stane se ale i něco nečekaného: Beatrice propadne nejen kouzlu Gabriela, ale také středověkého života. V okamžiku, kdy si černá smrt začíná vybírat první oběti, se musí rozhodnout, do které doby skutečně patří.

Písařka ze Sieny je příběhem ženy chycené v romantické a nebezpečné pasti lásky. Čtenářky Cizinky Diany Gabaldon či Dívky s perlou Tracy Chevalier budou uchváceny románem postaveným na časovém prolínání dvou příběhů, jednoho v současnosti a druhého v minulosti.

Zdroj: http://www.tuscany-traveller.com
Beatrice pracuje jako neurochirurg a je ve své práci opravdu dobrá. Nejen že je precizní, ale umí se doslova vcítit do pacienta. Když se jí to stalo poprvé, plně si neuvědomovala, co se vlastně děje. Ale nyní už ví přesně, kam ji cit vede a kam má říznout. Vychoval ji starší bratr Ben, ale kvůli své vytíženosti už ho dlouho neviděla a stýská se jí. Bohužel už ho navštívit nestihla. Beatrice se kvůli vyřízení pozůstalosti vydává do italské Sieny, kde Ben žil a pracoval a nachází zde nejen nové přátele, ale i staronovou zálibu - historii. Záhy se ponoří do bratrova výzkumu, díky kterému nachází deník malíře Gabriela Accorsiho. Jeho život i dílo ji velmi zaujme a při prohlížen jednoho z jeho obrazů najde známou tvář. Tu svoji. Tento zážitek ji vyvede nejen z rovnováhy, ale i ze svého času. Díky deníku se dostane do 14. století několik měsíců před největší morovou ránu v Evropě.


Photo by©Dana Maxon
Melodie Rose Winawerová je lékařkou, vědeckou pracovnicí a profesorkou neurologie na elitní Kolumbijské univerzitě v New Yorku. Vystudovala biologickou psychologii, medicínu a epidemiologii na univerzitě Yale, Kolumbijské univerzitě a Pensylvánské univerzitě. Vydala na padesát odborných článků.

Hovoří plynule španělsky a francouzsky, ovládá latinu a má ucházející znalost italštiny.

S manželkou a třemi dětmi žije v Brooklynu. Písařka ze Sieny je její prvotina. *)


Morová rána v Evropě byla opravdu krutá. Z oficiálních zdrojů se dá dohledat, že všechno začalo v Messině na Sicílii, kam nemoc přinesli námořníci z Janova. Odtud se potom šířila dále do Evropy. Do Sieny mor dorazil v květnu 1348 a dochovalo se i dobové svědectví. Sienský kronikář Agnolo di Tura o něm napsal a rozhodně to není pěkné čtení. Mimochodem, odkaz na tohoto kronikáře se objevuje i v knize.
Otec opouštěl dítě, žena muže, jeden bratr druhého; neboť tato nemoc, zdálo se, zachvacovala dechem a pohledem. A tak umírali. A nedal se nalézt nikdo, kdo by zakopal mrtvého za peníze nebo kvůli přátelství.
Mor v Sieně řádil až do září a ve městě moc lidí nezbylo. 
A shledalo se, že v ten čas zemřelo v Sieně 36 000 dvacetiletých nebo mladších, a umírali staří a ostatní, celkem 52 000 v celé Sieně. A na předměstí Sieny zemřelo 28 000 lidí; takže celkem se shledalo ve městě a předměstích 80 000 mrtvých. Tedy toho času má Siena se svými předměstími přes 30 000 lidí a v Sieně samé zůstalo méně než 10 000 lidí
Autorka si udělala opravdu skvělý průzkum. Historicky zapadá vše. Jasné je, že protože se jedná o historický román, je zde na místě zasazení romantického příběhu či vymyšlení postav, které nám budou sympatické a budeme s nimi chtít příběh prožívat. Jako například malíř Gabriel Accorsi, který je celý dílem autorčiny fantasie. 


Zdroj: http://huntertarata.blogspot.com
Poslední dobou jsem si opravdu oblíbila historické romány, protože jsou skvělou kombinací několika prvků. Většinou se snoubí historie s romantickou stránkou, jako v téhle knížce. Vše je navíc okořeněno cestováním v čase, byť možná ne úplně dobrovolným. Pro mě je to recept na skvělý příběh. Písařka ze Sieny je přirovnávána k Cizince či Dívce s perlou. To bohužel nemůžu posoudit. Ani jednu z knih jsem nečetla a o seriálu Cizinka jsem pro změnu pouze četla. Ale námět o cestování časem mě baví. Tedy ten romantický. Třeba jako ve filmu Kate a Leopold. Leo se ze své doby dostal do jedenadvacátého století, kde potkal Kate, díky časové trhlině. A Kate zase odcestuje časem do 19. století, aby mohla být navždy ním. Perfektní. Sice kdo ví, jak zvládla přechod, protože  film končí, když se setkali, ale to je ve většině romantických filmů. V tomhle případě Beatrice obdivuhodně zvládla návrat o několik století zpět a bez větších problémů se zařadila mezi ostatní. Nejspíš to bylo díky její zálibě v historii. Knížce dávám čtyři hvězdičky, protože se mi opravdu líbila a určitě bych ji doporučila každému, kdo má rád historické romány.


Za poskytnutí recenzního výtisku knihy Písařka ze Sieny děkuji nakladatelství Metafora






*) životopis i foto ze stránek nakladatelství Metafora

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Fan překlady knih

Lunapark - Richard Laymon

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Zlatý vlk - Bartłomiej Rychter

Ta, která tančí s draky - Lucinda Hare

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø