Gestapo Mars - Victor Gischler


Autor: Victor Gischler
Překlad:
Počet stran: 256
Nakladatelství: FANTOM Print

Anotace:
Carter Sloan je profesionální zabiják - ten nejlepší, kterého vláda budí z kryospánku pokaždé, když si nějaký úkol žádá jeho mimořádné schopnosti. Takže když zjistí, že ho tentokrát zmrazili na 258 let, vážně ho to nasere. Ale vláda potřebuje, aby vystopoval ženu známou jen pod přezdívkou "dcera Mosazného draka". Závisí na tom totiž budoucnost galaktické Říše. A tak Sloan vyráží plnit úkol a za doprovodu nadávek si prostřílet a prošukat cestu napříč mezihvězdným prostorem.

Gestapo Mars, to je akce, dobrodružství a nechutní rosolovití mimozemšťani...

Napětí, akce a především odlehčený a nekorektní humor jsou hlavní silou Gestapa Mars. Tenhle mix Jamese Bonda a Iron Sky je perfektní oddechové čtení, v němž stylovým agentům a osudovým ženám zdatně konkurují vesmírné bitvy, za jaké by se nemusela stydět ani plnokrevná military sci-fi. Sex, chlast, krev, hlášky a parádní zvrat na konec – co víc si přát!



Agent Carter Sloan je právě probuzený z kryospánku. První chvíle po probuzení jsou zmatené, ale to tak bývá vždy. Od muže, který ho vzbudil, se dozvídá, že byl mimo 258 let, ale teď má nový úkol. O pár chvil později skončí muž s prostřelenou hlavou a Cartera si převezmou nacisti. Celá situace jim hraje do karet. Carter má dál předstírat, že jedná v zájmu povstalců, ale přitom bude dál pracovat pro nacisty. Dostane sice všechny potřebné informace, dokonalé krytí, ale nebude s velením v kontaktu a pojede takzvaně na vlastní pěst. A jak už to tak bývá.. všechno se zakrátko pokazí.

Příběh se odehrává v jiné realitě, kde světovou válku vyhrála nacistická velmoc. Takže nacisti jsou tu ti hodní, kteří udržují pořádek a všichni jsou spokojení. Tedy až na povstalce. Ti samozřejmě stojí o pád galaktické Říše. Pak je tu ještě radikální nacistická buňka, která si říká Dračí nacisti a zelení rosolovatí mimozemšťané. Země už byla zničená a tak lidstvo osídlilo další planety. Mimo jiné i Mars, kde je gestapo.

Bez velkého přehánění se dá říct, že Carter se setká se dvěma druhy postav. Buď jsou to nepřátelé, které musí zabít, aby přežil a splnil svůj cíl nebo ženy, které jsou všechny krásné a chtějí s ním mít sex. I když pracuje pod nacisty, je v tomhle příběhu ten hodný. Ohání se pěstmi nebo zbraní a to díky svému výcviku. Musím říct, že tohle mě po nějaké době trochu štvalo. Ať udělal cokoliv, všechno bylo díky výcviku. Jako by třeba nemohl něco dokázat díky bohatým zkušenostem nebo tak. 

V prvních chvílích měl Carter dané instrukce a podle těch se řídil. Postupoval s nějakým cílem. Ale v určitém momentě se to zvrtlo a Sloan přestal být pánem situace a proplouval z jedné akce do druhé a z místa na místo. Aniž by to nějak ovlivnil, dostal se tam, kam potřeboval. Tahle knížka je čistě odpočinkové čtivo. Autor nijak nesympatizuje s tím, co nacisté provedli a nesnaží se o nějaké hlubší prozkoumání. Místo nacistů by mohlo být klidně cokoliv jiného. Příběh je jedna velká jízda, která vás vyplivne až na konci. Potkáte tu roboty na sex, mluvícího psa nebo T-Rex kavalérie. A když nic jiného, tak ten zá+věr vás přesvědčí, že tohle nebral vážně ani autor. 

Příběh je vyprávěný v ich formě a odpovídá jazyku agenta Cartera. Vulgaritami se nešetřilo a stejně tak se dočkáme krvavých bitek, sexu a to všechno doplněné Sloanovým komentářem. Knížka se čte dobře a děj rychle odsýpá. Není to opravdu nic k zamyšlení a ani nacistiská tématika vám v tomto případě nebude způsobovat vrásky na čele. Zkrátka je to jízda. Nic víc, nic míň.


Na závěr bych chtěl poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.cz za poskytnutí knihy Gestapo Mars.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden