Saturnin se vrací - Miroslav Macek



Autor: Miroslav Macek
Počet stran: 232
Nakladatelství: XYZ

Anotace:
Nevypočitatelný sluha Saturnin je zpět! A s ním i další oblíbení hrdinové – laskavý dědeček s novým psím kamarádem Neronem, nesnesitelná teta Kateřina a její poučná přísloví, rozmazlený Milouš i filozofující doktor Vlach. Jaká překvapení si pro všechny připravil Saturnin tentokrát? A co na to podnikavý strýc František, nový manžel tety Kateřiny? Zažijte další nepředvídatelné léto u dědečka!
Zdeněk Jirotka ve své knize prohlásil, že každé pořádné vypravování má končit svatbou. Ta jeho se týkala tety Kateřiny. Vdala se, znovu a bohatě, za strýce Františka. Ano, slyšíte správně. Vypravěč má nového strýce Františka. Tentokrát se opět všichni scházejí v dědečkově domě a bude to velmi zábavné léto. A hlavně proto, že Saturnin se vrací.

Zdroj: sumpersky.denik.cz
Miroslav Macek již téměř tři čtvrtě století oblažuje i popuzuje svou přítomností tento svět, a ačkoliv se o něm nedá říct, že překrásně bruslí (co by také dělal v létě), má spoustu jiných zálib a koníčků. Povoláním sice stomatolog a krátkou dobu též politik, je dnes hlavně zahradníkem na plný úvazek, sbírá vše, čeho jsou více než tři kusy, miluje les, běh luhy a háji, dobré jídlo a víno, poezii, černé kočky a svoji podezřele mladou ženu. Také pořád něco píše a překládá a se setrvalým úsměvem na rtech poklidně čeká na zubatou… *)

Zdroj: www.ceskatelevize.cz
Všichni důvěrně známe léty prověřeného a všemi oblíbeného sluhu Saturnina a jeho pána. Slečna Barbora Terebová je nyní jeho přítelkyní a skoro ve všech scénách v knize jsou spolu. Teta Kateřina se nezměnila a pořád vše převádí na svá milovaná přísloví. Novou postavou je strýc František, samozřejmě bohatý továrník. František má určitá úsloví spojená s obchodem. Podniká v potravinářském průmyslu pro gurmány a protože má úspěšnou firmu, přijal k sobě svého vyženěného syna Milouše. Jestli se divíte, že Milouš dobrovolně chodí do práce, tak to není jen tak. Mladý pán se totiž zamiloval a chce své vyvolené ukázat že umí vzít za práci. Samozřejmě nesmí chybět dědeček se svou oblibou ve všem elektrickém a doktor Vlach se svým  trošku zvláštním smyslem pro humor. Samozřejmě je tu několik málo nových osob, ale až na jednu do děje víceméně nezasáhnou. A to se ještě můžeme jen domnívat, jestli je to opravdu slečna Zorka, se kterou se kniha zakončí.

Upřímně se přiznám, že jsem knížku měla přečtenou za týden a další tři jsem přemýšlela, co mám vlastně napsat. Saturnin je pro mě srdcovou záležitostí a byla víceméně povinnost, si přečíst pokračování. Při čtení prvního dílu mi pořád naskakovaly scény z filmu a vlastně se mi to stávalo i tady. Příběh se totiž hodně odkazuje na původní knihu. Každou chvíli někdo vzpomíná, co se dělo to "minulé" léto. Dále jsou do knížky zapracované některé starší anekdoty a musím říct, že se sem hodí a i příběhově krásně zapadají. Příběh dále doplňují ilustrace Petra Faltuse. Obrázky vždy vykreslují jednu pasáž, o které se v kapitole píše a pod obrázkem je i ta věta, ke které se vztahuje.

Takže závěrem, Saturnin je tak notoricky známá postava, ať už ji znáte z filmu nebo z knihy a je natolik kultovní, že napsat pokračování bylo opravdovou výzvou. A musím říct, že pan Macek se toho zhostil se ctí. Proto dávám tak jako u originálu od pana Jirotky 4,5 hvězdičky.


Na závěr bych chtěla poděkovat internetovému obchodu KNIHCENTRUM.CZ za poskytnutí recenzního výtisku knihy Saturnin se vrací.


*) © Pavlína Kolářová, KNIHCENTRUM.cz

Komentáře

  1. Hezká recenze, která mě přiměla dát knize ještě jednu šanci. Já ji rozečetla, a ne, že by mi to přišlo špatné, ale připadalo mi, že to nemá tu šťávu, ten elán, co původní knížka. Takže mě moc nelákalo číst dál. Ale zkusím to tedy :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Budeme rádi když nám napíšete komentář. Zajímají nás vaše názory na naše příspěvky. Děkujeme.

Populární příspěvky z tohoto blogu

Kostičas - Samantha Shannonová

Doktor Proktor a prdicí prášek - Jo Nesbø

Saturnin - Zdeněk Jirotka

Terry Pratchett: Život v poznámkách pod čarou - Rob Wilkins

Fan překlady knih

Arthas: Zrod krále lichů - Christie Golden